SVJ z Pardubic vyhrálo grilovačku

V roce 2016 jsme nastavili hodnocení aktivit našich registrovaných SVJ a založili jsme tzv. VIP klub Sousedé.cz. Ta SVJ, která měla k 31. 5. 2017 více než 70 % registrovaných uživatelů na portále Sousedé.cz z celkového počtu členů uvedených v katastru nemovitostí, byla zařazena do tipovací soutěže. Vítěznou odpověď na otázku „Tipněte si, kolik SVJ je členem Zlatého VIP klubu Sousedé.cz?“ nám zaslal se svým tipem 270 pan Jan Slabý, předseda SVJ Přeloučská 279 ze Starých Čivic u Pardubic.

SVJ z Pardubic vyhrálo grilovačku

Pan Honza se ihned po našem e-mailovém oznámení telefonicky ozval. Byl jednak potěšen, překvapen, ale také velmi zaskočen, jak dá do týdne dohromady lidi z baráku.

A světe div se – na Shromáždění mu přijde sotva pár rodin, ale na grilovačku se přihlásili skoro všichni. Domluvili jste se tedy, že v pátek 23. 6. 2017 Sousedé.cz ve složení Martin (jednatel), Zlata (obchod) a Jana (podpora) dorazí do Starých Čivic.

S realizací celé akce nám pomohli sponzoři, gril nám půjčilo , skvělé koláčky i výborné pivo z vlastní produkce výherci věnoval Sousedský pivovar Bašta .

Nákupy sýrů, masa, zeleniny a nealka jsme obstarali vlastními silami a vše na cestu bylo připraveno.

První zádrhel nastal hned v pátek ráno, kdy nám vybouchlo půjčení velké dodávky. Majiteli autopůjčovny ji den předtím ukradli. Museli jsme tedy obvolat známé a podařilo se nám půjčit si stařičký mercedes s technickou do konce června. Martinovi se tak splnil sen řídit Mercedes, autíčko posloužilo a bezpečně nás i s nákladem dovezlo kolem třetí odpoledne do Starých Čivic.

Velmi mile nás překvapilo prostředí kolem domu, které je pro podobné akce jako stvořené. Předseda Honza už nás očekával, připravil přívod elektřiny a vody. Pustili jsme se všichni hned do díla a během deseti minut bylo vše připravené. Zlatka se (ač veganka) chopila grilování všech možných druhů masa, klobásek, sýrů a zeleniny. Martin jako jediný muž z naší výpravy zprovoznil pípu a roztočil první pivka do kelímků a Jana chystala zeleninu a servírování na papírových táccích a každé malého návštěvníka potěšila sladkostí.

![](/upload/_public/magazine/img/01_Grilovacka SVJ Preloucska (800x600).jpg)

(Jana a přípravy v plném proudu, zdroj foto - redakce)

![](/upload/_public/magazine/img/02_Grilovacka SVJ Preloucska (800x600).jpg)

(Grilující Zlatka, zdroj foto - redakce)

Během půlhodinky se prostranství před domem mezi grilem a pípou zaplnilo nejen sousedy z SVJ, které vyhrálo, ale pozvání přijala i členka Výboru sousedního SVJ (která hned následující pondělí také své SVJ na sousedé.cz zaregistrovala). Ačkoliv jsme se s obyvateli domu viděli poprvé v životě, měli jsme pocit, že jsme se ocitli mezi starými známými.

![](/upload/_public/magazine/img/03_Grilovacka SVJ Preloucska (800x600).jpg)

![](/upload/_public/magazine/img/04_Grilovacka SVJ Preloucska (800x600).jpg)

![](/upload/_public/magazine/img/07_Grilovacka SVJ Preloucska (800x600).jpg)

(Grilovačka s výherci ve Starých Čivicích, zdroj foto - redakce)

A pak už jsme si jen se sousedy a jejich početným houfem dětí užívali krásného pohodového pátečního odpoledne. Nejdříve přišla řeč na to, jak funguje jejich SVJ, aktuálně právě řešili liják s kroupami z předešlého večera, které jim vždy ucpávají odtokový kanálek u garáží. Předseda Honza je i se sousedy už vycvičen a počasí-nepočasí noc-nenoc musí vždy vyběhnout a zabránit větším škodám odhrabáváním krup.

Pak se řeč stočila na témata jako je cestování, koníčky a záliby. S jednou mladou rodinou jsme se tak virtuálně dostali až do (pro spoustu z nás stále ještě neobjevené) Albánie. S předsedou Honzou jsme se pak přenesli do dávné minulosti jeho rodiny, protože Honza tráví hodiny nad vyhledáváním informací o svých předcích v nově zdigitalizovaných záznamech z matrik a vytvořil tak úctyhodný strom čítající již 230 jeho předků. Honzova žena nám pak ukázala své malé ZOO přímo v bytě, jejím koníčkem je chov potvor od hadů přes chameleony, králíčky až po kocoura a duo malých psů.

Počasí nám přálo. Akci narušila svým hlukem jen náhlá akce dvou bojových letounů Gripen z přilehlého letiště.

V příjemné debatě uplynulo několik hodin a i přesto, že bylo velmi teplo a tudíž velká žízeň, nepodařilo se nám zdolat celý sud piva, zbytek piv jsme přečepovali do pet lahví, které (jak nám pak následující pondělí hlásil Honza) zpříjemnily zbytek večera zbylým vytrvalců skoro až do půlnoci.

To už ale bylo bez nás. Kolem deváté večer, kdy se již začalo stmívat, jsme dojedli poslední sousta, sbalili jsme si všechny věci a s dobrým pocitem ze setkání s příjemnými lidmi jsme se vraceli již po tmě po okreskách (autíčko nemělo dálniční známku) zpět do Prahy.

Bylo to podařené a rádi soutěž opět zopakujeme. Tak příště třeba u vás!

![](/upload/_public/magazine/img/08_Grilovacka SVJ Preloucska (800x600).jpg)

(Grilovačka s výherci ve Starých Čivicích, zdroj foto - redakce)


Mohlo by vás zajímat