Svatá Hora - tip na adventní výlet

O Vánocích snad každý touží po klidu, vnitřním míru a pohodě. Skutečnost tomu však skoro nikdy neodpovídá. Lidské davy, v čase předvánočním, freneticky kmitají ulicemi, mezi nákupními centry, vánočními večírky a setkáními se všemi možnými dalšími, aby se „ještě před svátky viděli“. Diáře jsou přeplněné akcemi, přejíždí se z místa na místo, protože je nutné zařídit tohle, vidět ono a navštívit tamtoho. Namísto usebrání, adventní poklidné nálady a pohody vládne předvánoční řízený chaos. Na Štědrý den pak zcela vyčerpaní padáme doprostřed předem připravených rekvizit v podobě ozdobených stromků, bramborových salátů a televizních pohádek. Unavená, vyčerpaná a oslabená těla pak přecpáváme tunami jídla a tvrdíme, že máme vánoční pohodu. Jak doopravdy nás vánoční svátky povznesly, osvěžily a rozradostnily, je pak vidět hned první všední dny po Novém roce v autobusech a vlacích vezoucích lidi do práce. Tváře jsou kyselejší a otrávenější, než kdy jindy, nálada zasmušilá, po vnitřním klidu ani památky. Člověk by teprve teď potřeboval dovolenou, aby si konečně odpočinul. Jsou tohle skutečně ještě svátky? Každý si musí odpovědět sám.

Svatá Hora  - tip na adventní výlet

(pohled k hlavnímu vchodu)

Kam za klidem?

Těm, kteří přece jen nechtějí advent trávit v obchodních centrech, nabízíme tip na duchovní a duševní vzpruhu. Návštěva Svaté Hory v Příbrami je vhodná a povznášející nejen pro věřící. Jde o jedno z nejslavnějších mariánských poutních míst, perlu barokní architektury, na které se svou prací a umem podíleli tehdejší špičky v oboru – Carlo Lurago, otec a syn Dienzenhoferovi, Brokoff, Brandl. Italský otisk je patrný zejména ze základního pojetí stavby - centrální svatyně na vyvýšené terase obklopena kaplemi a pod terasou ambitem. Už to dělá areál Svaté Hory výjimečným místem samo o sobě. A co teprve, když zvedneme unavené oči od mobilů a zavnímáme všechny malby, plastiky a zdobné prvky, které ohromují poutníky z celého světa už po staletí.

(Martinická kaple)

Ústředním prvkem tohoto výjimečného místa je milostná soška Panny Marie Svatohorské, gotická dřevořezba, jejíž dobu vzniku nelze spolehlivě určit. Po vzoru podobných relikvií je soška oblékána podle příležitostí do bohatě zdobených slavnostních oblečků. Do areálu Svaté Hory byla přinesena po roce 1620. V roce 1732 pak proběhla slavnostní korunovace sošky, v souladu s tehdejší tradicí - korunovací Panny Marie jako Královny nebes. Jde o nejvýznamnější událost v historii kláštera a dodnes se výročí korunovace připomíná a oslavuje. Soška je umístěna na unikátním stříbrném oltáři, který svým vyzařováním a krásou ohromí každého, kdo před něj předstoupí. Stačí usednout do lavice a nechat na sebe v tichosti působit jemnou a očistnou energii. Ať věrec nebo ne, pocítí každý.

(Stříbrný oltář s milostnou soškou Panny Marie Svatohorské)

Na Svatou Horu je nejlepší přijít stylově, v pokoře vystoupat po Svatohorských schodech, které vedou z centra Příbrami (ulice Dlouhá) přímo do areálu kláštera. Schody jsou dlouhé 400 m a jsou otevřeny denně v letním čase od 8 do 17 hodin a v zimním čase od 8 do 15.30 hodin.

(Vstup na Svatohorské schody z Dlouhé ulice)

Co se na Svaté Hoře chystá?

