Sklopná postel jako elegantní řešení do malého prostoru

Řešíte problém s nedostatkem místa a nevíte, jak do bydlení zakomponovat postel tak, aby nikde nepřekážela? Máme pro vás jedno řešení, které je překvapivě snadné – sklopnou postel. Vše potřebné najdete u nás v sekci Nábytek.

Sklopná postel jako elegantní řešení do malého prostoru

Častým problémem v bytech bývá nedostatek obytného prostoru. Některé kusy nábytku oželíte, u jiných to nejde. Třeba taková postel, která patří mezi největší žrouty místa, prostě do domácnosti patří. Jde jen o to, jak budete kreativní a dokážete si s prostorem pohrát.

Můžete si postelí zastavět velkou část místnosti nebo zvolit rozkládací gauč, ale je tu i elegantnější řešení. Tím je sklopná postel. Přes den je nenápadnou skříní, v noci nabídne pohodlné spaní. Poradíme vám, na co se při vybírání zaměřit a co rozhodně nepodcenit.

Kdy zvolit sklopnou postel?

Výklopné postele se hodí nejen do garsonek, jsou skvělé třeba jako spaní pro hosty. Pokud u vás zrovna nikdo nespí, postel je zaklapnutá a nepřekáží. Hodí se i v případě, že jste dětem uvolnili svou ložnici a udělali z ní dětský pokoj, své spaní díky ní můžete mít v obýváku, a přesto nemusí být celý den na očích. Sklopná postel je i skvělá volba do dětských pokojů, zejména pokud v nich není dostatek místa na hraní. Tento druh postelí sice vyžaduje denní manipulaci, ale má i jednu úžasnou výhodu, nemusíte je stlát – peřiny se přichytí popruhem a zaklapnete je i s postelí.

Jednolůžko, dvoulůžko a rozdíly ve sklápění

Největší výběr sklopných postelí najdete v kategorii jednolůžek, stejně tak jsou v nabídce i sklopné palandy, které jsou jako dělané do dětských pokojů. Pokud ale hledáte manželskou sklopnou postel, počítejte spíše s tím, že se budete muset trochu uskromnit, nejvíce postelí má šířku 140 a 160 cm. U jednolůžek i paland je nejběžnější, že se sklápí z boku, naopak manželské postele se sklápí častěji z čela. Sklápění z boku je méně náročné na prostor, ale co si vyberete, je spíše na vašich preferencích. Každopádně nezapomeňte, že je potřeba si všechno přeměřit, aby opravdu bylo kam postel vyklopit.

Jak je to s bezpečností?

Většinu modelů sklopných postelí je potřeba kvůli bezpečnosti uchytit za rám do zdi. Ta musí být pevná, aby ji udržela, na sádrokartonové přepážky to opravdu není. Pro bezpečnou manipulaci by pak měl být sklopný mechanismus schovaný za krytem a mezi postelí a konstrukcí nesmí být nikde mezery.

Kvalitní hydraulický mechanismus nabízí ovládání doslova jedním prstem a také má funkci, díky které se postel nikdy samovolně nevyklopí. Což z ní dělá bezpečnou postel právě i do dětských pokojů. Méně vhodný je pružinový mechanismus, který je sice levnější, ale k jeho ovládání je potřeba více síly než k hydraulickému.

Multifunkční řešení

Na trhu jsou postele nabízené samostatně, ale také je najdete jako nábytkovou sestavu, ve které jsou napříkladúložné prostory ve formě poliček. Ty poskytnou skvělou skrýš třeba pro knihy a také výborně nahradí noční stolek. Pokud chcete prostor využít opravdu na maximum, sáhněte po výklopné posteli, ze které můžete mít v zaklapnutém stavu třeba gauč nebo pracovní stůl.

Tipy na závěr

Postel si vybírejte tak, aby vám ladila ke zbytku interiéru, je na výběr jak z masivních, tak i z laminátových, které nabízí nespočet dekorů. Už dávno neplatí, že je lamino nekvalitní. Určitě by ale mělo mít ABS hrany, které jsou velmi odolné proti mechanickému poškození. Ne vždy se postel prodává i s roštem a matrací. Výběr roštu je stejný jako u jakékoliv jiné postele, u matrací ale pečlivě měřte, aby nebyla moc vysoká a dala se bez problémů zaklopit.


Mohlo by vás zajímat

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domu či bytu bývá náročným projektem, který může dramaticky změnit atmosféru a funkčnost vašeho životního prostoru. Jedním z důležitých požadavků při plánování rekonstrukce bývá i celková změna osvětlení, která zvýrazní architektonické prvky, vylepší náladu a zvýší efektivitu prostoru.

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Kuchyně je srdcem každého domova. Je to místo, kde se rodina setkává u jednoho stolu, kde se vaří a sdílí společné okamžiky. Proto není divu, že rekonstrukce kuchyně je jedním z nejoblíbenějších projektů, jak povýšit interiér na další úroveň. Ale jak na to? V tomto článku se podíváme na praktické tipy a nápady, které pomohou proměnit kuchyni v místo, které vás bude inspirativně doprovázet společnými momenty s vašimi nejbližšími.

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?