Obývací stěny 2018: minimalismus i dřevo

Do obýváku neodmyslitelně patří kromě gauče i další nábytek. I když obývací stěny už nejsou tak masivní jako kdysi, stále plní svou funkci úložného prostoru, který doladí celkovou atmosféru pokoje. Vše potřebné najdete u nás v sekci Nábytek.

Obývací stěny 2018: minimalismus i dřevo

Současné trendy přejí jednoduchosti a co nejméně zastavěným plochám, proto zapomeňte na mohutné stěny, kterými byla ještě před nedávnou dobou obložena stěna obýváků od podlahy až ke stropu. Aby obývák působil vzdušně, je dobré nechat na každé straně aspoň 1 m volného prostoru. Samozřejmě to nelze aplikovat vždy, záleží, jak velké prostory máte k dispozici. Také přihlédněte k tomu, co vše do obývací stěny potřebujete umístit, a až pak se pusťte do měření a výběru.

Pro lepší harmonii

Obzvláště pokud máte obývací pokoj propojený s jídelnou nebo kuchyní, je žádoucí, aby se styl nábytku doplňoval a tvořil harmonický celek. Máte-li moderní kuchyni, držte i obývací stěnu v moderním duchu, u rustikální kuchyně se nebojte sáhnout po zdobnějším masivu. Záleží i na detailech, jako jsou oblé či ostré hrany a provedení úchytek. Takže pokud máte v kuchyni matné úchytky a ostré hrany, obývací stěně budou slušet také.

Současné trendy

Protože už dávno nezabírají televizory prakticky žádnou hloubku, je vhodné ubrat na hloubce i u nábytku. Minimalismus je krok správným směrem – znamená vzdušné obýváky, ve kterých jsou uložené jen potřebné věci a každý kus nábytku má svůj smysl. Výhodou minimalistických stěn je přehlednost a snadná údržba. S minimalismem jde v ruku v ruce i oblíbená bílá barva. Kdyby vám připadala taková stěna sterilní, stačí doladit jedním výrazným kouskem, který je ke zbytku kontrastní. Dobře poslouží i živá květina na poličce nebo knihy.

Ani na dřevo se v moderní domácnosti nezanevřelo, zejména jeho tmavší odstíny jsou velmi aktuální. Návrat k přírodě ovšem přeje i světlým odstínům, a s nimi spojenému skandinávskému stylu. Dřevo vhodně doplní sklo, kámen i beton.

Praktické tipy na závěr

Pokud v obývacím pokoji trávíte rádi volný čas, oceníte, když bude nábytek nejen dobře vypadat, ale bude i funkční. Nevíte, jestli si časem nekoupíte větší televizi? Volte stěnu s prvky, které nejsou pevně spojené a vy je pak můžete přemístit podle potřeby.

Zvláště u často využívaných úložných prostor se hodí skříňky s tlumičem dovírání, díky kterému nikoho nevyrušíte. Především rodiče ocení uzamykatelné spodní skříňky, které odolají nájezdům malých zvědavců. Čtete rádi? Chcete-li mít knihy chráněné před prachem, je pro ně jako dělaná prosklená knihovna. K té se hodí i jemné podsvícení, takže hned uvidíte, kde máte svůj vyhlédnutý titul. Už víte, po jaké obývací stěně sáhnout?


Mohlo by vás zajímat

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?

7 tipů, jak zařídit malý byt

7 tipů, jak zařídit malý byt

Vybavit dobře a pohodlně malý byt nebo garsonku je výzva! Ale také skvělá příležitost pro kreativitu a inovace. V tomto článku vám představíme sedm svěžích a originálních tipů, jak proměnit váš malý byt v útulný a stylový domov.