Tradice české židle - společnost TON

Bystřice pod Hostýnem, místo se stopadesátiletou tradicí výroby ohýbaného nábytku. Místo, kterému Michael Thonet založením továrny na ohýbaný nábytek v roce 1861 předurčil osud na dalších 150 let.

Tradice české židle - společnost TON

Historie společnosti TON

Bystřice pod Hostýnem, místo se stopadesátiletou tradicí výroby ohýbaného nábytku. Místo, kterému Michael Thonet založením továrny na ohýbaný nábytek v roce 1861 předurčil osud na dalších 150 let. Továrna v Bystřici pod Hostýnem dodnes fascinuje všechny nově příchozí a získává si je. Nejstarší místo na světě, kde se dodnes vyrábí nábytek podle principu svého zakladatele. Zdejší výrobní závod v Bystřici pod Hostýnem vyráběl od svého vzniku až do roku 1953 pod názvem THONET v různých podobách podle aktuálních poměrů na trhu a ve vlastnických strukturách. Od roku 1953 vyrábí v tomto místě ohýbaný nábytek firma TON.

Víte že židle byla výrazem moci? Kdo měl židli, trůn, ten vládl. Poddaní seděli pouze na lavicích – např. v kostelech či klášterech. Více o historii židlí a další zajímavosti.

MICHAEL THONET

Thonetův systém ohýbání dřeva pro výrobu nábytku nespadl z nebe. Fyzikální vlastnost dřeva – ohebnost po působení vlhkosti a tepla – byla známa stovky let před Thonetem. Až přišel z Anglie kolem roku 1830 nový typ židlí se šavlovitě prohnutými nohami. Teprve takový tvar bylo smysluplné vyrábět ohýbáním. A Michael Thonet to zkusil. Nejprve to nebyla pára ale lázeň v horkém klihu a i formy byly úplně jiné než ty pozdější tovární. Tvary anglických židlí ovšem Michael Thonet nijak neměnil; nechtěl měnit módu ale technologii. Proto dnes nacházíme v zámcích a muzeích v Porýní mnoho židlí, o kterých jen odborník může s jistotou říci, jestli jsou vyrobeny tradiční stolařkou technikou nebo ohýbáním. A když ohýbáním, tak jestli je to práce Michaela Thoneta nebo některého z jeho okolních následovníků.

TON dnes

Dnes je TON českou akciovou společností vycházející z tradice řemeslného umění za současné aplikace nových trendů v nábytkářském průmyslu, přičemž řadu z nich sami iniciujeme. Naše produkty jsou v současnosti exportovány do více než 60 zemí světa. Novinky v našem sortimentu každoročně prezentujeme na prestižních mezinárodních výstavách jako Salone del Mobile Milano, IMM Cologne nebo 100% Design London. Při vývoji nových modelů spolupracujeme s významnými českými i zahraničními designéry jako je René Šulc, studio Olgoj Chorchoj, Alexander Gufler, Eugenia Minerva a mnozí další.

Ocenění

S vlnou mladých designérů přišla také řada významných ocenění jak na českém tak na zahraničním poli. Mezi nejprestižnější patří Reddot design award 2011 pro křeslo Merano a Honourable mention v rámci Reddot award pro němého sluhu Petalo, Interior innovation award pro barovou židli Rioja, věšák Tee, židli 002. Celkem společnost získala 18 ocenění.


Mohlo by vás zajímat

POZVÁNKA NA VODÍKOVOU KONFERENCI, H2 HEATING 2023

POZVÁNKA NA VODÍKOVOU KONFERENCI, H2 HEATING 2023

Využití vodíkových technologií v oblasti vytápění budov. Konference se koná pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva pro místní rozvoj a Ministerstva životního prostředí, ve spolupráci s Českým plynárenským svazem, HYTEP ČR a UCEEB ČVUT v Praze.