Štěkající pes u sousedů v bytě

Na posledním shromáždění jsme řešili nespokojenost několika vlastníků s jedním nájemníkem, který má v bytě psa, jež intenzivně a nahlas štěká. Je to problém především pro byty v jeho těsném sousedství. Padlo několik návrhů řešení, o nichž mám jako předseda výboru určité pochybnosti. Proto můj dotaz zní, zda existuje nějaká možnost (pravomoc výboru či shromáždění), jak legálně řešit tento sousedský spor (nepokoj) v případě, že nájemce i po domluvě nebude chtít situaci řešit? Dotaz: Tomáš Řeha.

Štěkající pes u sousedů v bytě

Odpovídá: MGR. JANA OBERMAJEROVÁ, PRÁVNÍ ANALYTIK KLUSÁK ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ – LAW FIRM

Štěkající pes v paneláku

První možností, jak se bránit v případě, že nájemce nebude ochoten situaci nijak řešit, je využít ustanovení § 2258, dle kterého nájemce má právo chovat v bytě zvíře tehdy, nepůsobí-li chov pronajímateli nebo ostatním obyvatelům domu obtíženepřiměřené poměrům v domě. Půjde-li tedy o tak intenzivní a dlouhodobý štěkot, který bude objektivně působit ostatním obyvatelům domu obtíže, může pronajímatel vyzvat nájemce, aby zajistil, aby se tak dále nedělo, a pokud nájemce ani přes tuto výzvu neprovede odpovídající opatření, může mu pronajímatel dát výpověď dle § 2288 odst. 1 písm. a) občanského zákoníku.

OCHRANA PROTI OBTĚŽOVÁNÍ HLUKEM

Druhou možností je aplikovat ustanovení § 1013 občanského zákoníku, dle kterého se vlastník (resp. nájemce) bytu musí zdržet všeho, co působí, že hluk (tedy v našem případě štěkot psa) vniká do bytu jiného vlastníka v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezuje obvyklé užívání bytu.
Ochraně proti obtěžování hlukem nad míru přiměřenou se pak sousedé mohou domáhat tzv. negatorní žalobou podanou k příslušnému soudu, kterou se budou po vlastníkovi bytu (resp. nájemci, je-li obtěžovatelem nájemce), domáhat toho, aby se zdržel obtěžování sousedů štěkotem psa nad přiměřenou míru. K řízení je příslušný okresní soud, v jehož obvodu se nachází předmětný byt.

Nepřehlédněte

Pes do bytu - pán do bytu

Můžeme chtít, aby pes platil za výtah jako další osoba v bytě?

Pes a pronájem bytu

Když pes o samotě zlobí a štěká, neodhazujte hned flinty do žita!


Mohlo by vás zajímat

Webinář: Budoucnost FVE pro bytové domy

Webinář: Budoucnost FVE pro bytové domy

Portál sousedé.cz si pro Vás připravil další ze série vzdělávacích webinářů společně se svými odbornými experty na nejrůznější témata týkající se vedení a správy SVJ