Potřebujete pauzu? Napusťte si vanu

Pobyt v teplé lázni podle odborníků uvolňuje stres i napětí. A to se hodí i v letních večerech. Stačí, když si do vany plné příjemně nahřáté vody přidáte vhodně zvolenou směs bylin, a do pohody se dostanete během chvíle. Koupele mají ale samozřejmě své opodstatnění i v teplejších obdobích roku.

Potřebujete pauzu? Napusťte si vanu

Jestliže během týdne máte čas jenom na rychlou sprchu a navíc si o víkendu chcete pořádně odpočinout, je pro vás vana naplněná po okraj tou pravou volbou. Vedle správné teploty vody nezapomeňte na to, vypnout mobilní telefon i počítač a hlavně zapomenout na starosti, které se nahromadily v práci. Naopak „zapněte“ aromatické svíce, příjemnou muziku a užívejte si chvil jen sami se sebou. Pokud se vám podaří dopřát si koupel před spaním, po odchodu z koupelny se už nevrhejte na žádné domácí práce, ale relaxujte na pohovce a pak se plynule přesuňte do postele a snažte se usnout. Uvolnění a regenerace těla i duše budou znatelné téměř ihned.

Pravidla léčivé koupele

Správný relaxační efekt vám zaručí několik jednoduchých rad. Během koupele nepoužívejte chemickou kosmetiku, vsaďte na byliny a přírodní přípravky. Srdce mějte zásadně nad hladinou, předejdete tak nevolnostem. Jakmile koupel ukončíte, nesprchujte se chladnou vodou, pouze se utřete, zabalte do županu a dopřejte si oblíbený drink – raději bez alkoholu. Ideální jsou ovocné či bylinné čaje. A věděli jste, že díky koupelím, tedy pokud je provozujete správně, můžete i hubnout? Stačí, když dodržíte pravidlo, které velí nejíst dvě hodiny před koupelí ani dvě hodiny po ní. Během dne, který budete chtít tomuhle rituálu zasvětit, byste pak měli volit spíš lehčí jídelníček.

Pět minut stačí

Dokonce i napouštění koupelnové vany má svoje zákonitosti. Vždycky je vhodnější začít horkou vodou a následně ji naředit studenou. Proběhne tak teplotní dezinfekce, která je důležitou prevencí výskytu bakterie Legionella. „Zvláště v letních měsících, kdy býváme na dovolené nebo na chatě, voda na konci kohoutku a sprchy v našem bytě stagnuje, a je tak náchylnější k množení této bakterie. I když dodavatel teplé vody distribuuje vodu nezávadnou, problém s množením bakterií může vzniknout právě ve vnitřních rozvodech, kde není pravidelný odběr vody nebo kde jsou vnitřní rozvody zanedbány,“ upozorňuje vedoucí odboru plánování a ekonomiky provozu Marika Morávková ze společnosti Pražská teplárenská.


Mohlo by vás zajímat

Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

Když jsme mladí a zdraví a nastěhujeme se do krásného bytu ve třetím patře bez výtahu, nenapadne nás, že jednou může nastat situace, kdy se ocitneme v pasti, odříznuti od zbytku světa. Schody se stávají nečekaným problémem.