Sousedé.cz radí - řešení problémů po předchozím předsedovi

Stali jste se novým předsedou a po tom předchozím na vás zůstalo pár kostlivců ve skříni? Co dělat, když například neproběhly finanční uzávěrky za předchozí roky a v šuplíku jste našli zálohové faktury podepsané předchozím předsedou, proti kterým ale nebylo žádné plnění? Co dělat?

Sousedé.cz radí - řešení problémů po předchozím předsedovi

Odpovídá Mgr. Jan Eisenreich:

Předseda družstva má skutečně odpovědnost jednat s péčí řádného hospodáře. § 159 občanského zákoníku uvádí následující: (1) Kdo přijme funkci člena voleného orgánu, zavazuje se, že ji bude vykonávat s nezbytnou loajalitou i s potřebnými znalostmi a pečlivostí. Má se za to, že jedná nedbale, kdo není této péče řádného hospodáře schopen, ač to musel zjistit při přijetí funkce nebo při jejím výkonu, a nevyvodí z toho pro sebe důsledky.

Do odpovědnosti statutára BD patří mimo jiné i dodání účetních závěrek do sbírky listin obchodního rejstříku. Máte od předchozího předsedy nějaké předávací protokoly ohledně dokumentů, které Vám předal při ukončení funkce?

Tyto případy se v praxi řeší nejčastěji podáním žaloby pro rozpor s výkonem funkce dle péče řádného hospodáře na bývalého předsedu, případně přes žalobu o nahrazení vzniklé škody. Zde je však třeba před soudem prokázat, že škoda skutečně vznikla a jaká je její výše, což bývá poněkud těžké. Krajní možností je podat na bývalého předsedu trestní oznámení, avšak dle našich zkušeností bývá ve většině případů policejním orgánem odloženo, pokud není skutečně podepřeno s relevantní důkazy.

Rádi Vám v řešení této situace pomůžeme, případně, pokud byste potřebovali pomoci s jakýmkoliv dalším právním problémem (ne, že bych Vám to přál), neváhejte nás kontaktovat.

Přeji Vám krásný den a těším se na případnou spolupráci.

Mgr. Jan Eisenreich

www.svjpravnik.cz

Ladislav Drha, advokátní kancelář s.r.o.

Václavské nám. 802/56, 110 00 Praha

tel.č. 727835270


Mohlo by vás zajímat

SOFTLINK - CEM BYTOVÉ DOMY

SOFTLINK - CEM BYTOVÉ DOMY

Jak plnit legislativu o dálkových odečtech pro bytový dům? Dnes i v budoucnosti? Máme pro Vás řešení!