Jak se liší odměny členů výborů SVJ?

A liší se od nich odměna za výkon funkce předsedy SVJ? Nový občanský zákoník má za sebou už první tři roky svého života a s ním i novinka v životě mnoha SVJ – možnost vybrat si mezi tím, zda statutárním orgánem SVJ bude výbor SVJ nebo zda si společenství vlastníků zvolí cestu mít jako statutární orgán tzv. předsedu SVJ.

Jak se liší odměny členů výborů SVJ?

Jedno malé SVJ na okraji Prahy řešilo v minulých letech velký problém. Zpočátku fungování mělo společenství vlastníků jednotek tři členy výboru SVJ. Vše fungovalo, všichni se starali, jak uměli. A protože si dům stavěli původně jako družstevní svépomocí, brali vše jako dobrovolnou službu pro všechny sousedy a nikdy si nevzali žádné odměny, s výjimkou snad drobných náhrad za telefony, tisky a podobně. Ve společenství vlastníků jednotek byl však jeden člen „prudič“, kterému vadilo snad vše. Kritizoval všechny a všechno, což ve finále vedlo k tomu, že výbor SVJ jednoduše odstoupil. Funkce tehdy pověřeného vlastníka se ujala jedna členka, která ale svoji roli nezvládala, v SVJ zavládl chaos a zmatek. Po dobu skoro 5 let nebylo svoláno řádné shromáždění SVJ, účetnictví SVJ mělo podobu excelovských tabulek a dům stále více volal „Pomozte mi, zachraňte mě, padá mi omítka, praskají mi stoupačky…“ V té tobě se členové původního výboru SVJ dokázali opět spojit, nikoli však už k tomu, aby znovu vstoupili do výboru. Rozhodli se proto pro profesionála a začali řešit, kde ho najít. Nabídek našli spoustu a nakonec se pro jednu zavedenou společnost s dobrými referencemi rozhodli. Ani ostatní členové SVJ nebyli proti a ve společenství vlastníků opět zavládl pořádek, jak má být a i dům samotný se v rukou profesionála dočká řádné péče. Nic však není zadarmo, zatímco původní výbor i pověřený vlastník pracovali pro SVJ bez odměn, profesionální předseda SVJ s sebou přece jen nese vyšší náklady. V tomto případě pro každého člena více než 300 Kč měsíčně.

Většinou je o práci ve výboru SVJ jen velmi malý zájem. Když už se nějací dobrovolníci najdou, mnohdy ani netuší, co všechno je čeká a jak velkou zodpovědnost za majetek všech vlastně mají. S výkonem funkce člena či předsedy výboru bývá často spojena i odměna, jejíž výši schvaluje obvykle shromáždění SVJ. Z praxe víme, že tyto odměny jsou spíše symbolické, v řádu maximálně pár stovek měsíčně u malých SVJ či pár tisíc u těch opravdu velkých SVJ.

Řadoví členové SVJ bez zájmu o práci pro společenství by si měli uvědomit, že pokud už se najdou ochotní a schopní spoluvlastníci, kteří mají zájem ve výboru SVJ pracovat, měli by mít také odpovídající ohodnocení ve formě přiměřené finanční náhrady za čas, který péči o společný majetek věnují. Pokud se SVJ rozhodne pro profesionálního předsedu SVJ, o nutnosti vynaložit přiměřené náklady za tuto službu vlastníci ani na chvíli nezapochybují. Pokud se však jedná o odměny pro členy výboru, mnohdy si myslí, že dostávají peníze jen tak za nic. Je třeba si uvědomit, že správná péče o chod SVJ vyžaduje odborné znalosti, správný úsudek a hlavně spoustu času. Pokud takové členy výbor SVJ má, měli by si jich spoluvlastníci vážit.

Sousedé.cz - s námi máte domy v kapse

Vytvořili jsme přehlednou platformu pro společenství vlastníků jednotek s cílem ušetřit čas, peníze a nervy. S námi lze dělat správu bytových domů tak, aby se všem dobře žilo. Zjednodušili jsme práci pro správce SVJ a pro výbor SVJ. Jako předseda SVJ budete mít vše důležité na jednom místě, vždy a odkudkoliv dostupné a samozřejmě přehledné. Pro správce SVJ jsme připravili přehledný komunikační kanál, který umožňuje rychlou distribuci dokumentů s garancí přečtení a evidenci závad, která vám ulehčí od starostí s hlášením a řešením jakýchkoliv závad v rámci SVJ.

Zaregistrujte se a vyzkoušejte náš portál společenství vlastníků. Zjednodušte si život a využijte online prostředí. Mějte váš dům v kapse.


Mohlo by vás zajímat

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Ve velkých městech nachází svůj domov většina mladých lidí, ale i řada rodin a seniorů v různě velkých bytech v centru, častěji pak v panelácích na okraji. Bytové domy nejsou výjimkou ani v malých městech a na vesnicích. Je jedno, zda lidé byt vlastní, nebo jsou v pronájmu. V domě nejsou sami a se svými sousedy mají společné prostory, o které se musí starat. A tady může někdy nastat kámen úrazu. Jaké existují možnosti úklidu společných prostor?

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Přestože v České republice žádný zákon nenařizuje povinnost detekovat nebezpečné plyny v domácnostech, je instalace detektorů důrazně doporučována. Obzvláště pak v bytových domech představuje únik plynu riziko nejen pro obyvatele dané bytové jednotky, ale celého domu.

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Teplo je již řadu let zařazeno ve snížené sazbě DPH 10 % resp. 12 % od roku 2024, naproti tomu plyn a elektřina nakoupené samostatně jsou v základní sazbě 21 %. Všechny centrálně vytápěné domy nakupují vytápění a teplou vodu s nižší sazbou DPH než bytové domy s vlastní kotelnou, které si nakupují plyn či elektřinu sami. Může váš dům také ušetřit?