Štěkající pes u sousedů v bytě

Na posledním shromáždění jsme řešili nespokojenost několika vlastníků s jedním nájemníkem, který má v bytě psa, jež intenzivně a nahlas štěká. Je to problém především pro byty v jeho těsném sousedství. Padlo několik návrhů řešení, o nichž mám jako předseda výboru určité pochybnosti. Proto můj dotaz zní, zda existuje nějaká možnost (pravomoc výboru či shromáždění), jak legálně řešit tento sousedský spor (nepokoj) v případě, že nájemce i po domluvě nebude chtít situaci řešit? Dotaz: Tomáš Řeha.

Štěkající pes u sousedů v bytě

Odpovídá: MGR. JANA OBERMAJEROVÁ, PRÁVNÍ ANALYTIK KLUSÁK ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ – LAW FIRM

Štěkající pes v paneláku

První možností, jak se bránit v případě, že nájemce nebude ochoten situaci nijak řešit, je využít ustanovení § 2258, dle kterého nájemce má právo chovat v bytě zvíře tehdy, nepůsobí-li chov pronajímateli nebo ostatním obyvatelům domu obtíženepřiměřené poměrům v domě. Půjde-li tedy o tak intenzivní a dlouhodobý štěkot, který bude objektivně působit ostatním obyvatelům domu obtíže, může pronajímatel vyzvat nájemce, aby zajistil, aby se tak dále nedělo, a pokud nájemce ani přes tuto výzvu neprovede odpovídající opatření, může mu pronajímatel dát výpověď dle § 2288 odst. 1 písm. a) občanského zákoníku.

OCHRANA PROTI OBTĚŽOVÁNÍ HLUKEM

Druhou možností je aplikovat ustanovení § 1013 občanského zákoníku, dle kterého se vlastník (resp. nájemce) bytu musí zdržet všeho, co působí, že hluk (tedy v našem případě štěkot psa) vniká do bytu jiného vlastníka v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezuje obvyklé užívání bytu.
Ochraně proti obtěžování hlukem nad míru přiměřenou se pak sousedé mohou domáhat tzv. negatorní žalobou podanou k příslušnému soudu, kterou se budou po vlastníkovi bytu (resp. nájemci, je-li obtěžovatelem nájemce), domáhat toho, aby se zdržel obtěžování sousedů štěkotem psa nad přiměřenou míru. K řízení je příslušný okresní soud, v jehož obvodu se nachází předmětný byt.

Nepřehlédněte

Pes do bytu - pán do bytu

Můžeme chtít, aby pes platil za výtah jako další osoba v bytě?

Pes a pronájem bytu

Když pes o samotě zlobí a štěká, neodhazujte hned flinty do žita!


Mohlo by vás zajímat

Vyúčtování služeb pro SVJ už je tady! Jak na to?

Vyúčtování služeb pro SVJ už je tady! Jak na to?

Opět se blíží nejzazší termín pro vyúčtování služeb společenství vlastníků jednotek poskytnutých za předchozí kalendářní rok. Jak má správné vyúčtování SVJ vypadat a jakých chyb se vyvarovat?

SOFTLINK - CEM BYTOVÉ DOMY

SOFTLINK - CEM BYTOVÉ DOMY

Jak plnit legislativu o dálkových odečtech pro bytový dům? Dnes i v budoucnosti? Máme pro Vás řešení!