Péče o plastová okna

Okna jsou tváří a zároveň výkladní skříní celého domu. Kromě pěkného vzhledu však zajišťují mnohem důležitější aspekty života, jako jsou pohodlí a bezpečí. Proto si okna zasluhují správnou a důkladnou péči, na kterou by uživatelé, obzvláště během zimy, neměli zapomínat. Okna se pak odmění nejen správným fungováním, ale také mnohaletou výdrží.

Péče o plastová okna

Údržba plastových oken je jednoduchá a nevyžaduje příliš mnoho práce ani času. Nejlépe jednou do roka by majitelé takových oken měli zkontrolovat jejich kování a těsnění. Vhodné je pro to období po skončení zimy, protože právě ta okna nejvíce zatěžuje. Mráz, studený vítr a zvětšené množství srážek útočí hlavně na zmíněné těsnění, a to hlavně ve spodní části rámu, kde se navíc zachycují nečistoty. I pokud je okno vybaveno například těsněním EPDM, které je proti nevyzpytatelným atmosférickým podmínkám poměrně odolné, vyžaduje v zimním období zvýšenou péči. Stačí těsnění ošetřit vhodným prostředkem, který bude bránit přimrznutí těsnění k profilům. Pro tento účel jsou nejvhodnější speciální prostředky na bázi silikonových pryskyřic.

Jiná okna do města, jiná okna do hor

Při výběru a následné péči o okna je nutno brát ohledy také na geografickou polohu. V Čechách nejsou rozdíly mezi regiony vidět tak, jako například v Itálii. I tak je ale potřeba například ve městě, kde je větší znečištění, okna častěji mýt a do vyšších nadmořských výšek je zase lepší pořídit okna odolná proti zimě. Vlivy se různí i podle světové strany, na které jsou okna umístěna. Na jižní straně je například více slunce než na straně severní, a to je třeba také zohlednit.

Klíčové jsou čisticí prostředky

Po analýze regionu a volbě správných oken je důležitá samotná údržba. Ještě před vypuknutím zimy by měla být okna umyta. Žádná univerzální rada, jak umývat okenní výplně, tedy skla, neexistuje. Je spíš dobré řídit se zdravým rozumem. Používat by se měly jen prostředky, které jsou k tomu určeny, tedy běžně dostupné přípravky na sklo. Zásadnější je pak výběr správného čistícího hadříku. Oken by se neměla dotknout tuhá látka se švy, které by mohly povrch skla poškrábat. Ideálním materiálem je jelenice nebo papírové kuchyňské ručníky, kterými je v dnešní době vybavena většina domácností. Také na rám je třeba volit vhodné čisticí prostředky, ne žádné invazní látky například s obsahem abrazivních složek nebo populárních rozpouštědel. V případě použití takových prostředků by mohlo dojít ke vzniku mikropórů nebo zmatnění a nevratnému poškození okenních rámů. Na mytí rámu lze použít obyčejný prostředek na mytí nádobí.

Na kování zásadně odborní****ka

Po zimě je nutné také zhodnotit stav okenního kování. V první řadě by mělo být ověřeno, že žádná kovová součástka není uvolněná nebo opotřebovaná. Pokud zjistíme, že se okno nezavírá tak, jak by mělo, nebo že se trošku snížilo, měli bychom pozvat odborníka, který seřídí úroveň i přítlak rámu na pantech. U příležitosti seřizování kování je třeba také prověřit stav upevnění všech vrutů a kliky.

Profesionál je při péči o okna potřeba pouze pro správu kování. Pokud si uživatel i přesto neví rady, v dnešní době již prodejci oken zveřejňují na internetových stránkách návody, jak se o okna starat. A na závěr ještě jedna užitečná rada. Větrat! Čerstvý vzduch zabraňuje vzniku plísní, které jsou nezdravé nejen pro okna, ale hlavně pro obyvatele místnosti.

Text: Juraj Koudela

Foto: OKNOPLAST


Mohlo by vás zajímat

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domu či bytu bývá náročným projektem, který může dramaticky změnit atmosféru a funkčnost vašeho životního prostoru. Jedním z důležitých požadavků při plánování rekonstrukce bývá i celková změna osvětlení, která zvýrazní architektonické prvky, vylepší náladu a zvýší efektivitu prostoru.

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Kuchyně je srdcem každého domova. Je to místo, kde se rodina setkává u jednoho stolu, kde se vaří a sdílí společné okamžiky. Proto není divu, že rekonstrukce kuchyně je jedním z nejoblíbenějších projektů, jak povýšit interiér na další úroveň. Ale jak na to? V tomto článku se podíváme na praktické tipy a nápady, které pomohou proměnit kuchyni v místo, které vás bude inspirativně doprovázet společnými momenty s vašimi nejbližšími.

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?