Správa a revize výtahů – odborník radí

Jízda výtahem je pro mnohé z nás každodenní rutina. Přesto nebo možná právě proto je pro obyvatele vyšších pater noční můrou nápis, že výtah nejede. Jak předejít zbytečným poruchám a jak na správě výtahů ušetřit? S výběrem správné servisní firmy pomůže náš článek.

Správa a revize výtahů – odborník radí

Na úvod je třeba zdůraznit zásadní informaci – i když se o bezchybný provoz vašeho výtahu stará servisní firma, stoprocentní odpovědnost za provoz a stav stále nese provozovatel – vlastník domu. Pro péči o výtah uzavírá smlouvu s některou ze servisních organizací. Ta zajišťuje pravidelný servis, veškeré příslušné revize a non-stop vyprošťovací službu. Také je její povinností upozorňovat na provozní rizika, která výtah případně vykazuje.

Výběr servisní firmy je pro provoz výtahu jedním z nejdůležitějších kroků. Servis výtahu nemusí zajišťovat stejná společnost, která výtah vyrobila či dodala. Pouze pokud je váš výtah ještě v záruce, je vhodnější, aby servis zajišťovala společnost, která výtah instalovala. Po uplynutí této lhůty se můžete na základě dosavadní spokojenosti rozhodnout. U některých značek výtahů je přechod k jiné servisní firmě obtížný, proto je dobré si tuto možnost předem ověřit. V každém případě ale od vybraného servisního partnera vyžadujte doložení odborné způsobilosti k servisování výtahů vaší značky. Ověřte si, komu svěřujete svůj výtah!

Pro to, jak bude firma schopna se postarat o váš výtah, je důležité i její zázemí – kvalitní servisní firma nebude mít problém vás pozvat do svých prostor, můžete získat informace o technickém zázemí, vybavenosti, počtu zaměstnanců. Ve snaze snížit náklady navyšuje řada firem počet výtahů, které má na starosti jeden servisní technik – i to sehrává při servisu svou roli. "Například v naší společnosti dlouhodobě udržujeme optimální poměr počtu výtahů a servisních techniků, takže můžeme každému zařízení věnovat maximální pozornost. Vlastníkům a provozovatelům výtahů nabízíme nezávaznou konzultaci, díky které mohou získat lepší přehled o servisních možnostech,“ říká Miroslav Vokurka ze společnosti Výtahy Praha ČR s.r.o..

(Zdroj: Výtahy Praha ČR s.r.o.)

Nezapomeňte se zeptat, jaké pokrytí je schopna firma zaručit právě ve vaší lokalitě. Na tom závisí doba příjezdu v případě akutní poruchy, nebo uvíznutí osoby ve výtahu. "Čas příjezdu servisní služby za účelem vyproštění je v tomto případě stanoven normou na jednu hodinu. A povinností každé servisní firmy je tento limit dodržet. Jelikož ale žádná servisní firma nemá právo přednostní jízdy, může se v případě dopravní kalamity, nebo jiné situace, která by zabraňovala přijet ve stanoveném čase, stát, že firmy, které nemají dostatečné pokrytí, nebudou schopné časový limit dodržet. Potom je třeba informovat záchranné složky – zpravidla hasiče, kteří mohou být na místě podstatně rychleji a vyproštění osoby zajistí," zmiňuje Miroslav Vokurka. Nevýhodou při vyprošťování hasiči je ale skutečnost, že většinou dojde ke zbytečnému poškození výtahu, protože vyproštění je násilné nikoliv odborné. V případě zdravotních komplikací ve výtahu je dobré kromě vyprošťovací služby volat současně i záchranné složky.

Úvahy, že nejlépe ušetříte tím, že servis nebudete mít, nebo si ho budete dělat sami, jsou nepřípustné. Ještě jednou si připomeňme, že servis výtahu je zákonná povinnost provozovatele. Přesto na servisu můžeme ušetřit. Jak? Budeme-li mít kvalitní servisní firmu a budeme-li se řídit jejími doporučeními, nebudou nás čekat výdaje za zbytečné poruchy a opakující se opravy. Servisní výdaje ovlivňují i uživatelé výtahu tím, jak s výtahem zacházejí. "S výtahem je často spojován vandalismus. Také do výtahů je možné instalovat kamerový systém. Z našich zkušeností víme, že svou preventivní roli sehraje i pouhé upozornění, že je prostor monitorován. Je to nejjednodušší a zároveň stoprocentně nejlevnější opatření proti vandalům. Účinné je též zrcadlo ve výtahu," doporučuje Miroslav Vokurka. Dobře udržovaný a modernizovaný výtah má také nízkou spotřebu energií, což přinese další snížení provozních nákladů.

(Zdroj foto: Pixabay)


Mohlo by vás zajímat

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Ve velkých městech nachází svůj domov většina mladých lidí, ale i řada rodin a seniorů v různě velkých bytech v centru, častěji pak v panelácích na okraji. Bytové domy nejsou výjimkou ani v malých městech a na vesnicích. Je jedno, zda lidé byt vlastní, nebo jsou v pronájmu. V domě nejsou sami a se svými sousedy mají společné prostory, o které se musí starat. A tady může někdy nastat kámen úrazu. Jaké existují možnosti úklidu společných prostor?

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Přestože v České republice žádný zákon nenařizuje povinnost detekovat nebezpečné plyny v domácnostech, je instalace detektorů důrazně doporučována. Obzvláště pak v bytových domech představuje únik plynu riziko nejen pro obyvatele dané bytové jednotky, ale celého domu.

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Teplo je již řadu let zařazeno ve snížené sazbě DPH 10 % resp. 12 % od roku 2024, naproti tomu plyn a elektřina nakoupené samostatně jsou v základní sazbě 21 %. Všechny centrálně vytápěné domy nakupují vytápění a teplou vodu s nižší sazbou DPH než bytové domy s vlastní kotelnou, které si nakupují plyn či elektřinu sami. Může váš dům také ušetřit?