Tři typické problémy začátku topné sezóny nás připravují o teplo i o peníze

Po začátku topné sezóny automaticky očekáváme, že nás budou doma vítat hřející radiátory. Zejména v tomto období se ale můžeme setkat s některými situacemi, které nás o teplo připraví. Dobrou zprávou je, že každá ze situací má snadné řešení.

Tři typické problémy začátku topné sezóny nás připravují o teplo i o peníze

Teplo do radiátoru nepustí zatuhlá ventilová kuželka

Měli jste dosud pocit, že ještě venku není tak chladno, ale teď byste už rádi zapnuli topení, avšak termoregulační hlavicí nejde otočit nebo ji otočíte, ale radiátor stále zůstává studený? Pravděpodobně se i vám stalo, že hlavice nebo ventil po letní dlouhé nečinnosti přestala správně fungovat. „Zkuste nejprve několikrát topení otevřít a zavřít, pokud ani pak do radiátorů nejde teplo, můžete ještě vyzkoušet termostatickou hlavici sejmout a ventilovou kuželku několikrát stlačit. Pokud ani to nepomůže, je nutná výměna,“ radí David Samek ze společnosti ista Česká republika, s.r.o. Některým problémům lze preventivně zabránit otevřením termoregulačního ventilu v letním období na maximum.

Nemáme správně odvzdušněno

U moderních typů radiátorů najdeme odvzdušňovací ventil. Stačí jej otevřít a počkat, až z radiátoru přestane unikat vzduch a opět ventil uzavřít.

U starších radiátorů budeme potřebovat klíč, případně šroubovák nebo kombinačky. Připravíme si nádobu na zachycení vody a hadr, který zamezí stříkání vody. Hadr přiložíme k odvzdušňovacímu ventilu a proti směru hodinových ručiček jej povolíme. Až nebudeme slyšet syčení unikajícího vzduchu a začne vytékat voda, radiátor je odvzdušněný. Ventil po směru hodinových ručiček zpět pevně dotáhneme.

Při odvzdušňování se postupuje od nejníže položených radiátorů až po ty v nejvyšším patře.

V některých případech, pokud stále radiátory nehřejí podle očekávání, je nutné odvzdušnění po několika dnech opakovat.

Větráme při zapnutém topení

Právě podzimní dny s výkyvy teplot v průběhu dne nahrávají naší neukázněnosti v hospodaření s teplem. Radiátory už necháváme zapnuté, ale vyšší polední teploty, případně sluníčko, opírající se do oken, nás lákají k otevření okna nebo alespoň ventilačky. Topit a současně takto dlouhodobě větrat postrádá ekonomický smysl. Nejenom, že přicházíme o teplo, ale dokonce nutíme radiátory, aby topily ještě intenzivněji, což naše ztráty navyšuje. „Radiátory jsou umístěny pod okny a přímo na ně tedy přichází chladnější vnější vzduch. Termoregulační hlavice chlad registrují a pouští do radiátorů více tepla, aby teplotu v interiéru dorovnaly na nastavenou hodnotu,“ vysvětluje základní princip David Samek.

Jak se tedy správně chovat? Pokud vás venkovní teploty a slunce přesvědčí k otevřeným oknům na delší dobu, otočte termoregulační hlavice na nulu – vypnuli jste tedy topení. Po zavření oken otočte termoregulační hlavici zpět do obvyklého režimu vytápění.


Mohlo by vás zajímat

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Přestože v České republice žádný zákon nenařizuje povinnost detekovat nebezpečné plyny v domácnostech, je instalace detektorů důrazně doporučována. Obzvláště pak v bytových domech představuje únik plynu riziko nejen pro obyvatele dané bytové jednotky, ale celého domu.

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Teplo je již řadu let zařazeno ve snížené sazbě DPH 10 % resp. 12 % od roku 2024, naproti tomu plyn a elektřina nakoupené samostatně jsou v základní sazbě 21 %. Všechny centrálně vytápěné domy nakupují vytápění a teplou vodu s nižší sazbou DPH než bytové domy s vlastní kotelnou, které si nakupují plyn či elektřinu sami. Může váš dům také ušetřit?