Shromáždění SVJ

Minimálně jednou za rok se musí vlastníci jednotek sejít na shromáždění vlastníků. Řádné shromáždění se ale může konat častěji – frekvence by pro tyto případy měla být určena ve stanovách, kde je možné vymezit také konkrétní termíny, kdy se shromáždění konají. Povinnost svolat shromáždění v uvedených termínech má výbor nebo pověřený vlastník. Pokud výbor nebyl dosud ustanoven, přechází tato zákonná povinnost na vlastníka s minimálně jednou polovinou podílu na společných částech domu nebo vlastníky jednotek, kteří se stali členy SVJ datem jeho vzniku.

Shromáždění SVJ

Co důležitého byste měli vědět o shromáždění vlastníků:

  1. Shromáždění vlastníků jako nejvyššího orgánu SVJ se musí sejít minimálně jednou za rok.
  2. Shromáždění svolává v nejčastějších případech výbor a musí proběhnout řádně.
  3. O průběhu se vyhotovuje zápis.
  4. Při hlasování je potřebný souhlas prosté, nebo kvalifikované většiny (podle závažnosti změn různě velké).
  5. Při hlasování se bere v úvahu výše podílu na společných částech domu a pozemku.

Naše rada: Schůzím se nevyhýbejte

Účast na shromáždění vlastníků je vaším právem, nikoli povinností (pokud si v SVJ neodhlasujete něco jiného), pro vlastní dobro byste se jim ale neměli vyhýbat. Kromě toho, že máte možnost během shromáždění poznat ostatní vlastníky jednotek v domě (a spoluvlastníky společných prostor), můžete zde také předkládat návrhy na zlepšení činnosti společenství. Někdy můžete neúčastí na shromáždění propásnout důležité hlasování, jindy třeba informaci, kterou se jinde nedozvíte, zejména pokud výbor společenství není zvyklý informace zveřejňovat.


Mohlo by vás zajímat

Webinář: Budoucnost FVE pro bytové domy

Webinář: Budoucnost FVE pro bytové domy

Portál sousedé.cz si pro Vás připravil další ze série vzdělávacích webinářů společně se svými odbornými experty na nejrůznější témata týkající se vedení a správy SVJ

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Ve velkých městech nachází svůj domov většina mladých lidí, ale i řada rodin a seniorů v různě velkých bytech v centru, častěji pak v panelácích na okraji. Bytové domy nejsou výjimkou ani v malých městech a na vesnicích. Je jedno, zda lidé byt vlastní, nebo jsou v pronájmu. V domě nejsou sami a se svými sousedy mají společné prostory, o které se musí starat. A tady může někdy nastat kámen úrazu. Jaké existují možnosti úklidu společných prostor?