Smart home technologie, aneb je Váš domov chytrý?

V rámci realizace developerských projektů se stále častěji objevují domy s integrovanými systémy pro chytré ovládání domácnosti. Smart home technologie znamená především komfortní bydlení, které se přizpůsobuje potřebám svých obyvatel. S pomocí inteligentních systémů můžete pohodlně přes telefon, počítač nebo jiné zařízení řídit vše od vytápění, ventilace, klimatizace či ohřevu teplé vody přes zabezpečovací techniku, osvětlení a stínění až po provoz spotřebičů, rádia, telefonů a internetu, případně distribuci TV a video signálu. Podle odborníků z realitní kanceláře LEXXUS je tak výsledkem praktická domácnost, ve které jsou všechny spotřebiče a zařízení propojeny do jednoho snadno ovladatelného celku. Jejich efektivní řízení navíc vede k vyšší úrovni bezpečí a úspoře energie i času.

Smart home technologie, aneb je Váš domov chytrý?

Klasickým příkladem využití smart home technologií je ovládání elektronických spotřebičů – například nastavení automatického zapnutí pračky nebo myčky nádobí v době nízkého tarifu elektrické energie, instalace časově nastavitelných zavlažovačů trávníku napojených na senzor rozpoznávající déšť a regulujících tak závlahu nebo otevírání garážových vrat při vašem příjezdu a jejich automatické zavření. „Chytrou domácnost však lze využít i při dalších příležitostech, její ovládání totiž není uživatelsky obtížné. Například můžete synchronizovat nastavení tlumeného světla a automatické zatažení okenního stínění po zapnutí televize, nebo hudebního přehrávače, a tím navodit příjemnou relaxační atmosféru,“ vysvětluje Mgr. Denisa Višňovská, partner LEXXUS.

(Inteligentní ovládání, foto: LEXXUS)

V dnešní uspěchané době se smart home technologie stávají velkým přínosem. S pomocí inteligentních systémů a aplikací v mobilním telefonu získáváte přehled o dění ve vaší domácnosti, i když jste právě mimo domov. Mezi základní funkce chytrého bydlení patří v první řadě efektivní využívání klimatizace v kombinaci se stíněním a vytápěním, které přináší kromě zvýšení komfortu také značné finanční úspory. Důmyslné zabezpečovací systémy ve spojení s řízeným osvětlením navíc přispívají k výrazné ochraně vaší nemovitosti a majetku v době vaší nepřítomnosti.

Ve výjimečné kombinaci zvýšení komfortu bydlení, ochrany investic a finančních úspor vidí budoucnost také například společnost Ledexus, developer projektu Panorama Hlubočepy. Denisa Višňovská k danému projektu, který se prodává pod značkou Lexxus Norton, dodává: „V současné době vzniká mnoho developerských projektů, které nemají smart home technologie projektované vůbec, případně se počítá pouze s jejich přípravou. Panorama Hlubočepy však představuje koncept moderního městského bydlení, jež má systém inteligentní domácnosti ve standardním vybavení každé bytové jednotky. Navíc je k němu připojený i kamerový systém v kombinaci s interkomem, video vrátným nebo alarmem. Chytré byty tak svým majitelům zajistí bezpečí a úsporu energií a podají jim mimo jiné základní informace o stavu počasí nebo teplotě.“


Mohlo by vás zajímat

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?

7 tipů, jak zařídit malý byt

7 tipů, jak zařídit malý byt

Vybavit dobře a pohodlně malý byt nebo garsonku je výzva! Ale také skvělá příležitost pro kreativitu a inovace. V tomto článku vám představíme sedm svěžích a originálních tipů, jak proměnit váš malý byt v útulný a stylový domov.