Sto radí, jak kontrolovat průběh zateplení vašeho bytového domu

V minulém článku jsme se od specialistů firmy Sto dozvěděli, jak postupovat při výběru a realizaci vhodného zateplovacího systému. Vhodný systém a realizační firmu máme vybranou, vyhráno však ještě není – důležitá je i kontrola prací při realizaci zateplení.

Sto radí, jak kontrolovat průběh zateplení vašeho bytového domu

Podle Petra Herouta, obchodně-technického zástupce společnosti Sto, by měla probíhat kontrola prováděných prací v souladu s projektovou dokumentací a smlouvou o dílo. „Vhodným řešením je spolupráce s technickým dozorem investora (TDI), který má zkušenosti s dozorem realizace ETICS. Technický dozor investora sice stojí majitele či družstevníky peníze, ale mnohem více financí jim svou prací ušetří. Určitě by se neměli dát cestou, kdy jim bude dělat technický dozor zástupce realizační firmy. To je ukázkový případ střetu zájmu a není jisté, že takový člověk bude „kopat“ za lidi, kteří zateplení platí.“

Kontrola je nejúčinnější, pokud probíhá podle projektu a podle technologického postupu, doporučeného výrobcem zateplovacího systému. V této fázi se také ukáže, jak pečlivě byla připravena projektová dokumentace – to, co v ní chybí, se řeší operativně na stavbě a je nasnadě, že řešení od realizační firmy nemusí vždy korespondovat s navrženým systémem od projektanta. Přitom projektant je odpovědnou osobou, která za vhodnost navrženého systému drží záruky.

„Stavba je živý organismus a pro investora není lehké vždy odhadnout, co je důležité a co ne. Lákavá může být například nabídka na úsporu financí, například použitím kotevního materiálu, který je zrovna „v akci“. Často se však ukáže, že se investorovi tato sleva prodraží, protože použitím nevhodného materiálu nebude docíleno správného řešení.“ říká Martin Kuklík, obchodně-technický zástupce Sto s.r.o. a dodává: „V této fázi se ukáže význam výběru vhodné inženýrské firmy na začátku. Ta už v době před realizací dokáže myslet na detaily, které bude nutné při zateplení domu dříve nebo později řešit.“

A právě detailům při zateplení domu se budeme věnovat v dalším článku – určitě se shodneme, že pro úspěch celého projektu je důležitý i výběr vhodného odstínu, řešení lodžií a balkonů nebo předokenních rolet. Do té doby se můžete blíže seznámit s nabídkou firmy Sto s.r.o. na www.sto.cz. S radou a konzultací vám rádi pomohou i pracovníci Sto – kontakty včetně kontaktního formuláře najdete také na webových stránkách.


Mohlo by vás zajímat

SOFTLINK - CEM BYTOVÉ DOMY

SOFTLINK - CEM BYTOVÉ DOMY

Jak plnit legislativu o dálkových odečtech pro bytový dům? Dnes i v budoucnosti? Máme pro Vás řešení!