Prohlídky nemovitostí s brýlemi pro virtuální realitu

Virtuální realita, ve zkratce VR, je v současné době rychle se rozvíjející technologií se širokým uplatněním. Umožňuje spojení uživatele se simulovaným prostředím a vytváří tak iluzi skutečného nebo fiktivního světa. O iluzi skutečného světa jde v případě simulací, příkladem toho fiktivního jsou počítačové hry.

Prohlídky nemovitostí s brýlemi pro virtuální realitu

Nikoho nepřekvapí, že se virtuální realita využívá například v zábavním průmyslu, lékařství nebo při armádním výcviku. Své uplatnění však našla také na realitním trhu v podobně virtuálních prohlídek nemovitostí.

Prohlídky bytů ve virtuální realitě

Společnost Flatio, která se zabývá zprostředkováním střednědobých pronájmů v několika evropských městech, využívá virtuální realitu pro prezentaci nabízených bytů nebo pokojů k pronájmu. Jedná se o takzvané prohlídky bytů ve virtuální realitě, které umožňují prohlédnout si vybrané ubytování, ať se právě nacházíte kdekoli na světě. Potřebujete pouze chytrý telefon a brýle pro virtuální realitu, které se dají sehnat i za pár korun.

Při prohlídce bytu ve VR se pohybujete v prostoru otáčením hlavy. Další roli hrají gyroskopy běžně zabudované v chytrých telefonech, které jsou schopné rozpoznat, kam se člověk dívá. Na tomto principu funguje přechod mezi jednotlivými místnostmi při prohlídce bytu ve VR. Při běžné virtuální prohlídce na počítači byste stiskli ikonu, která by Vás pustila do další místnosti. V případě virtuálních brýlí se na ikonu déle zadíváte, mobilní telefon to rozpozná a přesune Vás do další místnosti. Vyzkoušejte sami!

Prohlédnout si byt ve VR

Na Flatio si můžete prohlédnout také okolí bytu přes Google Street View. Společnost Google se totiž postarala o nafocení velké části světa. Tyto panoramatické fotografie byly následně pospojovány v jeden celek a umožnily tak nahlédnout do míst, kam by se daný pozorovatel právě chtěl podívat. Okolí bytu si prohlédnete přímo na Flatio u konkrétní nabídky po stisknutí tlačítka “Prohlédnout okolí” a přenesete se tak do prostředí Google Street View. Prohlídka okolí bytu není zatím bohužel uzpůsobena pro virtuální realitu.

Brýle pro virtuální realitu

Pro navození virtuální reality se používají speciální brýle nebo také rukavice pro simulaci hmatového vnímání. Brýle zobrazují do každého oka obraz z jiného úhlu a to vyvolá věrohodný trojrozměrný obraz.

Brýle pro VR se dají pořídit za pár korun. Pokud však chcete svůj zážitek umocnit, investujte do těch kvalitnějších. Mají více funkcí a jsou pohodlné. Za takové brýle zaplatíte i několik tisíc. Zlatou střední cestou jsou brýle s kvalitním provedením bez speciálních funkcí, které seženete za několik stovek. Ty kartónové, tzv. Google Cardboard, jsou nejlevnější variantou a stojí cca sto korun.

Další využití brýlí pro VR

Pokud se řadíte k běžným uživatelům, budou Vás zajímat především hry a filmy ve virtuální realitě. Aplikací a her pro VR je opravdu hodně. Pokud patříte mezi fanoušky rychlých aut, určitě Vás zaujme hra Lexus Virtual Drive. Pro vesmírné nadšence je tu například hra Space X Hunter VR. V Zombie Shooter VR můžete bojovat proti nemrtvým nebo si vyzkoušejte roli odstřelovače ve VR Pro Sniper.

Další možností využití brýlí pro VR je sledování filmů. Je to však poměrně náročné a ne každému to může vyhovovat. Po určité době Vás totiž mohou ze sledování filmu ve VR například rozbolet oči. Z tohoto důvodu je lepší se ve virtuální realitě dívat spíše na kratší videa. Velmi také záleží na kvalitě Vašich brýlí.

Oblíbenou činností s brýlemi pro virtuální realitu je takzvané virtuální cestování. Aplikací najdete opět spoustu. Zkuste například aplikaci Google Street View, která je přístupná pro Android i iOS. Je to jednoduché. Nejprve si na mapě vyberete konkrétní místo, kliknete na něj a zobrazíte ve Street View. V pravém horním rohu uvidíte ikonku s motivem brýlí, na kterou také kliknete. Obraz se rozdělí na dvě poloviny a kamera se bude otáčet na základě pohybu telefonu. Mobil nakonec vložíte do brýlí a můžete se kochat okolím ve virtuální realitě.

Flatio


Mohlo by vás zajímat