Rekonstrukce kuchyně: Na co si dát pozor

Plánujete rekonstrukci kuchyně? Zkombinujte praktičnost s přijatelnou cenou a dopřejte si dostačující kuchyň i v panelákových či činžovních bytech. Na co všechno se připravit a jak lze omezit rozpočet, ale ne úroveň kuchyně, se dozvíte v článku. Vše potřebné najdete u nás v sekci Nábytek.

Rekonstrukce kuchyně: Na co si dát pozor

Kuchyň patří k nejdůležitějším místnostem v bytě. Je třeba, aby byla plně funkční a zároveň abyste se v ní cítili co nejpříjemněji. Pravděpodobně v ní budete trávit spoustu času a tím pádem by měla být uzpůsobená na každodenní zátěž, aniž by se užíváním nějak poškodila. Přemýlšlíte nad rekonstrukcí kuchyně, ale bojíte se, že se spálíte? Nemusíte!

Plány a stavební práce aneb správná kuchyňská linka je důležitá

U stavebních prací je třeba být obezřetný. Rekonstrukce kuchyně znamená nejen koupit novou kuchyňskou linku, ale také odstranit tu starou. Většinou se také odstraňuje původní podlahová krytina a pokládá se dlažba a obklady.

Co byste si u takových stavebních prací měli pohlídat, je určitě finální rozpočet. Celkovou částku byste si měli stanovit předem, zahrnout do ní veškerý materiál i práci, která by neměla být vyčíslena v hodinové sazbě. U rozpočtu musíte počítat i s množstvím materiálu, v ceně by měly být i položky, které by vás možná nenapadly – likvidace odpadu, doprava. Pohlídejte si ve smlouvě i záruční dobu, termín realizace a případné sankce za jeho nedodržení. Po dokončení byste měli obdržet předávací protokol.

Výhody a úskalí levných kuchyňských linek

Teď přichází na řadu kuchyňská linka. Její výběr si ujasněte před samotnou rekonstrukcí kuchyně, berte v potaz materiál i cenu. Snažte se volit univerzální kousky, které vám budou ladit i k obkladům. Barevně neutrální kuchyňské linky můžete lépe kombinovat i s doplňky.

Ty nejlevnější linky si můžete pořídit doslova za pár korun. Nejdříve si ujasněte umístění kuchyňské linky. S tímto rozvržením a plánováním vám pomohou jednak v konkrétních prodejnách s nábytkem, ale nejrůznější e-shopy nabízí i virtuální 3D plánování, které vám pomůže mimo jiné i s rozpočtem, abyste měli jasnější představu. Také do nich zakreslíte přívod vody, a elektřiny a plynu a budete mít jistotu, že při sestavování vám bude všechno sedět tak, jak má. Plánovače bývají i zdarma, jen musíte počítat s tím, že konkrétní realizaci je možné pouze s výrobky u daných obchodů.

Stylové kuchyňské linky za nízké ceny existují v nejrůznějších provedeních. Nejčastěji se v této cenové kategorii setkáte s kuchyněmi z laminované dřevotřísky (LTD) nebo dřevovláknité desky (MFD). Myslete však na to, že tyto nejlevnější linky mají menší tloušťku, konstrukční spoje nejsou klížené, ale šroubované, a že pracovní deska bývá většinou z více kusů, takže hrozí riziko vniknutí vlhkosti do spojů a tak dále. Abyste si vybrali kvalitní a zároveň levnou kuchyňskou linku, zaměřte se na její záruku a také na dopravu zdarma u oprávněné reklamace, která vám do budoucna značně usnadní práci. Pozor si dejte u nabídek levných kuchyňských linek třeba z Polska, které sice lákají nízkou cenou, ale velkou nevýhodou je právě vzdálenost prodejce.

