Obtěžují vás krátkodobé pronájmy vašeho souseda? Navrhněte mu lepší řešení

Krátkodobé pronájmy jsou stále častější variantou přivýdělku nebo podnikání pro majitele bytů. Není se čemu divit. Výnosy jsou mnohem vyšší ve srovnání s dlouhodobým pronájmem. Pořizovací cena bytu je přitom stejná. Zatímco majitelé pronajímaných bytů vydělávají více, jejich sousedé jsou bezradní. Provozování krátkodobých pronájmů s sebou totiž přináší dost nepříjemností – větší hluk, nepořádek nebo poškozování společného majetku. Klesá tak bezpečnost v domě, cena nemovitosti a rostou náklady na společné služby.

Obtěžují vás krátkodobé pronájmy vašeho souseda? Navrhněte mu lepší řešení

Například rozúčtování nákladů na společné služby se většinou odvíjí od počtu nahlášených osob v bytě. U krátkodobých pronájmů je však tento počet variabilní a často vyšší. Majitel i přesto přispívá do společné kasičky stále stejnou měrou. Není totiž povinen nahlásit změnu počtu lidí v bytě, pokud daná návštěva nezůstane déle jak 3 měsíce v roce.

U družstevních bytů je to jinak. K ubytování cizí osoby je potřeba souhlas vlastníka. Tím je družstvo a jeho členové jsou v bytech prakticky v nájmu. Družstvo nemusí na základě svých stanov udělit souhlas s podnájmem. Zákaz krátkodobých pronájmů v případě SVJ je však zásahem do vlastnických práv majitele.

Dalším problémem je vylidňování městských center a pokles kvality životních podmínek místních, kteří musejí snášet bujaré večírky krátkodobých návštěvníků. Například v Berlíně nebo New Yorku se proti tomu ohradili a snaží se krátkodobé pronájmy regulovat. Jak zabránit krátkodobým pronájmům ve vašem domě?

Ideální volbou je kompromis. Krátkodobé pronájmy jsou výnosné a váš soused se svého podnikání jen tak nevzdá. Pokud mu však navrhnete jiné řešení, můžete uspět. Například vyměnit krátkodobé pronájmy za střednědobé, kterými se zabývá například společnost Flatio. Nájemníků se sice nezbavíte, avšak interval mezi jejich příjezdy bude výrazně širší. Navíc lidé, kteří volí střednědobé pronájmy, se nepřijíždí jen bavit a pořádat party. Jejich důvodem je většinou práce, studium nebo dlouhodobé cestování. Střednědobé pronájmy jsou tak skvělým kompromisem. Ve srovnání s dlouhodobým pronájmem bývá výdělek až o 25 % vyšší. Při porovnání s krátkodobým zas výrazně klesají časové i materiální náklady.

Pokud však po dobrém neuspějete, můžete přistoupit k radikálním metodám. Mějte však na paměti, že vaše dobré sousedské vztahy tak budou nadobro ztraceny. Neúprosná kontrola povinností pronajímatele Registrace živnosti, EET, udržování domovní knihy, placení poplatků za rekreační pobyt, ohlašování ubytovaných cizinců cizinecké policii, hrazení daní, sociálního a zdravotního pojištění, to všechno patří mezi povinnosti krátkodobého pronajímatele. Individuální nebo SVJ podaná žaloba Individuální žaloba se může opřít o tzv. sousedské imise (§ 1013, nový občasný zákoník). Výsledkem je pak například soudní nařízení zdržet se určitého konání. V rámci SVJ můžete podat žalobu také. Vlastník bytu je totiž povinen užíváním společných prostor nezatížit výkon vlastnických práv ostatním majitelů (§ 1175, nový občanský zákoník).

Flatio


Mohlo by vás zajímat

Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

Když jsme mladí a zdraví a nastěhujeme se do krásného bytu ve třetím patře bez výtahu, nenapadne nás, že jednou může nastat situace, kdy se ocitneme v pasti, odříznuti od zbytku světa. Schody se stávají nečekaným problémem.