Nový zákon o mediaci

Zákon přináší novou možnost mimosoudního řešení sporů vyplývajících ze soukromě právních vztahů. Řešení pomocí mediace má být rychlejší a levnější.

Nový zákon o mediaci

Jedním z předpisů, které minulý týden prošly v Poslanecké sněmovně třetím závěrečným čtením a míří k projednání do Senátu, je i zcela nový zákon o mediaci. Zákon přináší novou možnost mimosoudního řešení sporů vyplývajících ze soukromě právních vztahů. Řešení pomocí mediace má být rychlejší a levnější.

Mediace byla v České republice dosud využívána pouze v trestním právu, a to podle zákona č. 257/2000 Sb., o Probační a mediační službě. Podle nového zákona bude možné mimosoudně řešit i spory civilní a rodinné, typicky např. rozvody.

Zákon o mediaci přesně definuje osobu mediátora, půjde o bezúhonnou, vysokoškolsky vzdělanou osobu zapsanou v Seznamu mediátorů, který bude spravovat Ministerstvo spravedlnosti. Jednou z podmínek zápisu do Seznamu je složení zkoušky mediátora. Díky přijatému pozměňovacímu návrhu Karolíny Peake (VV) bylo ze zákona vypuštěno ustanovení, podle kterého měli být mediátory v jiných než rodinných sporech pouze advokáti. Advokáti také měli podle jednoho z návrhů mít možnost uzavřít mediační dohodu, kterou by již nemusel schvalovat soud, tento návrh ale přijat nebyl. Nakonec tedy rozdíl mezi mediátorem advokátem a neadvokátem bude pouze v tom, že advokáti budou mediátorské zkoušky skládat u České advokátní komory, zatímco ostatní mediátoři u Ministerstva spravedlnosti. Rozdílná je také výše sankcí.

Mediace se běžně používá v několika státech EU, jde o řešení sporů za asistence třetí neutrální strany. Výsledkem by měla být dohoda mezi oběma stranami, kterou už soud pouze formálně potvrdí. Soud bude moci také mediaci nařídit povinně, maximálně však v rozsahu tří hodin. K zákonu bude ještě vydán prováděcí předpis, který stanoví ceny za služby mediátorů, pohybovat by se měly kolem 500 Kč za hodinu. Jednotlivá sezení by měla být tříhodinová a náklady se budou dělit mezi obě strany sporu. Lidé s nejnižšími příjmy pak budou moci zažádat o odpuštění poplatků, které za ně uhradí stát.


Mohlo by vás zajímat

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Máte platnou smlouvu na pojištění nemovitosti? Děláte jistě dobře, protože případné škody pro vás mohou být likvidační. Jako klíčové se ale ukazuje, abyste tuto smlouvu dostatečně často aktualizovali a uváděli co nejpřesnější hodnotu pojišťované nemovitosti. Jen tak se vyhnete nepříjemnému zklamání při likvidaci škody.

Rekordní rok 2020: Nejvíce prodaných bytů za deset let

Rekordní rok 2020: Nejvíce prodaných bytů za deset let

Na pražském trhu s novými byty zaznamenaly developerské společnosti v posledním loňském čtvrtletí doslova explozi poptávky. Celkem se jim podařilo prodat na 2050 jednotek, což je nejvíc za posledních deset let. Díky tomu dohnaly ztráty v prodejích z druhého kvartálu a celkově rok zakončily na počtu 5800 prodaných nových bytů.