Osobní bankrot, oddlužení – jak to řešit

Osobní bankrot neboli oddlužení splátkovým kalendářem je způsob jak se zbavit dluhů, které už dotyčný nemůže splácet.

Osobní bankrot, oddlužení – jak to řešit

Osobní bankrot neboli oddlužení splátkovým kalendářem je způsob jak se zbavit dluhů, které už dotyčný nemůže splácet. Podmínkou je, že musí mít práci a musí být schopen do pěti let splatit alespoň třicet procent dlužné částky. Celou dobu osobního bankrotu si musí vystačit s takzvaným nezabavitelným minimem. Podmínky osobního bankrotu upravuje insolvenční zákon, zdroj peníze.cz. Na stejném webu si můžete spočítat podmínky osobního bankrotu – kalkulačka.

V průměru bylo v letošním roce (2013) vyhlášeno 1563 osobních bankrotů každý měsíc, o rok dříve to bylo 1373 bankrotů. V posledních 12 měsících soudy vyhlásily celkem 18.474 osobních bankrotů a obdržely 25.213 návrhů na osobní bankrot. V obou případech se jejich počet meziročně zvýšil, a to o 3286 bankrotů a o 3104 návrhů na ně. Zdroj denik.cz a ČTK.

Jak se řeší osobní bankrot

Dlužník, jenž není podnikatelem, může navrhnout insolvenčnímu soudu, aby jeho úpadek či hrozící úpadek byl řešen oddlužením. Návrh není oprávněna podat jiná osoba než dlužník. Za návrh podaný dlužníkem se však považuje i takový návrh, který jeho jménem podala jiná osoba – zplnomocněný zástupce, zákonný zástupce, ustanovený opatrovník aj. Návrh jiné osoby musí insolvenční soud odmítnout, zdroj wiki .

Důležitou oblastí, kterou insolvenční zákon upravuje je tzv. osobní bankrot neboli oddlužení. Jedná se o řešení úpadku dlužníka, který je subjektem nepodnikatelským, zejména fyzickou osobou, tedy osobou, jež se do úpadku nedostala v důsledku své podnikatelské činnosti.

Nejlepší je se obrátit na odborníka na oddlužení a insolvence, který vám pomůže osobní bankrot s úřady a insolvenčním soudem vyřešit.

Pokud máte dluhy a nevíte jak je splácet, doporučujeme se obrátit na Judr. Jaroslavu Zuskovou, která má více než deseti letou praxi v této oblasti. Stačí vyplnit krátký formulář níže.


Mohlo by vás zajímat

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domu či bytu bývá náročným projektem, který může dramaticky změnit atmosféru a funkčnost vašeho životního prostoru. Jedním z důležitých požadavků při plánování rekonstrukce bývá i celková změna osvětlení, která zvýrazní architektonické prvky, vylepší náladu a zvýší efektivitu prostoru.

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Kuchyně je srdcem každého domova. Je to místo, kde se rodina setkává u jednoho stolu, kde se vaří a sdílí společné okamžiky. Proto není divu, že rekonstrukce kuchyně je jedním z nejoblíbenějších projektů, jak povýšit interiér na další úroveň. Ale jak na to? V tomto článku se podíváme na praktické tipy a nápady, které pomohou proměnit kuchyni v místo, které vás bude inspirativně doprovázet společnými momenty s vašimi nejbližšími.

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?