Schody pro vaše bezpečí

Statistiky z České republiky říkají, že 800 úrazů denně je způsobeno kluzkou podlahou. Následkem pádů zemře ročně až 700 lidí. Nehoda se nemusí stát jen v domácím prostředí, ale také ve veřejných budovách nebo na veřejných prostranstvích, kde za její následky může nést zodpovědnost majitel nebo provozovatel.

Schody pro vaše bezpečí

Podle novely Stavebního zákona č. 50/1976 Sb., vyhl. č. 137/1998 Sb. části třetí § 33 odst. 2, musí mít podlahy všech bytových a pobytových místností protiskluzovou úpravu povrchu se součinitelem smykového tření nejméně 0,3. U částí staveb užívaných veřejností musí být tato hodnota nejméně 0,6. Společnost Moje-schody působí na trhu od roku 1997 a nabízí protiskluzné systémy pro zabezpečení široké škály kluzných ploch, ať už to jsou schody, široké plochy, podesty nebo bazény. Protiskluzy vyrábí ve všech barevných odstínech a v současné době nabízí pásy a rohože typu A – permanentní a typu B – lepené. Oba typy protiskluzů se aplikují podle přání zákazníka na beton, dlažbu, kámen, sklo, dřevo, železo, nerez a PVC.

Protiskluzný pás a rohož typu A – permanentní je litý protiskluz, před jehož nanesením je důležité zbrousit stávající povrch. Pro jeho aplikaci se využívá rychletvrdnoucích materiálů s potravinářským atestem. Vytvrdnutí a plná pochůznost je možná po 30 minutách po aplikaci – záleží na teplotě a okolní vlhkosti. Velkou předností tohoto typu protiskluzu je stálost materiálu a záruka až 72 měsíců.

![](/upload/_public/magazine/img/Huhtamaki - litý systém TYP A s protiskluzem - po aplikaci.jpg)

Protiskluzný pás a rohož typu B – lepený je vyrobený z materiálu odolávajícího velkému pnutí a teplotám. Jedná se o protiskluz lepený a aplikuje se v pásech nebo rohožích. Před jeho aplikací se nemusí brousit povrch. Hlavní předností je cena, rychlost aplikace, záruka 24 měsíců a potravinářský atest.

![](/upload/_public/magazine/img/Protiskluzný systém TYP B - po aplikace - sousede.JPG)

Speciálně pro zábradlí jsou určené protiskluzové fotoluminiscenční bezpečnostní pásky, vyrobené z velmi kvalitního materiálu. Lze je aplikovat na všechny druhy potenciálně nebezpečných ploch (rohy, schody, sloupy, dveře, zábradlí). Zábradlí, které je ošetřeno tímto protiskluzem je nejen protiskluzné, v zimě ale také není studené a jeho materiál nepoškodí oblečení.

V současnosti se v praxi často využívají protiskluzné pásky, které se nalepují. Tyto pásky jsou v porovnání s materiály společnosti Moje-schody nestálé v soudržnosti s materiálem a jejich hrubostí. Naproti tomu materiály od Moje-schody jsou stálé díky svým vlastnostem a způsobem zpracování. Většina lepených materiálů obsahuje korund, který je v několika vrstvách zalit materiály s velkou pružností a roztažností. Tento způsob lepených materiálů využívá podkladových hydroizolačních nátěrů, čímž se zamezí vzlínání vody ze spodu stávajícího podkladu, což bývá největší příčinou odlepení. V neposlední řadě je protiskluz chráněn před vniknutím vody pod jeho hrany.

˶Většina zákazníků v současnosti si myslí, že vyřeší své potíže výměnou dlažby. Dlažbu nechá za nemalé peníze vybourat a vymění ji za novou. Pak často přijíždíme my, podklad přebrousíme a naneseme naše protiskluzné materiály. Jsme schopni starou stávající dlažbu u zákazníka opravit a upravit tak, abychom na ni mohli aplikovat náš protiskluzný systém. Zákazník ušetřil na nové dlažbě a ještě má nový protiskluzný systém. Dlažba jako taková vždy klouže. Je to způsobeno její konečnou povrchovou úpravou, jako je glazura. Tím, že si zákazník vyměnil dlažbu, nic nevyřešil a ještě navíc zaplatil další peníze za protiskluznou úpravu. Cenově jsme navíc ještě až o 50 % levnější než nová dlažba a protiskluznou aplikaci provedeme u dvou panelových vchodů za jeden den ve dvou lidech,˝ říká majitel společnosti Moje-schody Luděk Matějů.


Mohlo by vás zajímat

7 tipů, jak zařídit malý byt

7 tipů, jak zařídit malý byt

Vybavit dobře a pohodlně malý byt nebo garsonku je výzva! Ale také skvělá příležitost pro kreativitu a inovace. V tomto článku vám představíme sedm svěžích a originálních tipů, jak proměnit váš malý byt v útulný a stylový domov.

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Před samotným malováním nepodceňte přípravu podkladu. Pokud si chcete usnadnit práci, ušetřit čas a nervy, použijte nejdříve penetrační nátěr, který připraví zeď na poslední vrstvu – výmalbu.