Noví sousedé. Kdo na vás čeká?

Říká se, že rodiče a sousedy si nevybíráme. Je to pravda jen tak napůl, zejména v druhém případě. Jistě, pokud kupujete byt, který je zatím jen na papíře, nebo má v tuto chvíli pouze podobu díry v zemi, je pravděpodobné, že neskoupíte-li všechny byty v objektu, sousedy si zjevně vybírat nebudete moci. Něco jiného ale je, když se stěhujete do již obsazeného domu.

Noví sousedé. Kdo na vás čeká?

Je-li dům plný nájemníků, obezřetnost je na místě! Průzkumy ukazují, že tři čtvrtiny obyvatel Česka jsou si toho vědomy. Jenže jaká je realita? Pro většinu lidí, kteří se stěhují do nového, je nakonec důležitější například počet parkovacích míst poblíž domu. Přitom, co je takové špatné parkovací místo oproti špatnému sousedovi…

Takže jinak. Co třeba opatrný průzkum, nenápadné dotazování či v krajním případě i vlastní pozorování s cílem zjistit důležité informace o lidech, s nimiž budete sousedit? Nebojte se zajít hned na návštěvu, přesněji řečeno zazvonit u (potenciálně) sousedových dveří? Dovnitř bez vyzvání nevstupujte, ale řekněte, kdo jste a že zvažujete v tomto domě bydlet. Asi ne každý dokáže ocejchovat souseda na první pohled, ale za zkoušku to stojí. A třeba se i něco dozvíte. Navíc: jednou vás to seznámení se sousedy stejně čeká (když si to nastěhování na poslední chvíli nerozmyslíte), tak proč to neudělat ještě před podpisem smlouvy?

V každém případě se připravte, že aspoň jeden z níže zmíněných typů sousedů s vámi v domě určitě bydlet bude. Přinášíme rady, jak k nim přistupovat:

Domovník / Pozorovatel / Šmíra

Lidem, kteří mají dokonalý přehled o pohybu všech obyvatel domu (obvykle bydlí v přízemí), se z neznámých důvodů skoro vždy přisuzuje ženské pohlaví. Mluví se o drbně, domovnici, pozorovatelce… Jejich základní „zbraní“ je pozorování, případně i dokumentace dění v domě. Často mají rozšířenou špehýrku ve dveřích. Novodobí pozorovatelé brzy začnou přecházet k digitálním dveřním kukátkům, jejichž pomocí lze obsáhnout celou chodbu. Šmírovat sousedy je pro tento sousedský typ největší rozkoš. Doplňujícím sportem je vytahování informací ze sousedů (pokud možno intimních) a jejich šíření. Může otrávit ovzduší a způsobit hodně zlé krve v domě.

Doporučení: jednoznačně se vyhýbat, eventuálně krmit tento typ zcela smyšlenými informacemi z vesmíru

Neomalenec / Prudič / Potížista

Do téhle kategorie lze zahrnout celou řadu různých problémových sousedů. S většinou z nich nebudete mít nikdy nic společného, je malá pravděpodobnost, že by vás přišli navštívit, dokonce je možné, že je ani nikdy nepotkáte na společné chodbě. Tohle platí zejména pro noční prudiče, takzvané decibely, kteří v době, kdy ostatní sbírají síly k pracovnímu výkonu v následujícím dni, pořádají večírky, či si sami pouštějí hlasitou hudbu. Návdavkem pak může být divoký tanec, který vám rozhýbá lustry.

Jiný druh souseda může obtěžovat hlasitým sexem, což ve vás kromě jiného může vzbuzovat závist, nebo hlasitým kašlem, což zase u normálně citlivého člověka vyvolává lítost. Těžko říct, co je lepší a co horší, v každém případě se příjemně nežije ani s jedním.

Podobným potížistou je typ macho, který každodenně rovná svou rodinu do latě hlasitými výkřiky. Poznáte, kdy děcko dostalo poznámku, i kdy manželka nezvládla večeři. Tu pak občas zahlédnete, jak před domem nervózně pokuřuje. Když se s ní dáte do řeči, posté opakuje, že už od toho grázla odejde.

Speciálním druhem prudiče je hulič. Co dělá a čím prudí, asi není nutné zdůrazňovat. A v zásadě je jedno, co hulí. Společným znakem všech těchto subtypů je, že nereagují na případné výtky ani prosby.

