Střednědobé pronájmy: O co se jedná?

Slyšeli jste už o střednědobých pronájmech? Pokud ne nebo se chcete o nich dozvědět více či se zrovna nudíte, tak začněte tímto prvním dílem našeho seriálu o střednědobých pronájmech. Rádi bychom Vám tak ukázali, co jsou střednědobé pronájmy vlastně zač a proč se u pronajímatelů bydlení těší stále větší oblibě. Pohodlně se usaďte, začínáme.

Střednědobé pronájmy: O co se jedná?

Střednědobé pronájmy neboli pronájmy na pár měsíců se na českém trhu objevily ve velkém teprve nedávno. Konkrétně v květnu roku 2016 se naše partnerská společnost Flatio rozhodla zaměřit na zprostředkování právě tohoto typu ubytování. Od té doby Flatio svoji nabídku neustále rozšiřovalo, až nakonec úspěšně proniklo i do zahraničí. Ale zpět k věci. Střednědobé pronájmy tedy trvají pár měsíců, zpravidla 1–6. Jedná se o něco mezi hotelem a dlouhodobým pronájmem. Tento typ pronajímání láká především ty pronajímatele, kteří chtějí svůj majetek dobře zúročit, avšak nemají tolik času, aby se mohli naplno věnovat krátkodobým pronájmům.

Dlouhodobé pronájmy

Dlouhodobé pronájmy trvají klasicky jeden rok a více. Pronajímatelé si vyberou vhodného zájemce, který v jejich bytě potom zůstane klidně i několik let. A v podstatě bez větších starostí dostávají každý měsíc nájem, aniž by museli každý den něco řešit. Dlouhodobé pronájmy jsou však nejméně výnosné.

Krátkodobé pronájmy

Krátkodobý pronájem je pronájem na pár dní. Něco jako ubytování v hotelu. Jedná se o nejvýnosnější a na druhou stranu i nejnáročnější způsob pronájmu bydlení. Krátkodobým pronájmům se tak může věnovat pouze člověk, který má na to dostatek času, jelikož je například na rodičovské dovolené, v důchodu, studuje, má flexibilní pracovní dobu nebo částečný úvazek. Alternativou je využití zprostředkovatele nebo správce, který se vám o pronájem postará. Otázkou je, o kolik si potom takový pronajímatel vydělá navíc. Při legálním pronájmu nemovitostí je potřeba počítat s 15% srážkou na daních. Pokud se navíc rozhodnete pronajímat krátkodobě, může být takový typ pronájmu klasifikován jako podnikání. Rázem si tak musíte založit živnostenský list a v případě plateb v hotovosti vás čekají i starosti s EET. Střednědobé pronájmy se v tomto ohledu podobají dlouhodobým pronájmům.


Mohlo by vás zajímat

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Máte platnou smlouvu na pojištění nemovitosti? Děláte jistě dobře, protože případné škody pro vás mohou být likvidační. Jako klíčové se ale ukazuje, abyste tuto smlouvu dostatečně často aktualizovali a uváděli co nejpřesnější hodnotu pojišťované nemovitosti. Jen tak se vyhnete nepříjemnému zklamání při likvidaci škody.

Rekordní rok 2020: Nejvíce prodaných bytů za deset let

Rekordní rok 2020: Nejvíce prodaných bytů za deset let

Na pražském trhu s novými byty zaznamenaly developerské společnosti v posledním loňském čtvrtletí doslova explozi poptávky. Celkem se jim podařilo prodat na 2050 jednotek, což je nejvíc za posledních deset let. Díky tomu dohnaly ztráty v prodejích z druhého kvartálu a celkově rok zakončily na počtu 5800 prodaných nových bytů.