První hračky

Budete je pořizovat ještě před příchodem miminka?

První hračky

Pečlivý výběr prvních hraček pro miminko, to je velký úkol pro budoucí maminku. Na trhu je množství nejrůznějších hraček, a proto byste jejich výběru měli věnovat náležitou pozornost.

Prvním kritériem je určitě zdravotní nezávadnost! Podle nejpřísnějších norem jsou posuzovány hračky

pro děti do jednoho roku, protože jsou to první předměty, kterých se bude drobeček dotýkat, olizovat je, vkládat do úst a radovat se z nich. Dítěti do jednoho roku nikdy nekupujte hračky, které sám výrobce označil vyšší věkovou kategorií. Výrobce si tak alibisticky kryje záda pro případ, že by jeho hračka atest vůbec nezískala. Současně obal musí být označen příslušnými normami. Pokud není hračka vyrobena v České republice je navíc nutné označení CE, což znamená, že se výroba shoduje s předpisy EU. Při výběru je také nutné zaměřit se na hračky, které pomáhají dítěti v jeho vývoji již od narození a zároveň jsou bezpečné. I když je to neuvěřitelné, všechny smysly miminka začínají fungovat už od první minuty života. Dítě pouze potřebuje "chvíli" času a tréninku, aby je mohlo podle potřeby používat. To je o důvod více zúžit výběr na hračky, které citlivě podporují rozvoj dítěte v jednotlivých vývojových etapách. Ideální hračka by měla být gejzírem podnětů-nejlepší pro všechny smysly. Na takové hračce může dítě objevovat stále něco nového. Už měsíční miminko rozezná předměty ve vzdálenosti 20 až 25 cm. Správně vybraná hračka umístěna nad hlavičkou v postýlce nebo kočárku jako první trénuje dítě v rozvoji koordinace zraku a pohybu.

Malé děti rády pozorují lidské tváře, proto milují hračky s výraznýma očima.Ty v dítěti vzbuzují klid a důvěrnou známost. Dychtivé očka nasytí barvy s jemnými kontrasty ornamentů.

Sluch rozvíjejí jemné zvuky: šustění, příjemné melodie a uklidňující tóny. Nepřetěžují nervovou soustavu a vyvolávají pocit pohody. Ani na čich byste neměli zapomenout - v nabídce obchodů jsou i hračky s vůní vanilky nebo zeleného jablka.

Stejně důležitý je také materiál, ze kterého je hračka vyrobena. Nejmenší děti, které leží nejvíce času na zádech, rády berou hračky do ruky. Ta by měla být taková lehká a měkká, aby neublížila ani když jim při neobratné manipulaci padne na tvář. Jemnou motoriku rozvíjejí i materiály s různou texturou povrchů, které přímo vybízejí ke zkoumání.

Dalším kritériem jsou obaly výrobků. Měly by být označeny ikonou s věkem dítěte. Takové označení vám pomůže snadno vybrat hračku, která bude rozvíjet právě ty schopnosti, které se v daném věku dítěte právě utvářejí. Výběr kvalitních a přínosných hraček není v žádném případě maření času. Vaše děťátko se pomocí nich učí objevovat svět.

A ještě jedna rada: Nenechávejte výběr na budoucí babičce nebo tchyni ...


Mohlo by vás zajímat

Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

Když jsme mladí a zdraví a nastěhujeme se do krásného bytu ve třetím patře bez výtahu, nenapadne nás, že jednou může nastat situace, kdy se ocitneme v pasti, odříznuti od zbytku světa. Schody se stávají nečekaným problémem.