Slasti a strasti podkroví

Bydlení v podkroví má své kouzlo, ať už se jedné o jedinečný výhled, romantická zákoutí.... Ale jeho rekonstrukce má svá úskalí...

Slasti a strasti podkroví

Atmosféra podkrovních bytů je neodolatelná. Uživatelům slibuje úžasný výhled na městské panorama a bydlení plné romantických zákoutí. Projektantům dává zase možnosti rozvinout originální a nekonvenční řešení podkrovních prostor kombinací moderních a tradičních architektonických prvků, jako jsou dřevěné trámy nebo masivní zděné komíny. Ne každý si ale uvědomuje, že bydlení pod střechou může přinášet i různé trable, pokud rekonstrukci podceníte.

Při hledání nových obytných prostor v rodinných domech nebo v atraktivních, ale přeplněných městských lokalitách, přišly logicky na řadu půdní vestavby. Časem se bydlení v podkroví stalo žádaným produktem s puncem nadstandardu. Ne každý podkrovní byt tomu ale odpovídá. Základními parametry kvalitního bydlení jsou totiž vnitřní klima a užitný komfort v průběhu celého roku. Vyhlídky na zdravé prostředí pod střechou nejsou přitom zrovna ideální.

Jak na nezdravé prostředí

Podkrovní prostory citlivě reagují na výkyvy počasí a extrémní hluk z exteriéru a zvlášť v letních parnech může být půdní mikroklima nesnesitelné. Ani vysoké vrstvy tepelné izolace neuchrání podkrovní byt před parnými letními dny, pokud nejsou v interiéru použity materiály s dostatečnou tepelnou akumulací. Proto je ideálním materiálem pro realizace střešních prostor pórobetonové zdivo, které kombinuje jedinečné tepelně izolační schopnosti s dostatečnou tepelnou setrvačností. Ytong dokáže po celý rok vyrovnávat teplotní výkyvy v exteriéru a zároveň regulovat vnitřní vlhkost vzduchu. Pórobeton tak v podkroví často nahradí jinak nezbytnou klimatizaci a šetří zdraví uživatelů i energetické náklady bytu.

Jak na střešní šikminy

Půdní prostory bývají často velmi členité a většina z těch, kdo se pustí do jejich rekonstrukce, touží zachovat jejich autentický ráz. Snadné tvarování pórobetonu umožňuje dokonalé vyzdění ve stísněných prostorech pod střechou. Nízká hmotnost pórobetonových stěn dovoluje umístění příček, stěn i vyzdívek tam, kde jiné masivní materiály neobstojí. Prostor tedy můžete mnohem volněji dispozičně rozčlenit a získat byt podle svých představ, podobně jako při použití lehkých stěn ze sádrokartonu. Stěny z Ytongu jsou ale tradičním masivním zdivem, což poznáte na dotyk a pocítíte v lepším klimatu stavby. Homogenní struktura zároveň poskytuje odolnost vůči tlaku a dostatečnou nosnost a stabilitu zdiva. Plánujete-li tak do interiéru umístit těžké police a závěsné předměty, nemusíte se zdráhat…

Kombinace komfortu i bezpečí

Díky tvárnosti a snadné opracovatelnosti pórobetonového zdiva mohou vyniknout všechny původní prvky podkroví: střešní šikminy, syrové trámy ale i masivní komíny. Minerální složení Ytongu zajišťuje nehořlavost zdiva a jedinečnou požární odolnost. Proto je vhodný i na obezdívky krbů a komínů.


Mohlo by vás zajímat

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Kuchyně je srdcem každého domova. Je to místo, kde se rodina setkává u jednoho stolu, kde se vaří a sdílí společné okamžiky. Proto není divu, že rekonstrukce kuchyně je jedním z nejoblíbenějších projektů, jak povýšit interiér na další úroveň. Ale jak na to? V tomto článku se podíváme na praktické tipy a nápady, které pomohou proměnit kuchyni v místo, které vás bude inspirativně doprovázet společnými momenty s vašimi nejbližšími.

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?