Obývák pro babičku

Paní Ivana se svou 83letou maminkou přišla o rozlehlý byt ve vile na Ořechovce. Nájemníkům byl po značném nátlaku restituentů vyplacen zlomek odstupného, a tak se dvojice musela odstěhovat ze zelené čtvrti na sídliště do pražské Hostivaře.

Obývák pro babičku

Nový začátek, už bez sociálních a přátelských vazeb, byl krušný. Byt měl jen málo společného s velkorysou vilkou, a tak se pustili do bourání panelových příček, aby vznikl pocit většího prostoru. Ze stejného důvodu paní Ivana odmítla i záclony na oknech, protože chce z oken vidět na protilehlou zeleň, která byla na Ořechovce přirozenou součástí výhledu.

Již před proměnou bytu majitelka dosáhla velkého prostoru a to díky zbourání příčky mezi pokoji. Tím vznikl poměrně velký prostor, střídmě vybavený nábytkem. I přesto po čase nebyla paní Ivana s úpravami panelového bytu příliš spokojená. Požádala tedy tým designerů z pořadu Jak se staví sen o pomoc.

Designeří umí kouzlit

Cílem proměny bytu bylo navrhnout jasný a jednoduchý prostor, kde funkce a zařízení budou v harmonii a to jak prostorově, barevně, tak i s ohledem na použité materiály. Snahou designerů bylo prostor sjednotit, tak aby působil světle, jednoduše, ale zase nikoli příliš stroze. Důraz byl kladen na eleganci a celkovou útulnost, kde se obě dámy budou cítit příjemně. Přáním majitelek bytu bylo vytvořit z daného prostředí prostor, který potlačuje jeho panelákovost a připomene jim atmosféru původní vily. Jedinou podmínkou paní Ivany bylo ponechat grafiky od malíře Adolfa Borna, lustr a tapisérii.

Začneme od podlahy

Původní laminátová podlaha nevyhovovala po estetické ani technické stránce. Příliš tvrdý a hladký povrch nebyl vhodný pro babiččiny berle. Ve spárech laminátové podlahy se navíc zadržoval prach a nečistoty, což je naprosto nevhodné nejen pro alergiky. Řešením pro panelákové byty může být pokládka marmolea, která mezi různými volbami zvítězila i v tomto případě. Marmoleum je vlastně přírodní linoleum na bázi lněného oleje a pryskyřice, takže je zdravotně nezávadné. Vyhovuje také z akustického hlediska tím, že tlumí chůzi. Bezspárovost a omyvatelnost marmolea zaručuje snadnou údržbu podlahy.

Funkční prostor

Pokoj bylo zapotřebí rozvrhnout tak, aby splňoval tři funkce: jídelní kout, obývací část pro babičku a spaní pro paní Ivanu, aniž by byly použity klasické principy „optického rozdělení“ pokoje polopříčkami nebo japonskými stěnami, čímž by se porušila otevřenost a jednotnost prostoru. Jídelní kout je nyní oddělen jiným odstínem podlahy i barvou výmalby stěn a stropu. Spací a obývací část jsou zase od sebe odděleny peřiňákem. Vzniká tak několik prostorů, které na sobě nejsou závislé, ale přitom jako celek vyznívají kompaktně. Kuchyňský kout je vhodně oddělen posuvnými panely, které jsou potapetované stejně jako stěna. Dokonale tak zamaskují kuchyň, působí jako celá stěna a jídelnímu koutu dávají příjemný, elegantní a útulný ráz. Původní parapety pod okny nahradily knihovny ve výšce očí sedícího člověka. Pomocí sádrokartonových příček se prostor sjednotil a zútulnil. Do nových příček se také podařilo zakomponovat vestavěné šatní skříně a knihovny.

Barevnost prostoru

Pro celou místnost byly zvoleny pouze dvě barvy, které k sobě ladí a vzájemně se doplňují. Bílá barva symbolizuje prostor, čistotu, modernost, jednoduchost a funkčnost. Ve spojení s architekturou zajišťuje systém výklenků a nik, které vytvářejí dojem členitosti prostoru. Bílou doplňuje teplá, energická a elegantní oranžová s oranžovou terracotou. Systém nik a výklenků zvýrazněných barvou ve stěně i podhledu ukazuje, jak se dá i v paneláku pracovat s prostorem. Do podhledů byly umístěny bodové reflektory pro přisvětlení šatní skříně a knihovny. Celkově toto sladění působí velmi moderně a příjemně.

Multifunkční peřiňák

Na zakázku byl u truhláře pořízen originální konferenční stolek, peřiňák a posuvný panel. Na míru navržený peřiňák slouží nejen k praktickému uložení ložního prádla během dne. Jeho policová část totiž také plní svou funkci. Může sloužit k odkládání drobných předmětů, knih nebo také jako noční stolek. Při větších sešlostech přátel rovněž poslouží jako pult.

Bezbariérové vychytávky

Snahou designérů bylo vytvořit bezbariérový pokoj s co nejméně překážkami a možností snadného průchodu kolem nábytku a dosažitelnosti předmětů denní potřeby. Především pro babičku je důležité, aby rozložení nábytku bylo funkční a plně vyhovující jejím potřebám. Také další vychytávky mohou usnadnit užívání bytu. Proto zůstaly dostatečné průchody mezi jednotlivými kusy nábytku a nová podlaha z marmolea zaručuje lepší pohyb po místnosti, není totiž tak tvrdá a kluzká jako původní laminát. K pohodlnému sledování televize je důležité vybrat správné křeslo. Dobrým řešením pro osoby s nízkou pohyblivostí je zvolit rovný sedák, opěrku a područky, aby bylo zajištěno snadné zvednutí se. Pro komfortní ovládání světel a lampiček slouží dálkové ovládání, takže rozsvěcet a zhasínat můžete z kteréhokoli místa v pokoji.

Spokojenost v novém

Po několika dnech se obě dámy mohly vrátit do svého bytu a poprvé vidět jeho razantní proměnu. Jejich nadšení z prostoru, barev, uspořádání nábytku a posuvné stěny, která odděluje propojený obývák s kuchyní, bylo nejlepší odměnou pro designéry. Paní Ivana měla také velkou radost ze zachování lustru a uměleckých předmětů, které doplnil nový originál obrazu přímo od jejího oblíbeného malíře Adolfa Borna.


Mohlo by vás zajímat

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Máte ve vašem domě nainstalovaný již mnoho let starý zamykací systém? Pak je načase zamyslet se nad jeho výměnou. I když je váš současný zámkový systém nadále funkční, jeho včasná výměna je investicí do výrazného zvýšení bezpečnosti všech obyvatel domu, jejich majetku i majetku a vybavení ve společných prostorách.

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Pěkná moderní domácnost, která vás energeticky nezruinuje – to je přání snad každého investora. Situace kolem elektřiny a plynu, nejisté výše splátek za hypoteční úvěry a zdražování neustále zvyšují nároky na hospodárný provoz budoucího obydlí. Naštěstí vám návrhy domů ve 3D pomohou najít praktická technická řešení. Také díky nim předejdete problémům, které mohou stavbu nečekaně prodražit. Proto nešetřete na plánování, ale naopak do něj investujte.