Odpovědnost za výtah. Má váš výbor SVJ klidné spaní?

Sedm nejdůležitějších otázek, na které by měl každý provozovatel či majitel výtahu umět odpovědět.

Odpovědnost za výtah. Má váš výbor SVJ klidné spaní?

Jaký je stav výtahu by mělo zajímat každého, kdo jej využívá. Mimochodem – podle toho je také nutné s výtahem zacházet. Největší pozornost mu věnují vlastníci a provozovatelé výtahů. Úvaha, že od toho si platíte servisní firmu, patří mezi časté omyly. Veškerou odpovědnost, a to včetně právní, nese provozovatel výtahu – tedy například SVJ. Náš minitest spokojeného, či nespokojeného provozovatele výtahu pro vás připravila společnost Výtahy Praha, která se poskytování servisních služeb věnuje již více než 18 let.

Je váš výtah bezpečný?

O stavu výtahu, tedy i o jeho bezpečnosti, vypovídá protokol provozních rizik. Podle jejich závažnosti jsou tato rizika řazena do tří kategorií. Čím je seznam provozních rizik v protokolu delší a převažují v něm spíše střední a vysoká rizika, tím je stav vašeho výtahu vážnější.

Je výtah provozován v souladu s platnými předpisy?

Mít zajištěný pravidelný servis výtahu je povinnost každého vlastníka, resp. provozovatele. Pro péči o výtah uzavírá provozovatel výtahu smlouvu s některou ze servisních organizací. Základem její činnosti je pravidelný servis a zajišťování všech potřebných zkoušek revizí. Pracuje-li vaše servisní společnost správně, vy včasně reagujete na její doporučení a na závěry z inspekčních prohlídek, pak lze předpokládat, že je výtah provozován v souladu s platnými předpisy.

Hrozí nám, vlastníkům, v souvislosti s provozováním výtahů nějaká rizika (například v případě úrazů, apod.)?

Hlavní riziko při provozování výtahu má dvojici společných jmenovatelů: Špatný výběr servisní firmy a neprovádění doporučených oprav ze strany provozovatele. Odpovědnost za provoz výtahu – včetně případných právních postihů, vždy zůstává na provozovateli/majiteli výtahu.

Dala by se u našeho výtahu snížit spotřeba elektřiny?

Obecně platí, že starší výtahy jsou energeticky náročnější jak z hlediska konstrukčního, tak z hlediska použitých technologií, odlehčených materiálů (např. starší převodové stroje oproti novým bezpřevodovým s frekvenčním řízením, nebo žárovkové osvětlení ve srovnání s osvětlením led), apod.

Mohl by výtah v našem domě jezdit rychleji?

Rychlost jízdy výtahu hraje roli zejména u mnohopodlažních domů. Rychlost výtahu nezvýšíte v rámci běžných oprav, ale je-li pro váš dům důležitá, pamatujte na ni, jako na jeden z parametrů při modernizaci, nebo instalaci nového výtahu.

Je servis výtahu zajišťován kvalitně a je vůbec pravidelně prováděn?

Kvalitu servisu si může laik ověřit jednak při jízdě výtahem s pocitem komfortní plynulé a tiché jízdy a samozřejmě také na základě dlouhodobé bezporuchovosti celého zařízení. Další informace poskytne náhled do knihy výtahu. Servisní technik, případně společnost, která vám servis zajišťuje, by s vámi také měla dobře komunikovat. Pokud není problém se do servisní firmy dovolat a dostat odpověď, které rozumíte, v tom případě můžete předpokládat, že je servis na požadované úrovni. A k otázce pravidelnosti servisu - váš výtah není poruchový a v knize výtahu jsou prováděny pravidelné záznamy. Nechybí poslední zápis? Je kniha výtahu kompletní? Jestliže je vše v pořádku, lze předpokládat, že servisní firma plní své povinnosti. Svého servisního technika byste měli čas od času ve svém domě potkávat na pravidelné údržbě, a to nejen v případech, když je výtah v poruše.


Mohlo by vás zajímat

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Máte ve vašem domě nainstalovaný již mnoho let starý zamykací systém? Pak je načase zamyslet se nad jeho výměnou. I když je váš současný zámkový systém nadále funkční, jeho včasná výměna je investicí do výrazného zvýšení bezpečnosti všech obyvatel domu, jejich majetku i majetku a vybavení ve společných prostorách.

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Pěkná moderní domácnost, která vás energeticky nezruinuje – to je přání snad každého investora. Situace kolem elektřiny a plynu, nejisté výše splátek za hypoteční úvěry a zdražování neustále zvyšují nároky na hospodárný provoz budoucího obydlí. Naštěstí vám návrhy domů ve 3D pomohou najít praktická technická řešení. Také díky nim předejdete problémům, které mohou stavbu nečekaně prodražit. Proto nešetřete na plánování, ale naopak do něj investujte.