Doporučení: nekrmit

Přemek Podlaha / Kutil domácí / Brusný kotouč

Obvykle ho poznáte na první pohled: vždy při sobě má něco užitečného. Tu nese nářadí nebo na rameni štafle, jindy mu čouhá z aktovky trubka, při náhodném setkání se nezapomene pochlubit, že někde narazil na fakt levný sádrokartón, nebo že ta police, co právě doma vyrobil, unese nejen všechny knihy, co mají v domácnosti, ale i manželku.

Bez ohledu na to, čím se oficiálně živí, v bytě nebo při práci před domem odívá lacláčové montérky. Může být jako první pomoc požehnáním pro dům, když dojde k nenadálé události – nesvítí světla, praskne voda…

Jeho přítomnost v domě má ale i své stinné stránky. Nepříjemně často se z jeho bytu ozývá bušení či zvuk nějakého přístroje, nejčastěji vrtačky. Ale pamatujte si toto: když ho jednou požádáte, aby vám namontoval ve vašem vlastním bytě novou baterii, jen těžko na něj můžete o pár dní později křičet, že jestli nepřestane v deset hodin večer u sebe doma vrtat, vykopnete mu dveře…

Doporučení: Udržovat dobré, ale ne příliš přátelské vazby

Kámoš / Vtíravec / Nemáteprosímvás…

Tenhle typ vypadá na to, že si vás od první chvíle zamiloval. Srdečně diskutuje na schodišti, líčí své zážitky a nabízí, abyste je sdíleli s ním. Zvoní vám u dveří, aby vám dal dobrou radu či tip na sportovní akci, na kterou byste mohli jít společně. Zve vás na oslavu rodinných výročí a chce dělat společné party pro děti.

Případně může být důvodem, proč vám zvoní u dveří, situace, že mu došel cukr (vejce, prací prášek, aspirin…) Buďte obezřetní. Může se stát, že popáté už nepřijde pro špetku soli, ale pro pětistovku na nějakou bohulibou věc. S příslibem, že vrátí hned po výplatě.

Speciálním typem je pak hodný dědeček nebo babička, kteří se jen na něco chtějí zeptat, případně potřebují naladit televizi nebo vyměnit žárovku. Nejčastěji jde o lidi žijící samostatně v jednočlenné domácnosti, kterým nejde ani tak o tu sůl nebo televizní signál, ale spíš o společenský kontakt. Nejsou příliš ochotni brát na vědomí, že zrovna spěcháte do práce, do divadla, kamkoliv.

Tito lidé většinou nemají v úmyslu škodit. Je ale třeba s nimi nakládat zvlášť opatrně a citlivě. Při velké vstřícnosti hrozí, že budou chodit stále častěji; při rázném odmítnutí se z nich vůči vám mohou stát pozorovatelé či prudiči.

Doporučení: Pořídit si digitální kukátko – a po demaskování tohoto typu souseda potřetí už neotevírat, případně odkazovat na kutila domácího

Neviditelný / Ignorant / Podivín

O nic se nestará. Nového nájemníka, tedy vás, ani nezaregistroval. S nikým v domě se nepřátelí, v optimálním případě možná zdraví, byť s pohledem procházejícím skrze vás.

Nezájem ze strany souseda by mohl být veskrze pozitivní. Na druhé straně ale tenhle typ nezajímají ani společné problémy domu. Když mu přeteče vana stropem do vašeho bytu, nejspíš nebude mít zájem to řešit. To by totiž vyžadovalo komunikaci – a tu on v domě nepěstuje. Budete-li mít štěstí, buď k žádnému takému incidentu nedojde, nebo to s vámi vyřídí jeho právník či pojišťovna.

Nepříjemné na tom je, že vlastně nevíte, co je tato osoba zač. Není zařaditelná do žádné škatulky, a proto nelze odhadnout, čeho se od ní ve vypjatých situacích můžete dočkat.

Doporučení: Žádná opatření se nedoporučují, nedráždit hada bosou nohou

Zdroj: Hypoteční banka, a. s.


Mohlo by vás zajímat

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Popularita home office neboli práce na dálku rok od roku roste. Z průzkumu Hospodářské komory ČR, který proběhl v minulém roce, ostatně vyplynulo, že home office alespoň několik dnů v měsíci umožňuje 93 % zaměstnavatelů. Jaký vliv má home office na sousedské a rodinné vztahy a jak na problematiku práce z domova nahlíží zákon?