Obyvatelé Dobré Vody slavili posedmé Evropský svátek sousedů

Přes tři desítky obyvatel Dobré Vody u Toužimi slavilo v pátek 31. května Evropský svátek sousedů, jehož oslavu již posedmé v obci organizovalo místní občanské sdružení Český západ. Cílem svátku je budování a zlepšování sousedských vztahů. O to se snaží právě i Český západ, organizace, pomáhající lidem ze sociálně vyloučených lokalit na Toužimsku a Tepelsku řešit jejich nepříznivé životní situace zejména v oblasti zaměstnávání, vzdělávání, bydlení a kontaktu s majoritou.

Obyvatelé Dobré Vody slavili posedmé Evropský svátek sousedů

Svátek sousedů vznikl v roce 1999 v Paříži. V roce 2006 se slavil poprvé i v České republice a o rok později v Dobré Vodě, kde se z oslavy stala každoroční tradice. Svátek sousedů je pro obyvatele Dobré Vody příležitost se společně sejít na několik hodin, lépe se poznat a spolupracovat při různých aktivitách a hrách. Je to i příležitost povídat si nad fotografiemi o historii obce a třeba i společně plánovat její další budoucnost. A nejinak tomu bylo i letos, kdy se promítaly fotky, hrály se různé seznamovací hry či se plánovalo, jak bude Dobrá Voda vypadat za 10 let. Více informací o svátku sousedů lze najít na internetových stránkách www.svateksousedu.cz.

Jelikož letos nepřálo venkovní oslavě počasí, sešli se účastníci v 16 hodin místo u ohně ve společenské místnosti komunitního centra Českého západu. V rámci programu také vyhlásila výkonná ředitelka Českého západu Mgr. Eva Halbrštátová výsledky gurmánské soutěže o nejlepší bramboráky. Porota u nich hodnotila vzhled i chuť a ceny z keramické dílny Českého západu si nakonec vysloužili čtyři soutěžící, jejichž bramboráky chutnaly nejlépe. Na závěr oslavy déšť ustal a tak mohla být celá akce zakončena společným focením a táborákem a opékáním buřtů.

V Dobré Vodě, kde není jiné kulturní a společenské vyžití, jsou podobné aktivity, jako je oslava svátku sousedů, velmi důležité. Lidem pomáhají vytvářet si pevnější vztah k místu, kde žijí, a setkávat se se svými sousedy. Lidé se během roku scházejí i na dalších společných akcích. Kromě oslavy svátku sousedů je to například předvánoční putování k živému Betlému či sobotní veřejné brigády, které mají za cíl zkrášlování veřejných prostranství v obci. Nejbližší brigáda se v Dobré Vodě bude konat hned tuto sobotu od 9.30 do 16 hodin. V obci probíhá během léta také soutěž o nejkrásnější rozkvetlé okno. Všechny tyto akce v letošním roce podpořil Úřad vlády ČR, sekce pro lidská práva, v rámci projektu Na vlastní nohy.

Český západ poskytuje lidem ze sociálně vyloučených lokalit na Toužimsku a Tepelsku (Dobrá Voda, Nová Farma, Poutnov, Služetín, Pěkovice, Mrázov) sociální služby a pomáhá jim řešit jejich nepříznivé životní situace zejména v oblasti zaměstnávání, vzdělávání, bydlení a kontaktu s majoritou. Organizace se hlásí k zásadě rovného zacházení s etnicky odlišným obyvatelstvem, je držitelem značky Ethnic Friendly zaměstnavatel. V Dobré Vodě dále provozuje vlastní textilní a keramickou dílnu. Více informací o činnosti organizace lze získat na internetových stránkách www.cesky-zapad.cz, kde je možné si v e-shopu zakoupit široký sortiment výrobků dílen.


Mohlo by vás zajímat

Apostille a superlegalizace: Klíčové procesy pro mezinárodní kupce nemovitostí

Apostille a superlegalizace: Klíčové procesy pro mezinárodní kupce nemovitostí

Pokud plánujete nákup nemovitosti v zahraničí, čeká vás podobně jako v případě pořízení nemovitosti u nás proces složený z několika kroků. U koupě domu či bytu v zahraničí musíte ale navíc počítat s překladem a ověřením pravosti důležitých listin, přičemž může být potřebný soudní překlad, apostila nebo superlegalizace. Co si pod těmito pojmy představit?

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Popularita home office neboli práce na dálku rok od roku roste. Z průzkumu Hospodářské komory ČR, který proběhl v minulém roce, ostatně vyplynulo, že home office alespoň několik dnů v měsíci umožňuje 93 % zaměstnavatelů. Jaký vliv má home office na sousedské a rodinné vztahy a jak na problematiku práce z domova nahlíží zákon?