Pronajímejte po pokojích a na pár měsíců. Vyplatí se to!

Spolubydlení je trendem dnešní doby především ve velkých městech, kde si pronajmout celý byt jen pro sebe nemůže dovolit každý. Pronájem samostatných pokojů nebo dokonce lůžek vyhledávají obzvlášť studenti, zaměstnanci střídající místo pobytu kvůli práci nebo rodině, takzvaní „singles“, digitální nomádi, cestovatelé a další. Nicméně, jedná se hlavně o dočasné ubytování, na pár dní nebo měsíců. Pokud tedy hledáte výhodnější alternativu ke stávajícímu dlouhodobému pronájmu, vyzkoušejte střednědobý pronájem pokojů.

Pronajímejte po pokojích a na pár měsíců. Vyplatí se to!

Ačkoli může být pronájem jednotlivých pokojů časově náročnější, jelikož nemáte pouze jednoho nájemníka, ale hned dva, tři nebo čtyři, přináší spoustu výhod. Jednou z těch hlavních je, že pronajímatel tak může získat mnohem větší objem peněz, než kdyby pronajal svůj byt jako celek. Někteří nájemníci přitom na tento druh ubytování nedají dopustit a vyhledávají ho především proto, že je pro ně finančně výhodnější. Samostatný pokoj je v podstatě něco jako levnější jednopokojový byt. Majitelé ani nájemníci tak nepřijdou zkrátka.

Střednědobý pronájem pokojů
Střednědobý pronájem neboli pronájem na pár měsíců vyhledává stále větší množství potenciálních nájemníků. Mezi hlavní zprostředkovatele tohoto typu ubytování patří například Flatio, které se řadí mezi naše partnery. Na stránkách této společnosti vložíte nabídku vašeho bytu nebo jednotlivých pokojů k pronájmu a počkáte na první zájemce. Vše navíc můžete spravovat prostřednictvím správcovského systému, díky kterému vám nic neunikne. Flatio na svých stránkách také uvádí, že při střednědobém typu ubytování můžete nájem navýšit až o 25 %, jelikož se jedná o pronájem na kratší období.

Varianty pronájmu po pokojích
1) Pronájem celého bytu za účelem vyššího zisku Představte si, že vlastníte například byt 3+1 v Brně o rozloze 80 m2. Takový byt byste mohli dlouhodobě pronajmout například za 18 000 Kč. Pokud však stejný byt pronajmete po pokojích za 6 500, vyděláte hned o 1 500 Kč víc. Navíc při střednědobém typu pronájmu by nájem mohl být ještě vyšší.

2) Pronájem vícepokojového bytu Největší zájem je o pronájem bytů 2+kk. Pokud tedy vlastníte čtyřpokojový nebo dokonce pětipokojový byt, můžete mít s hledáním nájemníků za cenu odpovídající velikosti bytu velký problém. Pronájem bytu po pokojích je tak skvělou alternativou.

3) Pronájem nevyužitého pokoje Děti se odstěhovali do vlastního, pořídili jste si větší byt, který v budoucnu vaše rodina určitě využije, nebo prostě máte jeden pokoj navíc? Nenechte sedat na podlahu prach a pronajměte ho, dokud je volný. Nájemníka je však potřeba v takovém případě vybírat pečlivě, abyste si vzájemně sedli.


Mohlo by vás zajímat