Do Vánoc máme ještě zhruba dva týdny a tak se podívejme, co se v klášteře, kromě obvyklých bohoslužeb, pro návštěvníky chystá:

Benefiční koncert na podporu stavby varhan 12. prosince 2017 18:00 Místo: Svatá Hora - refektář Popis: Koncert „Zvěstování“ v 18.00 v refektáři. Josef Somr - umělecký přednes, Jaroslav Tůma - cembalo. Předprodej vstupenek (150 Kč) ve Svatohorském poutním muzeu.

Prohlídky svatohorského sklepení

  1. prosince 2017 13:00 - 16. prosince 2017 15:45

Místo: Svatá Hora - sklepení

Popis: Během rekonstrukce v roce 2015 byly obnoveny i sklepy na Svaté Hoře. Tyto nově zrekonstruované prostory nyní nabízíme nejen k různým akcím a pronájmům, ale i jako místo k prohlídce s výkladem. Přijďte se ve vybraných dnech podívat, kde se sklepy nacházejí a dozvědět se něco o tom, jak to jezuité plánovali a jak to ve skutečnosti vypadá. Na fotografiích můžete porovnat stav při rekonstrukci a nyní. Prohlídka zabere 45 minut. Jednotné vstupné na osobu je 50,-- Kč.

V prosinci: 3., 9., 16., 17., 27. a 30. 12. 2017 od 13 a od 15 hodin.

Koncert v basilice – Krásky 17. prosince 2017 14:00 - 17. prosince 2017 Místo: Svatá Hora - basilica Popis: Další z řady koncertů na Svaté Hoře bude tentokrát v basilice v neděli dne 17. 12. ve 14 hodin. Ženský sbor Krásky vede Zuzana Horská.

Divadelní představení Kytice ve sklepení

  1. prosince 2017 19:30 - 19. prosince 2017 20:30

Místo: Svatá Hora - sklepení

Popis: Malé svatohorské divadélko Gymnázia pod Svatou Horou ve spolupráci s Římskokatolickou farností u kostela Nanebevzetí Panny Marie Příbram - Svatá Hora srdečně zve na divadelní představení Kytice. Koncert rytmů, hlasů a čtyř balad v krajině Kytice v podání Lukáše Urbance a Jakuba Doubravy. Autorsky zpracované čtyři balady Karla Jaromíra Erbena (jmenovitě Holoubek, Zlatý kolovrat, Vrba a Svatební košile) Vás vtáhnou do časů dávných příběhů formou zcela současnou (za použití loopstation a grooveboxu). Projekt Malé svatohorské divadélko 2017 byl finančně podpořen městem Příbram.

Vernisáž výstavy betlémů 21. prosince 2017 16:00 - 21. prosince 2017 17:00 Místo: Svatá Hora - Mníšecká kaple Popis: Vernisáž výstavy betlémů. Výstava bude otevřena v Mníšecké kapli: od 22. 12. 2017 do 2. 1. 2018 otevřeno 10-16 hod, poté přes týden jen na požádání a 6.-7. ledna 2018.

Přinesení betlémského světla

  1. prosince 2017 18:00 - 22. prosince 2017 19:00

Místo: Svatá Hora - basilika

Popis: Příbramské skautské oddíly přinesou Betlémské světlo s krátkým programem. Betlémské světlo bude k dispozici v předsíni basiliky až do konce roku.

Oficiální stránky:

Foto: redakce


Mohlo by vás zajímat

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Kuchyně je srdcem každého domova. Je to místo, kde se rodina setkává u jednoho stolu, kde se vaří a sdílí společné okamžiky. Proto není divu, že rekonstrukce kuchyně je jedním z nejoblíbenějších projektů, jak povýšit interiér na další úroveň. Ale jak na to? V tomto článku se podíváme na praktické tipy a nápady, které pomohou proměnit kuchyni v místo, které vás bude inspirativně doprovázet společnými momenty s vašimi nejbližšími.