Zaměřte se i na parametry kuchyňské linky. Výšku linky byste měli zvolit 85 cm pro lidi menší než 170 cm, naopak vyšší kuchaři ocení linku ve výšce 90 cm od země. Dalším předpokladem je praktičnost jednotlivých zón. K tomu slouží tzv. základní trojúhelník, čili dřez, lednice a sporák a jejich umístění v tomto pořadí. Tyto sekce by neměly ležet hned vedle sebe, ale měly by být odděleny pracovní deskou, odkládací plochou či dalšími spotřebiči.

Ušetřete místo multifunkčními spotřebiči

V dnešní době si můžete do kuchyně pořídit lecjakou vychytávku i spotřebič. Pokud ale bojujete s rozpočtem, budete muset nad jejich výběrem více přemýšlet. Naprosto klíčová je trouba se sporákem. A samozřejmě lednice. Důležitým kritériem při výběru může být kromě ceny i tichost spotřebiče, velikost, či to, zda je vestavěný či nikoliv. Samostatně stojící spotřebiče u sériově vyráběných kuchyní nejspíš nenaleznete, zato ale mají tu výhodu, že je kdykoliv můžete vyměnit. Zabudované typy vám zapojí v rámci montáže celé kuchyňské linky. Jen na připojení plynové varné desky bude zapotřebí plynař a nikoliv truhlář.

Bojujete-li s prostorem, pak vsaďte na multifunkční spotřebiče. Třeba roboty, kteří v kombinaci 3 v 1 skvěle nahradí mixér, mlýnek na maso a šlehač. Troubu můžete pořídit i s funkcí mikrovlnky. Existují dva druhy těchto kombinovaných zařízení. První je kombinací klasického horkovzdušného pečení a mikrovlnného ohřevu, druhý funguje jako pečící a parní trouba.

Důležitou součástí kuchyně je digestoř. Pro panelákové kuchyně je ideální variantou digestoř s přímým odtahem, která nasaje vzduch a odvádí jej do komína, šachty a následně ven z domu. Dbát byste měli na výkon, čím větší místnost, tím vyšší by měl být. Je třeba, aby digestoř zvládla za hodinu vyměnit vzduch v místnosti minimálně desetkrát, pohlídejte si i hlučnost, do 50 dB byste neměli své sousedy hlukem z digestoře rušit.

Příjemná a funkční kuchyň

Kromě funkčnosti kuchyně je také důležité, abyste se v ní cítili příjemně. K tomu vám pomohou detaily, které by vás třeba ani nenapadly. Skvěle se dá kouzlit se světlem. Pokud v lince nemáte zabudované osvětlení a chcete jednoduché řešení, kupte si LED pásek či lištu, kterou můžete nalepit na kuchyňské skříňky zespodu a osvětlit si tak celou pracovní plochu. Pořídit si můžete i různé magnetické lišty na umístění nožů, závěsné systémy kořenek nebo květináčů na bylinky. Dopřejte si na pracovní ploše dostatek místa. Všechny spotřebiče, které nevyužíváte na denní bázi, schovejte. Udělejte si zkrátka kuchyň, ve které se budete moci nadechnout a ve které vám bude dobře.

Nepřehlédněte!

Snadná rekonstrukce kuchyně bez chyb a omylů

Jak na oživení kuchyňe bez rekonstrukce?

Rekonstrukce kuchyně v "paneláku"


Mohlo by vás zajímat

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Máte ve vašem domě nainstalovaný již mnoho let starý zamykací systém? Pak je načase zamyslet se nad jeho výměnou. I když je váš současný zámkový systém nadále funkční, jeho včasná výměna je investicí do výrazného zvýšení bezpečnosti všech obyvatel domu, jejich majetku i majetku a vybavení ve společných prostorách.

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Pěkná moderní domácnost, která vás energeticky nezruinuje – to je přání snad každého investora. Situace kolem elektřiny a plynu, nejisté výše splátek za hypoteční úvěry a zdražování neustále zvyšují nároky na hospodárný provoz budoucího obydlí. Naštěstí vám návrhy domů ve 3D pomohou najít praktická technická řešení. Také díky nim předejdete problémům, které mohou stavbu nečekaně prodražit. Proto nešetřete na plánování, ale naopak do něj investujte.