Prodej bytu: Může shromáždění udělovat ne/souhlas s novým vlastníkem?

Jeden ze spoluvlastníků napsal Shromáždění varovný dopis, kde shrnuje svoje zkušenosti z "getoizace" určitých obytných částí v evropských městech a popisuje lavinový průběh degradace od jistého množství nepřizpůsobivých v domě.

Prodej bytu: Může shromáždění udělovat ne/souhlas s novým vlastníkem?

Centrum Ostravy se postupně vylidňuje a podobný proces mu hrozí i z tohoto titulu. Spoluvlastník navrhuje, aby se Stanovy společenství doplnily o povinný závazek, kdy vlastník, který se rozhodne svůj byt prodat, musí získat alespoň 51 % souhlasů ostatních vlastníků s novým vlastníkem.
Na výboru jsme toto nevyřešili, tak vás žádáme o rozbor, jestli je toto vůbec možné, a zda by stačilo 51 % souhlasů nebo je nutných 66,6 %.

Odpovídá: MGR. JANA OBERMAJEROVÁ, PRÁVNÍ ANALYTIK KLUSÁK ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ – LAW FIRM

Doplnění stanov o povinnost vlastníka jednotky získat v případě prodeje jednotky souhlas ostatních vlastníků jednotek (bez ohledu na výši kvora) není možné.

Jednalo by se o ustanovení, které je v rozporu s výkonem vlastnického práva vlastníka jednotky, jehož obsahem je právo volně disponovat s jednotkou. Toto právo vlastníka je výslovně zakotveno v § 1012 občanského zákoníku, dle kterého má vlastník právo se svým vlastnictvím v mezích právního řádu libovolně nakládat.

Pokud by proto na zasedání shromáždění byla přijata změna stanov spočívající v doplnění stanov o takový závazek vlastníků, jednalo by se o tzv. nicotné usnesení, tedy usnesení, které by odporovalo zákonu a na které by se hledělo, jako by nebylo přijato. I pokud by tedy stanovy byly doplněny o takové ustanovení, nebyli by jím vlastníci jednotek nijak vázáni a jejich dispozice s jednotkami by nebyla tímto ustanovením nijak omezena.


Mohlo by vás zajímat

SOFTLINK - CEM BYTOVÉ DOMY

SOFTLINK - CEM BYTOVÉ DOMY

Jak plnit legislativu o dálkových odečtech pro bytový dům? Dnes i v budoucnosti? Máme pro Vás řešení!