Ukliďme si v sousedství

V sobotu 8. dubna proběhne na území České republiky dobrovolnická úklidová akce Ukliďme svět, Ukliďme Česko 2017. Jejím cílem je uklidit nelegálně vzniklé černé skládky a nepořádek v našem okolí.

Ukliďme si v sousedství

Oficiálním organizátorem úklidu je Spolek Ekosmák společně s Českým svazem ochránců přírody. Princip akce spočívá v zapojení co největšího množství dobrovolníků. Skupiny dobrovolníků sdružují organizátoři místních úklidů, ti jsou pak zodpovědní za úklid v lokalitě, kterou sami vyberou. Jsou to klíčové osoby pro uskutečnění úklidu a s podporou organizačního týmu USUČ zajistí hladký průběh celé akce. Na webové stránce projektu se můžete zaregistrovat jako organizátor úklidu (s povinnostmi z toho plynoucími), ale také jako dobrovolník. Dobrovolníci, jež mají zájem přidat ruku k dílu, si na interaktivní mapě úklidů vyberou skupinu, ke které se chtějí připojit. V termínu úklidu se pak sejdete na konkrétním místě a společně jej uklidíte.

Do úklidových akcí se zapojují nadšenci ze všech koutů republiky. Uklízejí například školáci, politici, úředníci, skauti, děti z dětských domovů, vysokoškoláci, důchodci, lékaři, prodavači nebo ekologové. V den úklidu potkáte v rukavicích a s pytli v ruce zkrátka všechny, kterým není lhostejné jejich zanedbané okolí. Pro orientaci a kvalitnější přípravu akce se rozlišují čtyři základní typy úklidů: úklid zájmové skupiny, obecní úklid, školní úklid a firemní úklid. Tyto úklidy se od sebe liší především osobou organizátora akce a pravděpodobnými účastníky.

Projekt i pro letošní rok získal dotační podporu od Ministerstva životního prostředí. Ministr životního prostředí Richard Brabec k tomu řekl:,,Podpoříme například známý projekt Ukliďme svět, ukliďme Česko 2017, který motivuje veřejnost, aby změnila přístup k černým skládkám a nakládání s odpadem. Oceňuji, jak se tento projekt každým rokem rozšiřuje a zapojuje se do něj víc a víc lidí. Loni se úklidů skládek účastnilo přes 86 tisíc lidí po celé zemi. Takovéto projekty napomáhají šířit potřebnou osvětu, pocit odpovědnosti k přírodě i k našemu nejbližšímu okolí, což je také důvod, proč tuto akci ministerstvo každoročně zaštiťuje." Pro samotné účastníky akce to především znamená dostatečný počet ochranných rukavic a odpadkových pytlů, které nabízí hlavní organizátor akce. I tak ale organizátor oceňuje všechny účastníky, kteří si ochranné pomůcky a ostatní materiál opatří sami. Nabízené pytle a rukavice se totiž pokusí spravedlivě rozdělit těm, kdo je nejvíce potřebují, přednost budou mít školní a dětské kolektivy a skupinky jednotlivců. Zároveň se také apeluje na ekologii a s ní spojenou recyklaci.

Šance se zapojit pro dobrou věc, se nabízí i těm, kdo se společného úklidu nemohou zúčastnit. Víte ve svém okolí o černé skládce a nevíte jak postupovat? Na webové stránce projektu lze najít informace o mobilní aplikaci ZmapujTo. Přes chytrý telefon nahlásíte černou skládku nebo přeplněný kontejner – vyfotíte; v mapě přesně vyznačíte polohu; vyberete, jaký typ odpadu se v místě nachází; a odešlete. Všechna hlášení se (po nezbytné kontrole zaslaných údajů) objeví v interaktivní mapě a dotčené obce pak mají možnost zaslané informace využít a nahlášený problém řešit.

Nalákali jsme vás? Chcete udělat něco pro své okolí a třeba i spojit síly se svými sousedy? Podrobné informace o projektu najdete na webových stránkách projektu .

Zdroj foto:


Mohlo by vás zajímat

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Máte platnou smlouvu na pojištění nemovitosti? Děláte jistě dobře, protože případné škody pro vás mohou být likvidační. Jako klíčové se ale ukazuje, abyste tuto smlouvu dostatečně často aktualizovali a uváděli co nejpřesnější hodnotu pojišťované nemovitosti. Jen tak se vyhnete nepříjemnému zklamání při likvidaci škody.

Rekordní rok 2020: Nejvíce prodaných bytů za deset let

Rekordní rok 2020: Nejvíce prodaných bytů za deset let

Na pražském trhu s novými byty zaznamenaly developerské společnosti v posledním loňském čtvrtletí doslova explozi poptávky. Celkem se jim podařilo prodat na 2050 jednotek, což je nejvíc za posledních deset let. Díky tomu dohnaly ztráty v prodejích z druhého kvartálu a celkově rok zakončily na počtu 5800 prodaných nových bytů.