Švábi v bytech, ale SVJ nechce nic řešit

Dobrý den, mám dotaz, máme v domě šváby a po oznámení na SVBJ mi bylo řečeno, že společenství nemá peníze na likvidaci, situace se stává neúnosnou a nepříjemnou. Kam se mohu obrátit? Děkuji za pomoc.

Švábi v bytech, ale SVJ nechce nic řešit

Odpovídá Mgr. Jan Eisenreich z SVJpravnik.cz:

Dobrý den,

děkuji za zaslání Vašeho dotazu. Tato situace bohužel není neobvyklá – ve své praxi se velmi často setkávám s tím, že výbor/předseda SVJ je laxní a vlastníci jednotek pak touto nečinností trpí. Dle občanského zákoníku je SVJ odpovědné za řádnou správu domu a tedy i za to, že dům bude obyvatelný a nebude zamořen např. hmyzem. Není možné argumentovat tím, že nejsou peníze. Předseda/členové výboru by měli jakožto členové statutární orgán SVJ v této věci neodkladně jednat, aby neporušili tzv. povinnost péče řádného hospodáře.

Nejprve je samozřejmě třeba s daným problémem seznámit ostatní vlastníky na shromáždění a také právě předsedu/výbor, což už jste nejspíše učinila. Oslovit společnost zabývající se desinsekcí pro nacenění zakázky je určitě také dobrý nápad. Získáte tím do ruky argumenty na shromáždění. Jestliže se však ani následně nic dít nebude, pak nezbývá než skutečně zaslat oficiální předžalobní výzvu, ideálně sepsanou advokátem. Z mé zkušenosti na tuto výzvu následně výbor/předseda velmi rychle reaguje a snaží se věc urovnat, neboť není v jeho zájmu vést zdlouhavé a nákladné soudní řízení.

V případě doplňujících dotazů se na mě určitě neváhejte obrátit.

S pozdravem a přáním pěkného dne,

Mgr. Jan Eisenreich

Ladislav Drha, advokátní kancelář s.r.o.

Václavské nám. 802/56, 110 00 Praha

tel.č. 727835270


Mohlo by vás zajímat

Webinář: Budoucnost FVE pro bytové domy

Webinář: Budoucnost FVE pro bytové domy

Portál sousedé.cz si pro Vás připravil další ze série vzdělávacích webinářů společně se svými odbornými experty na nejrůznější témata týkající se vedení a správy SVJ