Tradiční i netradiční knihovny – jaké dáte přednost?

Klasická knihovna nebo designový kousek, který zaujme? Nechte se inspirovat při výběru vlastní knihovny, do které budete s láskou ukládat všechny tituly, které máte, i ty budoucí. Vše potřebné najdete u nás v sekci Nábytek.

Tradiční i netradiční knihovny – jaké dáte přednost?

Milujete vůni papíru a tiskařských barev? Pokud máte doma větší než malé množství knih, vyplatí se je i vhodně uložit. Můžete zvolit klasickou uzavřenou knihovnu u stěny, ale i další řešení v podobě otevřených policových systémů a designových kousků, které budou poutat pozornost. Pojďte se podívat, v čem by se vaše sbírka nejlépe vyjímala.

Pár technických parametrů na úvod

Ideální hloubka knihovny by měla být nejméně 30 cm, do hlubší bude horší přístup, do mělčí by se knihy nemusely vejít. Pokud máte více knih, vždy volte širší knihovnu, ne hlubší. Aby je police bezpečně unesly, musí být silné alespoň 18 mm. Pokud jsou police delší než 80 cm, potřebují zpevňující prvky nebo být silné minimálně 23 mm. Také nezapomeňte knihovnu přišroubovat ke zdi, aby nehrozilo, že spadne.

Knihovnová klasika

Nejčastější způsob uložení knih je ve vysoké knihovně přidělané ke stěně. Doporučujeme, aby ladila se zbytkem nábytku a byla i stejně vysoká. Výjimkou jsou pak knihovny až ke stropu, díky kterým využijete i jinak nevyužité místo. Vybírat můžete z masivních, které je ale čas od času ošetřit, aby dřevo zůstalo hezké, nebo z prakticky bezúdržbových laminátových, které stačí jen otřít vlhkým hadříkem. Pokud nechcete často od prachu otírat i knihy, zvolte zasklenou verzi, kde na knihy uvidíte, ale budou více chráněné. Vhodné je doplnit takovou knihovnu i LED osvětlením, které usnadní orientaci.

Knihovna jako dělící prvek

Skvělým prvkem, který rozdělí místnost do jednotlivých sekcí jsou otevřené policové systémy, do kterých máte přístup z obou stran. Vhodné jsou do velkých prostorů, ale také naopak i do garsonek, kde si díky nim rozdělíte spací prostor od obytného. Dobře vypadají v bílé barvě, která působí vzdušně a dá vyniknout samotným knihám. Také se dá vhodně doplnit jinými dekoracemi i květinami.

Neviditelná knihovna

Knihy levitující v prostoru? Originální způsob uložení knih, který opravdu upoutá. To nabízejí poličky z tenkého, ale pevného ocelového plechu, na které knihy zavěsíte tak, že jde vidět opravdu jen samotná kniha a ani kousek poličky. Na výběr je z malých poliček i z větších samostatně stojících regálů. Přehled těch opravdu netradičních knihoven najdete tady.

Atypické tvary zaujmou

Kromě tradičních knihoven s pravoúhlými poličkami se můžete odvázat i s atypicky řešenou knihovnou. Je libo uložit knihy na rozvětvený strom nebo do šnečí ulity? Tento druh knihoven se rázem stane dominantou místnosti. Hodí se i do dětských pokojíčků, kde je hravých prvků není nikdy dost.

Vyrobte si knihovnu sami

Máte doma nepotřebné štafle? Upcyklace starých věcí je velmi trendy. Štafle obruste a natřete, mezi jednotlivé příčky upevněte vodorovně desku a knihovna je hotová. Více prostoru získáte, pokud desky upevníte mezi dvoje štafle. Klasikou jsou pak knihovny z palet, které při troše šikovnosti také zvládnete upravit doma. Ještě jednodušší je vyrobit si knihovnu z dřevěných bedýnek, které na sebe můžete libovolně skládat. Dobře je ale připevněte, aby se nesesypaly na zem, až budete knihovnu naplno využívat.

Schovejte knihy za závěs

Ne každý chce dávat na odiv svou čtenářskou sbírku. Využijte jinak nevyužitý prostor vedle okna a protáhněte garnýž i se závěsem. Knihy budou snadno přístupné, ale na první pohled neviditelné. Navíc je závěs i ochrání před větším usazování prachu.


Mohlo by vás zajímat

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Kuchyně je srdcem každého domova. Je to místo, kde se rodina setkává u jednoho stolu, kde se vaří a sdílí společné okamžiky. Proto není divu, že rekonstrukce kuchyně je jedním z nejoblíbenějších projektů, jak povýšit interiér na další úroveň. Ale jak na to? V tomto článku se podíváme na praktické tipy a nápady, které pomohou proměnit kuchyni v místo, které vás bude inspirativně doprovázet společnými momenty s vašimi nejbližšími.

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?