Topná sezona za námi, co s věčnými netopiči?

Pan G. se ptá: Bydlím v BD, čtyři bytové jednotky, které jsou v osobním vlastnictví. Správu vykonává osbd. Když jsem si stěžoval, že soused po námi již druhou zimu netopí a my máme větší výdaje za topení, tak osbd napsalo, že je to věc domluvy mezi náma. Když jsem napsal stížnost na kontrolní komisi družstva, tak mi bylo oznámeno, že se mnou nemají co jednat, že majitelem bytu je moje přítelkyně a né já. To že podle zákona musí být byt vytápěn je nezajímá. Žádám o radu co mohu dělat. Děkuji.

Topná sezona za námi, co s věčnými netopiči?

Vytápění bytových domů a bytů upravuje vyhláška 194/2007 Sb., která však problematiku extrémně šetřivých sousedů neřeší, ale hovoří o zajištění tepelné stability místnosti. Pokud podobný problém řešíte, je možné postupovat podle ustanovení v občanském zákoníku – podle něho jsou vlastníci povinni při výkonu svých práv dbát na to, aby v domě bylo vytvořené prostředí zajišťující ostatním uživatelům domu nerušený výkon jejich práv.

Bohužel nikdo nemůže přinutit majitele bytů, aby si topili a na jakou teplotu, to je velmi individuální potřeba. Ale zákon o rozúčtování a následné metodické pokyny umožňují nastavit proces rozúčtování tak, aby jste platili větší podíl na fixní složce. Tedy aby i ti, co netopí, a jsou tak vytápění ostatními v domě, toho nezneužívali.

Vyhláška zároveň upravuje výši teploty uvnitř budov. V průběhu topné sezóny by měla být v době od 6 do 22 hodin dosahována tzv. výpočtová teplota vnitřního vzduchu stanovená projektem budovy. V praxi to bývá zpravidla kolem 20°C. Neznamená to, že vlastníci bytů by měli vytápět na tuto teplotu, ale to, že by ji měli být schopni v bytě dosáhnout. V noci je potom možné, aby teplota poklesla na 16 až 18°C.

„Výpočet teploty, při které je ještě zajištěna tepelná stabilita objektu, však musí v konkrétním objektu či místnosti provést odborník dle pravidel obsažených v normách ČSN. Pro vytápění v době od 6 do 22 h platí, že v místnostech s jednou a více venkovními stěnami je nutné dosáhnout teploty o 1 až 2° C vyšší“

Tento dotaz je asi lepší klást přímo na rozúčtovací firmu nebo na vaše družstvo, jak máte nastaveno rozúčtování, zdali používá spravedlivý mechanismus rozúčtování. Soudní proces bych nedoporučovala, je nákladný a pokud nedojde k poškození vaší bytové jednotky tak se nemáte jak domoci svého práva.


Mohlo by vás zajímat

Webinář: Budoucnost FVE pro bytové domy

Webinář: Budoucnost FVE pro bytové domy

Portál sousedé.cz si pro Vás připravil další ze série vzdělávacích webinářů společně se svými odbornými experty na nejrůznější témata týkající se vedení a správy SVJ

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Ve velkých městech nachází svůj domov většina mladých lidí, ale i řada rodin a seniorů v různě velkých bytech v centru, častěji pak v panelácích na okraji. Bytové domy nejsou výjimkou ani v malých městech a na vesnicích. Je jedno, zda lidé byt vlastní, nebo jsou v pronájmu. V domě nejsou sami a se svými sousedy mají společné prostory, o které se musí starat. A tady může někdy nastat kámen úrazu. Jaké existují možnosti úklidu společných prostor?