Pro sledování spotřeby tepla a vody jsou smart technologie už standardem

Úspory tepla a vody jsou tématem, které se bezprostředně dotýká jak majitelů domů, tak i jejich obyvatelů. Právě zde jsou smart technologie nenahraditelné. Vysoce sofistikovaná řešení nám přinášejí výrazné úspory nákladů na bydlení, protože právě spotřeba tepla a vody společně tvoří výrazný díl měsíčních výdajů za bydlení.

Pro sledování spotřeby tepla a vody jsou smart technologie už standardem

Dálkové odečty vody a tepla přinášejí úspory a komfort

„V posledních letech roste zájem o přístroje nové generace, které umožňují dálkový odečet vody a tepla. U indikátorů je jejich podíl na celkovém objemu prodaných přístrojů prakticky 100 %, u vodoměrů 75 %,“ potvrzuje Daniel Nový, obchodní ředitel společnosti ista Česká republika s. r. o.

Dálkový odečet dat je přesnější, zvyšuje komfort uživatelům bytů a eliminuje chyby při odečtech i možnost záměrné manipulace s přístroji. Existence radiového systému usnadní odečty i v případě bytů, které by uživatel z jakýchkoliv důvodů nezpřístupnil pro provedení odečtu. Častější odečty všech měřicích zařízení v bytě zajistí i větší spravedlnost při stěhování. Zaplatíte pouze to, co jste skutečně spotřebovali.

„Nejpokrokovější možností dálkových odečtů indikátorů a vodoměrů je odečet pomocí automatické sběrnice dat. Tato varianta také umožňuje propojení s webovým portálem, což umožňuje aktuální přehled nad spotřebou tepla a vody v domě či bytě,“ vysvětluje Daniel Nový.

Smart technologie poměrového měření společnosti ista už dnes splňuje všechny české i evropské normy a je plně připravena na nová pravidla rozúčtování evropské směrnice EED/27/2012.

Smart technologie odhalí i úniky vody

Kromě tepla lze díky chytrým technologiím průběžně sledovat i spotřebu vody. Tato oblast je ze strany vlastníků domů a uživatelů bytů stále výrazně podceňovaná. „Zájem o rádiové odečty ale rychle narůstá a v krátkém horizontu i spotřeba vody bude naprosto běžně sledována a odečítána dálkovými odečty se všemi přednostmi, které se osvědčily u spotřeby tepla.

Velkou předností průběžného sledování spotřeby vody je šance zabránit nadměrné spotřebě vody. Přímo k tomuto účelu slouží služba Detekce úniku vody. Základem je sofistikovaný algoritmus, který detekuje únik vody v bytě. Tato služba upozorňuje správce budov a případně uživatele bytu v momentě, kdy je zaznamenána neobvyklá spotřeba, která může znamenat nežádoucí únik vody.

Díky rádiovému spojení mezi bezdrátovými měřiči vody a naším datovým centrem se tato upozornění zobrazují našim zákazníkům online a na webovém portálu ista24.cz, s možností nastavení upozornění také e-mailem a SMS,“ vysvětluje Daniel Nový.

V oblasti spotřeby tepla a vody nabízejí smart technologie řadu dalších možností

Smart technologie, sloužící ke sledování spotřeby tepla, umožňují i propojení s jinými technologiemi přes různé převodníky nebo přístroje s impulsním výstupem. Do systému je možné například napojit i patní vodoměr na studenou vodu. Průběh spotřeby tepla i vody tak lze zobrazovat na jednom portálu.

Smart technologie budou hrát stále větší roli i při prodeji a koupi bytu. Mít výdaje za teplo a vodu pod kontrolou, se stává důležitou součástí moderního bydlení a promítá se i do ceny nemovitosti.


Mohlo by vás zajímat

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Ve velkých městech nachází svůj domov většina mladých lidí, ale i řada rodin a seniorů v různě velkých bytech v centru, častěji pak v panelácích na okraji. Bytové domy nejsou výjimkou ani v malých městech a na vesnicích. Je jedno, zda lidé byt vlastní, nebo jsou v pronájmu. V domě nejsou sami a se svými sousedy mají společné prostory, o které se musí starat. A tady může někdy nastat kámen úrazu. Jaké existují možnosti úklidu společných prostor?

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Přestože v České republice žádný zákon nenařizuje povinnost detekovat nebezpečné plyny v domácnostech, je instalace detektorů důrazně doporučována. Obzvláště pak v bytových domech představuje únik plynu riziko nejen pro obyvatele dané bytové jednotky, ale celého domu.

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Teplo je již řadu let zařazeno ve snížené sazbě DPH 10 % resp. 12 % od roku 2024, naproti tomu plyn a elektřina nakoupené samostatně jsou v základní sazbě 21 %. Všechny centrálně vytápěné domy nakupují vytápění a teplou vodu s nižší sazbou DPH než bytové domy s vlastní kotelnou, které si nakupují plyn či elektřinu sami. Může váš dům také ušetřit?