Rekonstrukce koupelny snadno a rychle

Je čas zrekonstruovat koupelnu? Co všechno rekonstrukce obnáší a na co si dát pozor? Máme pro vás rady, jak koupelnu dostat do současných funkčních standardů, v některých případech i bez nutnosti bourání a velkých stavebních úprav. Vše potřebné najdete u nás v sekci Nábytek.

Rekonstrukce koupelny snadno a rychle

Stanovte si rozpočet

Než se do úprav pustíte, udělejte si rozpočet. Jak velké změny plánujete a kolik peněz můžete do rekonstrukce koupelny investovat? Menší úpravy vyjdou v řádu několika tisíc, na kompletní rekonstrukci si připravte i 100 tisíc a více. Počítejte s tím, že od původního rozpočtu se většinou reálná cena liší, takže mějte připravenou rezervu 10 %.

Spojit koupelnu se záchodem?

K získání prostornější koupelny se k tomuto kroku přistupuje poměrně často. Než začnete bourat, zvažte i druhou stránku věci. Přijdete totiž o jednu příčku, která ale zároveň slouží jako dvě stěny, na kterých je možné vytvořit další úložné prostory. Pokud v bytě bydlí početnější rodina, je vhodné nechat koupelnu a záchod oddělené i kvůli tomu, abyste se vyhnuli bojům o to, kdo je zrovna na řadě.

Musí se rekonstrukce koupelny hlásit a komu?

Pokud se rozhodnete pro větší úpravy, dojde ke statickému ovlivněné domu. Informujte se na příslušném stavebním úřadě, jestli budete potřebovat stavební povolení nebo ohlášení, případně jestli se do rekonstrukce můžete pustit i bez toho. Pokud nemáte na běhání po úřadech čas, svěřte se do rukou stavební firmě, která má vyřízení povolení v balíčku služeb. V každém případě nezapomeňte informovat majitele bytového domu, společenství vlastníků či družstvo o tom, kdy práce začnou a přibližný čas jejich trvání.

Jak dlouho rekonstrukce trvá?

Novou, zrekonstruovanou, koupelnu můžete mít v řádu dnů, u větších úprav počítejte maximálně s dvěma týdny. Je dobré mít na mysli, že na některé produkty bývá čekací doba i několik týdnů. Vyberte obklady, dlažbu i sanitární zařízení s dostatečným předstihem, aby se vám nestalo, že se na tom práce zastaví a vy budete muset zbytečně čekat, než bude hotovo.

Nová koupelna, nová dispozice

Původní koupelny jen málokdy vyhovují dnešním standardům, proto se při plánování nové neomezujte na původní dispozice. Pokud se bude dělat nová elektroinstalace a rozvod vody, proberte své možnosti s odborníky a posuňte vše tak, aby vám to vyhovovalo.

Maximální využití prostoru

Zejména paneláky mívají malé koupelny, do kterých se nevejde vše, co bychom chtěli. Naštěstí se dají dělat kompromisy, které vypadají dobře. Nemusíte mít vanu i sprchový kout, stačí si koupelnu vybavit asymetrickou vanou, která je v oblasti nohou zúžená, takže se vejde i do menšího prostoru a sprchový kout z ní vykouzlíte díky sprchové zástěně. V malé koupelně se také vyplatí využít prostor na maximum v podobě chytrých úložných prostor. Místo samostatného umyvadla zvolte umyvadlovou skříňku a na stěnu pověste místo zrcadla zrcadlovou skříňku.

Na čem můžu ušetřit?

Pokud jste se svěřili do rukou specializované firmě, zvažte, jestli si suť a starou vanu neodvezete na vlastní náklady. Každá koruna se počítá. Také se dá ušetřit na obkladech. A to tak, že obložíte jen místa, která budou v kontaktu s vodou (sprchový kout, okolí umyvadla) a zbytek stěn vymalujete na požadovaný odstín.

Hezká koupelna rychle, levně a svépomocí

Ne vždy se najdou prostředky na kompletní rekonstrukci. Pokud stále máte umakartové jádro, dá se s tím pracovat i levněji. Jednou z možností, jak zatočit s tímto přežitkem, jsou tapety do koupelny, kterými jádro oblepíte. Toto řešení je vhodné, pokud si byt pronajímáte, a přesto chcete mít koupelnu hezčí. Než se do úprav pustíte, vždy se domluvte nejprve s majitelem bytu. Samotná aplikace je jednoduchá. Nejdříve se umakart odmastí a zdrsní brusným papírem, na který lépe přilne lepidlo. Tento krok není potřeba, pokud použijete adhezní můstek, který vytvoří perfektní podklad pod lepidlo.

Další možnost je o něco dražší, vyjde přibližně na 20 tisíc korun. Jedná se obložení stěn voděvzdornými obkladovými deskami, které mohou klidně vypadat k nerozeznání od keramických obkladů. Ty se lepí přímo na umakart. U stropu a podlahy se na spáry dá zakončovací lišta, aby se pod panel nedostala vlhkost. Desky dobře tepelně i zvukově izolují a jsou velmi nenáročné na údržbu.


Mohlo by vás zajímat

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?

7 tipů, jak zařídit malý byt

7 tipů, jak zařídit malý byt

Vybavit dobře a pohodlně malý byt nebo garsonku je výzva! Ale také skvělá příležitost pro kreativitu a inovace. V tomto článku vám představíme sedm svěžích a originálních tipů, jak proměnit váš malý byt v útulný a stylový domov.