Také uklízíte nepořádek ze sousedových rostlin na chodbě?

Tu situaci můžete zažít sami ve vašem bytovém domě. Kráčíte po schodech domů a v mezipatře se jen lehce otřete o tamní umístěné rostliny. Z rostlin však ihned opadají suché a nevzhledné květy či listy. Co s nimi?

Také uklízíte nepořádek ze sousedových rostlin na chodbě?

V nejedněch společných prostorech bytových domů se zejména v podzimním a zimním období zvyšuje množství umístěných rostlin v truhlících nebo květináčích. Většinou tak jejich majitelé řeší přezimování balkonových rostlin ve vhodném prostředí. Vyvarují se tím umístění rostlin ve vlastních bytech, kde ani není vhodná teplota. S umístěním rostlin však u nedbalých majitelů přibývá nepořádku na chodbách. V horším případě jej musí uklízet obyvatel mající ten konkrétní týden službu nebo soused, jemuž zbytky rostlin na chodbě prostě vadí. Je to ale boj na dlouhé lokte a při netečnosti majitele rostlin práce navíc pro všímavé a pořádkumilovné sousedy.

Nehledě na to, že opadané lístky a květy nepůsobí dobře, mohou být pro obyvatele domu i nebezpečné. Zejména v deštivém počasí se může zdát, že na rostlinných zbytcích lehce vy nebo vaše děti uklouznete.

Stolky nebo lavice nejen s balkonovými rostlinami na chodbách se nelíbí ani hasičům, mohou být totiž zásadní překážkou v únikové cestě při požáru. V případě požáru znesnadňují špatně umístěné objekty ve společných prostorech také přístup a práci hasičů. Problémem může být i evakuace lidí a případné použití nosítek. Kromě nevhodně postavených rostlin pak přináší komplikace hasičům i na chodbách postavený nábytek – skříně nebo velké botníky. O požární ochraně informují domovní řády, v nich najdete všechny podmínky nutné k dodržení bezpečného pohybu a zásahu hasičů ve vašem domě.

Nezbývá, než se se sousedem – majitelem rostlin zkusit domluvit po dobrém a najít nějaké rozumné řešení. Takové, aby nezatěžovalo ostatní obyvatele domu a majitel rostlin nesl zodpovědnost za svoji květenu. A především, aby rostliny nebránily bezpečnému pohybu lidí v domě.

A jak tuto otázku řešíte ve vašem domě? Podělte se se Sousedy o své zkušenosti…


Mohlo by vás zajímat

SOFTLINK - CEM BYTOVÉ DOMY

SOFTLINK - CEM BYTOVÉ DOMY

Jak plnit legislativu o dálkových odečtech pro bytový dům? Dnes i v budoucnosti? Máme pro Vás řešení!