Sviťte si doma chytře a stylově

Před lety jsme všichni jako zběsilí kupovali bodová světla a extravagantní lustry v našich bytech neměly své místo. Doba se ale zase změnila a tak začínáme opět dávat přednost zajímavějším kouskům. A se správnými žárovkami si můžete doma svítit nejen stylově, ale hlavně chytře. Vše potřebné najdete u nás v sekci Nábytek.

Sviťte si doma chytře a stylově

Wolframové vlákno už moc neposvítí

Ať si pořídíte jakékoliv svítidlo, nebude vám příliš k užitku, pokud si do něj nedáte správnou žárovku. Klasické žárovky, ve kterých se rozžhaví wolframové vlákno, jsou velmi nehospodárné a měli byste zvážit jejich výměnu. Alternativou mohou být halogenové, které pracují na podobném principu, ale jsou výhodnější a ve vteřině rozzářené. Nicméně, mají krátkou životnost, takže nakonec zase tak dobře neposlouží.

Žárovky, které mají úspornost přímo v názvu, jsou velmi dobrou volbou. Fungují na principu zářivkových trubic a mohou být spirálové, trubicové nebo klasické. Hodí se spíše do otevřenějších svítidel, protože jsou větších rozměrů. Nejsou příliš vhodné do frekventovaných míst, kde se často rozsvěcuje, protože jim déle trvá, než se plně rozzáří. Nabídnou vám alespoň průměrnou životnost a nejsou příliš drahé.

Nejvíc ušetříte s “ledkama”

Přestože už výše popsané žárovky ušly kus cesty, největší pokrok bezpochyby můžete vidět právě na LED světlech. U těch už se nedá mluvit o průměrné životnosti nebo minimální úspoře. S LED osvětlením můžete srazit náklady na svícení na 10 %. Takže když si domů pořídíte tyhle diody, ušetříte až 90 % energie a získáte velkou spoustu výhod. Okamžité svícení, můžete zhasínat a rozsvěcet jako o život, protože diodám to nevadí a klidně vydrží i deset let. A tak se vyplatí na začátku zainvestovat trošku víc, když víte, že pár let nebudete muset žárovku kupovat.

Žárovky jako svítidlo samo o sobě

Pokud už máte jasno v tom, jaký typ si vyberete, můžete se směle zaměřit na svítidla. V případě, že nechcete být super trendy, vám stačí samotné žárovky. Populární jsou třeba lustry, které jsou vlastně jen žárovkami na drátu. Zapomeňte ale na jednu, v tomto případě se u závěsného svítidla více vyplatí pořídit tři i více “nahých” žárovek. Působí nadčasově a zkombinovat je můžete třeba s industriálními či skandinávskými prvky.

Zavěsit nebo na stěnu?

Kdyby se vám zdálo, že obyčejná žárovka na šňůře je prostě nuda, samozřejmě, že i v klasických svítidlech najdete desítky originálních kousků. Bodovky nemusíme představovat, ty už má, alespoň v koupelně, snad každý. Hlavní rozdělení je tedy, mimo bodovek, na závěsná a nástěnná svítidla. Nástěnná svítidla se hodí spíše do chodeb, koupelen, zkrátka na místa, u kterých nemáte tak vysoké nároky na osvětlení. Pokud chcete místnost skutečně prozářit, vyberte si raději závěsné řešení. Můžete jej totiž umístit třeba nad kuchyňský stůl nebo doprostřed obývacího pokoje a máte prosvětlenou přesně tu část bytu, kterou chcete. Existuje i kategorie stropních světel. Ta jsou velmi nenápadná a pokud nechcete z lustru dělat dominantní prvek, ale chcete jen jeho funkčnost, místo závěsného svítidla si vyberte spíše stropní. Pak už záleží jen na vás, co se vám do interiéru hodí a krásně jej doplní nebo naopak, co bude takovým výstřelkem, že pokoj dostane zcela nový rozměr.


Mohlo by vás zajímat

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?

7 tipů, jak zařídit malý byt

7 tipů, jak zařídit malý byt

Vybavit dobře a pohodlně malý byt nebo garsonku je výzva! Ale také skvělá příležitost pro kreativitu a inovace. V tomto článku vám představíme sedm svěžích a originálních tipů, jak proměnit váš malý byt v útulný a stylový domov.