Obklady zútulní obývák i ložnici

Bílé stěny vás už nebaví? Zkuste si je zkrášlit dekorativními obklady. Jsou stylové, odolné, nadčasové a snadné na údržbu. Čtěte dál a dozvíte se, jak na to. Vše potřebné najdete u nás v sekci Nábytek.

Obklady zútulní obývák i ložnici

Obklady už dávno přesáhly z koupelen i do dalších místností. Praktické jsou v kuchyni, skvěle ale vypadají i v obývacím pokoji nebo v ložnici. Jaké druhy obkladů si do obytných místností můžete vybrat a jak je aplikovat se dozvíte v článku.

Jaké druhy obkladů lze použít?

Keramické obklady

Největší výběr dekorů a barev najdete mezi keramickými obklady. A to včetně imitace dřeva, betonu i kamene. Pro svou snadnou údržbu se nejvíce hodí do kuchyně, neotřelého vzhledu docílíte, pokud jimi propojíte s kuchyní i obývací pokoj.

Cihlové obklady

I v paneláku můžete mít stěny, které vypadají jako z pálených cihel. A to díky věrné imitaci v podobě cihlových obkladů nebo lícových pásek, jak se také nazývají. Jsou nadčasové a skvěle vypadají za sedačkou i za postelí. Propojit jimi můžete také kuchyň s jídelním koutem. Výhodou těchto obkladů je snadná instalace, kde se případné nerovnosti při pokládce ztratí. Některé sádrové obklady mají navíc už zhotovené spáry, což aplikaci ještě výrazně zjednodušuje.

Dřevěné obklady

Jedinečného a útulného vzhledu dosáhnete díky dřevěným obkladům. Doplní bydlení v rustikálním stylu i moderní domácnost, která fandí minimalismu. Praktické jsou za postelí, kde nahradí čelo a na dotek nestudí. Pokud byste si chtěli dřevem obložit i okolí krbu, sáhněte raději po keramických obkladech v imitaci dřeva.

Obkladový kámen

Kamenné obklady patří k těm nejodolnějším. Jsou velmi odolné proti mechanickému poškození a jejich údržba je snadná. Dobře budou vypadat nejen kolem krbu, ale i na celé stěně v obýváku. I když by se mohlo zdát, že je kámen chladný materiál, tak díky přírodním odstínů zútulní i ložnici.

Jak vypočítat množství obkladů

Než se pustíte do nákupu, změřte si plochu, kterou chcete obkládat. Většina prodejců nabízí možnost spočítat si množství pomocí kalkulačky, pokud si ho budete počítat sami, nezapomeňte na rezervu přibližně 10 %. S větší rezervou počítejte v případě, že budete obkládat i rohy. Prořez je větší a je dobré mít navíc nejlépe 15 %. Některé druhy obkladů nabízí rohové prvky, těch si nakupte o 5 % více.

Obklady se vyplatí koupit najednou a nedokupovat je až kdyby jich případně bylo málo. Různé šarže mohou mít jiný odstín a narušilo by to celkový dojem.

Příprava podkladu a lepení

- Obecně lze říct, že obklady budou držet na suchém, odmaštěném a soudržném podkladu. Proto by měl být povrch zbavený různých odlupujících se omítek.

- Vhodný podklad je beton, pórobeton, sádrokarton, tvárnice i cihly.

- Nedoporučuje se podklad z betonové stěrky, akrylových omítek a emulzních barev.

- Sádrokarton a zateplené povrchy by měly udržet materiál až do 40 kg/m2. Váha jednotlivých materiálů bývá uvedena výrobcem.

- Nasákavé materiály natřete nejdříve penetračním nátěrem, který sníží nasákavost. Až po jeho zaschnutí se dejte do samotného lepení. Speciálního lepidla budete potřebovat přibližně 5 kg/m2.

- Abyste docílili stejných spár, používejte obkladové křížky.

- Obklady aplikujte nejlépe, pokud teplota nepřesahuje 25°C.

- Po zaschnutí lepidla přijde u některých druhů na řadu spárování. U cihlových a kamenných obkladů natlačte spárování hmotu do spár pomocí ocelové spárovačky nebo špachtle a po zaschnutí očistěte zbytky štětcem. U hladkých obkladů nanášejte hmotu do spár gumovou stěrkou a následně obklady očistěte vlhkým hadříkem.

- Na kamenné a cihlové obklady by pro jejich lepší údržbu měla přijít impregnace. Ta se nanáší 14 dní po samotné instalaci za pomoci štětce, válečku nebo rozprašovače. Nanáší se ve dvou vrstvách hned po sobě – první vrstva nesmí být při nanášení druhé ještě zaschlá.

- Dřevěné obklady se instalují na dřevěný rošt, který si nejdřív musíte přivrtat do stěny nebo se mohou lepit za pomoci pružného parketářského lepidla. Následně se ošetří speciálním olejem nebo voskem, které dřevo ochrání, ale nechají dýchat. Nebo za pomoci laku, který zajistí velmi snadnou údržbu, ale dřevo uzavře, takže hůře reaguje na teplotní výkyvy. Některé obklady už ošetřené jsou, takže pozorně čtěte přiložené informace. Specialitou u dřevěných obkladů jsou zásuvky, mezi zásuvkou a dřevem musí být vrstva nehořlavého materiálu.


Mohlo by vás zajímat

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Před samotným malováním nepodceňte přípravu podkladu. Pokud si chcete usnadnit práci, ušetřit čas a nervy, použijte nejdříve penetrační nátěr, který připraví zeď na poslední vrstvu – výmalbu.

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.