Oblepte si byt, tapety se vracejí

Tapety znovu ožívají. Kdysi byly naprosto běžným řešením, stěny se nemalovaly, každý tapetoval. Na nějakou dobu ale upadl tento trend v zapomnění. Nyní opět nastává jejich čas. Tapety jsou in a nejen ty dekorativní.

Oblepte si byt, tapety se vracejí

Tapety zažívají comeback

Dekorativní tapety zažily návrat už před lety. Každá moderní domácnost měla jednu stěnu v obýváku nějak moderně vzorovanou. Květiny, geometrické útvary, plastický povrch. Cokoliv. Frčel trend barevných výmaleb a extravagantních dekorů. Postupně však společnost od barevných stěn upouští. Vrací se odstíny bílé a béžové, zemité tóny. Na fialovou zeď už pomyslí málokdo. A aby nebyly tyto barevné tóny reklamou na nudu, je potřeba stěny nějakým způsobem ozvláštnit. Jedna strakatá zeď svou oblíbenost už ztratila, ale když si správně vyberete tapetu, kterou si oblepíte celou místnost, můžete nadělat spoustu parády.

Jaké tapety nakoupit

Druhů tapet, ostatně jako čehokoliv do domácnosti, existuje celá řada. Základní rozdělení je na tapety jednovrstvé a dvouvrstvé. Jednovrstvé jsou tvořené pouze jedním kusem papíru nebo plastu a představují tu nejzákladnější variantu. Dvouvrstvé tapety jsou naopak tvořeny vrstvou papíru, ta bude připevněná ke zdi, a dalším kusem, který tvoří vnější stranu, která může být vzorovaná, plasticky vystupující nebo nějakým způsobem barevně zajímavá. Cenově nejdostupnější jsou jednovrstvé tapety, pokud ale chcete investovat na delší dobu a svůj byt krásně ozvláštnit, vsaďte raději na tapety dvouvrstvé a také na kvalitnější vnější povrch, než je papír. Vybírat můžete z vinylových neboli plastových povrchů, které jsou velmi odolné, nebo dokonce z povrchů textilních. Dvouvrstvé tapety déle vydrží a počáteční vyšší investice se vám dobře vyplatí.

Aby byla tapeta skutečnou vychytávkou

Aby vám tapety nabídly přesně to, co potřebujete, musíte pečlivě vybírat. Začněte barvami. Pokud chcete místnost opticky zvětšit, volte světlé barvy – béžovou, bílou, světle žlutou nebo třeba barvu cappuccina. Přidáte-li ke světlé barvě ještě drobné vzorování, efekt zvětšení místnosti je zaručený. A kdyby se vám zdálo, že vzorovaná celá místnost je příliš, můžete vyzkoušet velký dekor přes celou jednu stěnu. Jestli je například váš obývák ještě k tomu s nízkých stropem, volte vzorování svislými pruhy, ty místnost opticky protáhnou. A naopak, u vysokých stropů můžete místnost zmenšit, když u stropu použijete tmavší odstíny.

Nemyslete si ale, že barevné triky jsou to jediné, co tapety nabízí. Největší vychytávkou je jejich povrch. Ať už je řeč o textilním povrchu, který dodá místnosti luxusní vzhled nebo o praktickém plastovém, který je snadno omyvatelný, a tudíž prakticky nezničitelný, tapety vám pomohou vychytat jakýkoliv nedostatek ve vaší domácnosti. Toužíte-li třeba po betonové nebo dřevěné stěně, nemusíte hned investovat do větší rekonstrukce, postačí vybrat ten správný kousek s vybraným potiskem a máte vyřešeno.

Jak tapetovat?

Často jsou lidé od tapetování odrazeni právě tím, že je poměrně složitá jejich aplikace. Nejjednodušší řešení spočívá v tom, že si zavoláte profíky, kteří to udělají za vás. Pokud jste domácí kutilové, můžete tapetovat sami. Začněte u povrchu zdi, ten musí být hladký, aby tapety správně přilnuly a nevytvářely nerovnosti. S tapetováním začínejte od místa, kudy do místnosti vstupuje světlo, aby spoje tapet nevytvářely stíny. Lepidlo nanášejte vždy na tapetu, nikoliv na zeď. Co se týče délky tapet, je vhodné ponechat si rezervu a poté tapety v jednom zátahu zarovnat, doporučuje se cca 10 centimetrů. Položte si pruh tapety na rovný povrch a naneste lepidlo. Jakmile tapetu začnete lepit na zeď, snažte se vyhnout tvoření bublin, k tomu použijte kartáč, který koupíte v kutilství přesně k tomuto účelu. Každý pruh kartáčem důkladně uhlaďte. Přebývajících 10 centimetrů ponechejte u stropu. Navazujte na sebe jednotlivými pruhy, dokud se vám nepodaří vytapetovat celou místnost. Dejte si pozor, aby nebylo v pokoji příliš teplo, ale také zabraňte průvanu. Lepidlo musí důkladně uschnout. Jakmile uschne, šoupněte zpátky nábytek a máte místnost v novém kabátě. A pokud si myslíte, že je to přece jen trochu moc dřiny, kupte si tapety samolepicí. Uvidíte, že s těmi bude hotovo raz dva.


Mohlo by vás zajímat

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Máte ve vašem domě nainstalovaný již mnoho let starý zamykací systém? Pak je načase zamyslet se nad jeho výměnou. I když je váš současný zámkový systém nadále funkční, jeho včasná výměna je investicí do výrazného zvýšení bezpečnosti všech obyvatel domu, jejich majetku i majetku a vybavení ve společných prostorách.

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Pěkná moderní domácnost, která vás energeticky nezruinuje – to je přání snad každého investora. Situace kolem elektřiny a plynu, nejisté výše splátek za hypoteční úvěry a zdražování neustále zvyšují nároky na hospodárný provoz budoucího obydlí. Naštěstí vám návrhy domů ve 3D pomohou najít praktická technická řešení. Také díky nim předejdete problémům, které mohou stavbu nečekaně prodražit. Proto nešetřete na plánování, ale naopak do něj investujte.