Tipy pro rekonstrukci bytu. Inspirace pro obývací pokoj, koupelnu a ložnici!

Hledáte tipy na to, jak moderně rekonstruovat svůj domov? Sepsali jsme pro vás doporučení pro jednotlivé místnosti, která se vám budou hodit. Inspirujte se naším článkem.

Tipy pro rekonstrukci bytu. Inspirace pro obývací pokoj, koupelnu a ložnici!

Tipy pro rekonstrukci obývacího pokoje

  • Zvětšete prostor,** natřete zdi na bílo a pro ozvláštnění vytapetujte** jednu či dvě stěny tapetou podle svého vkusu – například geometrická tapeta zesvětlí a zvýrazní prostor.

  • Zaujměte v obývacím pokoji jedním dominantním prvkem. Pokud se vám nelíbí tapeta, zvolte výrazný koberec, gauč nebo jiný kus nábytku. Umístěte do rohu zajímavou květinu nebo designovou lampu.

  • Zaměřte se na světlo, které by mělo vytvářet klidnou atmosféru. Vyberte centrální lustr, ale také jednotlivé typy menšího osvětlení, u kterého můžete měnit intenzitu světla podle nálady a atmosféry v obývacím pokoji. V obývacím pokoji nezapomínejte vybírat teplé tóny světel.

  • Sedací souprava nemusí být nutně v rohu nebo u zdi. Umístěte ji do prostoru a využijte ji tak zároveň i jako dělicí stěnu.

Tip: Ať už opravujete jednu místnost nebo celý domov, myslete při tom také na pojištění domácnosti, které uhradí finanční ztráty na vašem majetku při požáru, krádeži, ale i jiných neočekávaných situacích.

Tipy pro rekonstrukci koupelny

  • Zaměřte se na světlé zdi a obklady, kterými zvětšíte prostor. Ideální je bílá, kterou pak můžete zkombinovat s barevnějším nebo vzorovým nábytkem či doplňky.
  • Pokud vám to prostor dovolí, dopřejte si v koupelně dostatek úložného prostoru nejen na ručníky a toaletní potřeby. Nebojte se přitom otevřených polic a skříněk, které prostor otevřou.
  • Využívejte různé materiály – zvolte sem i dřevo, mramor nebo chromované konstrukce, například na upevnění poliček nebo umyvadla.
  • Umístěte velká zrcadla do různých částí koupelny, koupelnu tím také opticky zvětšíte.
  • Do sprchového koutu či do koupelnové vany si dopřejte masážní sprchovou hlavici, která promění každé sprchování v příjemný relax. Jako zdroj světla se nejvíc hodí LED osvětlení, které můžete nastavit i tak, aby se jeho barvy měnily podle teploty vody.

Tipy pro rekonstrukci ložnice

  • I v ložnici dbejte na výběr správného osvětlení. Kromě lustru myslete také na menší svítidla v šatně nebo u skříně, na nočním stolku nebo v křesle, kde si čtete, i tady všude je důležité, abyste zvolili příjemné, teplé tóny, u nichž můžete měnit intenzitu (studené tóny se naopak hodí do kuchyně nebo do pracovny, kde se potřebujete soustředit na práci).
  • Jestliže v ložnici bojujete s každým centimetrem, vyberte si postel bez rámu, který jen ubírá místo, nebo zvolte takový, který zbytečně nepřesahuje přes matraci, myslete na to, že ideální průchod mezi postelí a zdí nebo dalším nábytkem by měl být alespoň 50 cm.
  • Jestliže chcete mít dostatek úložného prostoru, nevybírejte jednotlivé skříňky, ale zaměřte se na vestavěnou skříň, která může sahat až do stropu, využijte také čela postele, kam můžete umístit další úložné skříňky nebo vestavěné police.
  • Optický účinek zrcadla už jsme zmínili, využijte tento efekt i v ložnici – pokud například umístíte dvě zrcadla naproti sobě, ještě tento efekt umocníte.
  • Ložnice nemusí být nutně jen bílá, vymalujte jednu stěnu barvou, nejlépe tmavší, čímž pokoji dodáte hloubku.

Mohlo by vás zajímat

Webinář: Budoucnost FVE pro bytové domy

Webinář: Budoucnost FVE pro bytové domy

Portál sousedé.cz si pro Vás připravil další ze série vzdělávacích webinářů společně se svými odbornými experty na nejrůznější témata týkající se vedení a správy SVJ

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Ve velkých městech nachází svůj domov většina mladých lidí, ale i řada rodin a seniorů v různě velkých bytech v centru, častěji pak v panelácích na okraji. Bytové domy nejsou výjimkou ani v malých městech a na vesnicích. Je jedno, zda lidé byt vlastní, nebo jsou v pronájmu. V domě nejsou sami a se svými sousedy mají společné prostory, o které se musí starat. A tady může někdy nastat kámen úrazu. Jaké existují možnosti úklidu společných prostor?