Rekonstrukce kuchyně v "paneláku"

Největší bolestí původních panelových bytů je určitě bytové jádro. Ale ani v bytech, kde je nemají, nemusí být problémů s nedostatečnou velikostí místností či nevhodným řešením prostoru ušetřeni. Jak na snadnou rekonstrukci kuchyně? Rádi vám poradíme!

Rekonstrukce kuchyně v "paneláku"

U mnoha typů panelových bytů koupelny a WC toalety navíc bezprostředně sousedí s kuchyní a celý tento prostor bychom tedy měli řešit současně.

Čím menší byt, tím je nutné ke stavebním úpravám přistupovat s větším rozmyslem. Byt zůstává rozlohou stále stejný a o co více budeme přát koupelně, to nám bude na druhé straně scházet. Ne vždy tak tomu ale musí být.

Šachta stokrát prokletá

Možná ani vy nejste na sto procent s dispozicí své kuchyně spokojeni. Trápí vás málo místa, nebo třeba nadbytečné dveře. V rámci rekonstrukce se ale s největší pravděpodobností podaří stav změnit. Pokud ovšem nebudete v obdobné situaci jako v této dvougarsoniéře. S některými prvky patřícími k bytu totiž není možné manipulovat a bez diskusí musí zůstat beze změn. „V kuchyni této dvougarsoniéry značně komplikovala přípravu jídel, ale i jiné kuchyňské práce vysunutá šachta,“ vysvětluje architekt. Šachta zabraňovala vytvoření na sebe navazujících pracovních ploch a její vinou mezi sporákem a kolmou pracovní plochou byla nežádoucí mezera, která značně znesnadňovala úklid.

Celkem snadné řešení rekonstrukce

Rekonstrukce kuchyně tak, aby do ní bylo možné instalovat obvyklým způsobem standardní kuchyňskou sestavu, se nakonec vyřešila posunem jedné jediné příčky, která se umístila před vysunutou šachtu. Ta se tak stala součástí koupelny, kam přinesla další kousek vítaného prostoru. Kuchyni místo sice nepatrně ubylo, ale současný jednoduchý obdélníkový tvar nabízí variabilnější možnosti vybavení. Kuchyňská sestava ve tvaru písmene „L“ již dokázala splnit veškerá přání zákazníků. Nabízí dostatečně velkou pracovní plochu a navíc nebyl problém do ní umístit i vestavěnou chladničku a myčku.

Digestoř, co stojí za povšimnutí

Zajímavým prvkem se stala netradiční digestoř, která díky svému tvaru zároveň slouží jako polička. Úložného a odkládacího prostoru v kuchyni není nikdy dost. K obkladu zad pracovní desky - mezi pracovní plochou a horními skříňkami - byl použit snadno udržovatelný keramický obklad, na podlahu měkčené PVC, které patří k podlahovým krytinám, které při práci vstoje nezatěžují naši páteř a opět nevyžadují náročný úklid.

Dvířka jsou vyrobena z modré MDF desky, korpusy z lamina s dezénem bukového dřeva. Zajímavá kombinace pískové a modré barvy vnáší do kuchyňky, ale i celého otevřeného obytného prostoru zajímavou svěžest.

Plánky a vizualizace:

Do instalační šachty není přípustné jakkoliv zasahovat a i po rekonstrukci bytu stále musí zůstat nezměněna a v původních rozměrech.

V některých případech stačí i jednoduchá stavební úprava, která umožní výrazné zlepšení uživatelského komfortu částí bytu. Vždy je nutné zvážit poměr přínosu navrhovaných úprav, jejich náročnosti a ceny.

V bytech, kde koupelna a WC sousedí s kuchyní, je optimální provést rekonstrukci současně v maximální prospěch všech upravovaných částí.

Původní stav

V původní kuchyni se nacházela větrací šachta, která znemožňovala vytvoření souvislé pracovní plochy a komplikovala údržbu kuchyně.

Navrhovaný stav

Vysunutá šachta se nakonec přidružila ke koupelně, která tak získala nějaký ten prostor navíc. Plocha kuchyně se sice zmenšila, ale její půdorys umožňuje lepší a plně funkční využití.

Nepřehlédněte!

Rekonstrukce kuchyně: Na co si dát pozor

Snadná rekonstrukce kuchyně bez chyb a omylů

Jak na oživení kuchyňe bez rekonstrukce?


Mohlo by vás zajímat

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Máte ve vašem domě nainstalovaný již mnoho let starý zamykací systém? Pak je načase zamyslet se nad jeho výměnou. I když je váš současný zámkový systém nadále funkční, jeho včasná výměna je investicí do výrazného zvýšení bezpečnosti všech obyvatel domu, jejich majetku i majetku a vybavení ve společných prostorách.

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Pěkná moderní domácnost, která vás energeticky nezruinuje – to je přání snad každého investora. Situace kolem elektřiny a plynu, nejisté výše splátek za hypoteční úvěry a zdražování neustále zvyšují nároky na hospodárný provoz budoucího obydlí. Naštěstí vám návrhy domů ve 3D pomohou najít praktická technická řešení. Také díky nim předejdete problémům, které mohou stavbu nečekaně prodražit. Proto nešetřete na plánování, ale naopak do něj investujte.

Venkovní terasa, tipy a triky

Venkovní terasa, tipy a triky

Plánujete nebo máte venkovní terasu? Co by na ní nemělo chybět? Venkovní terasa je ideálním místem pro odpočinek, relaxaci a setkávání s rodinou a přáteli. Je to prostor, kde si můžete vychutnat příjemné počasí a přitom zůstat v pohodlí svého domova. Vytvořte si dokonalou venkovní terasu, která bude sloužit jako oáza klidu a pohody pod širým nebem.