V PRAZE VYROSTLA NEJVYŠŠÍ LEGO® VĚŽ NA SVĚTĚ. REKORDNÍ VÝŠKOU 32,5 METRU PŘESÁHLA I OKOLNÍ BUDOVY.

Po dobu čtyř dní téměř 8 000 šikovných dětí z Prahy a okolí sešlo na prostranství před nákupním centrem Arkády Pankrác, aby společně sestavily unikátní stavbu z kostiček. Během finále 8. září byla za asistence zlaté olympijské medailistky Miroslavy Knapkové dokončena věž, která dosáhla výšky 32 metrů a 50 centimetrů. Jedná se o nevětší stavbu z kostiček LEGO na světě.

V PRAZE VYROSTLA NEJVYŠŠÍ LEGO® VĚŽ NA SVĚTĚ. REKORDNÍ VÝŠKOU 32,5 METRU PŘESÁHLA I OKOLNÍ BUDOVY.

„Velmi nás těší, že právě v Praze se nám podařilo dosáhnout nového rekordu, ale poděkovat za to musíme především dětem, které se na stavbě věže podíleli,“ říká Markéta Zahradníčková ze společnosti a dodává*: „Na stavbu bylo použito neuvěřitelných 0,5 milionu kostiček LEGO a vrchol věže byl osazen modelem, který byl postaven speciálně pro Českou republiku a zobrazuje LEGO figurky stavějící českou vlajku.“*

Společnost LEGO letos slaví 80. výročí od svého založení. Jejím zakladatelem byl otec čtyř dětí Ole Kirk Christiansen, který vybudoval z malé truhlářské dílny úspěšný globální podnik a LEGO se stalo jednou z nejúspěšnějších hraček v historii.

Informace o LEGO věži Stavění věží z LEGO kostiček má ve světě již dlouhodobou tradici. První z nich byla postavena v roce 1988 v Londýně, tehdy se však tyčila do výše pouhých 15,2 metrů. Od té doby byl rekord překonán více než 30krát.

Stavba vysokých LEGO věží vždy přiláká nejen tisíce dětských zvědavců, kteří se nemohli dočkat, až přiloží ruku k dílu, ale také mnoho dospělých nadšenců a turistů. Počet spotřebovaných kostiček přesahuje půl milionu.

Podobné věže již byly konstruovány v mnoha městech po celém světě. Ty nejvyšší vyrostly např. v Carlsbadu, Torontu, Windsoru, Vídni, Mnichově, Oslu, Santiagu, Sao Paulu, Billundu, Paříži nebo Soulu. Ta pražská by však měla překonat veškeré rekordy a její předpokládaná výška přesáhne 32 metrů.

Postup příprav a stavební přírůstky pražské věže najdete na stránkách www.LEGO.cz a také na www.facebook.com/LEGOvez.

O společnosti LEGO: LEGO Group založil v roce 1932 Ole Kirk Christiansen. Jméno 'LEGO' je zkratka ze dvou dánských slov a znamená "hrát dobře." Společnost prošla z otce na syna a je nyní ve vlastnictví vnuka zakladatele. Za posledních 80 let firma prošla velkým vývojem, kdy z malé truhlářské dílny vyrostl moderní, globální podnik, který je nyní z hlediska prodejů pátý největší výrobce hraček na světě. Mateřské sídlo má v Billundu v Dánsku, ale LEGO produkty jsou prodávány ve více jak 130 zemích světa.

Společnost LEGO Group je rodinnou společností s dlouholetou historií. Seznamte se s jejími nejvýznamnějšími historickými milníky.

1932 Mistr truhlář Ole Kirk Kristiansen začal vyrábět dřevěné hračky.

1955 „Systém hry LEGO®“ je představen společně s prvním konceptem „Play and Learn“ (hraj se a uč se) zdůrazňujícím význam učení hrou.

1958 Kostička LEGO spatřuje světlo světa s novým systémem spojování, čímž je položen základ pro hračku století.

Patentová přihláška stavebního systému je podána u Dánského patentového
a známkoprávního úřadu v Kodani.

1966 Na trh přichází první vláček LEGO®, je vybaven 4,5V motorkem a jezdí po vlastních kolejnicích.

1968 V Billundu, rodném městě stavebnice LEGO, je otevřen zábavní park LEGOLAND®.

1969 Nejmenším dětem je určena stavebnice LEGO® DUPLO®.Tyto kostky jsou ve všech rozměrech dvakrát větší než běžné kostičky LEGO, stavění je tak mnohem snadnější.

1977 Na trh přichází LEGO Technic.

1978 Objevují se první minifigurky, tak jak je známe dnes.

1979 Přicházejí tematické sady LEGO a pozornost se obrací k příběhům a hraní rolí.

1980 Vzniká Vzdělávací oddělení, které v současnosti nese označení LEGO Education. Toto oddělení vyvíjí a uvádí na trh edukační materiály.

1993 Děti se mohou obléknout do oblečení značky LEGO.

1996 Jsou spuštěny webové stránky www.LEGO.com.

1997 Objevuje se první počítačová hra s tématikou LEGO. Brány otvírá zábavní pak LEGOLAND® v anglickém Windsoru.

1998 Na trh přichází stavebnice LEGO® MINDSTORMS, která je výsledkem spolupráce skupiny LEGO a mediální laboratoře MIT (Vysoké školy Massachusettského technologického institutu v USA).

Skupina LEGO uzavírá licenční smlouvu se společností Lucasfilm Ltd. a získává práva na vývoj, výrobu a uvádění na trh sad stavebnic LEGO založených na filmové sérii Star Wars™. Později uzavírá skupina LEGO obdobné dohody i s dalšími společnostmi jako např. Disney, Hit Entertainment a Warner Bros.

2001 Přichází systém BIONICLE®.

2002 Zábavní pak LEGOLAND v německém Günzburgu otvírá své brány veřejnosti. Vzniká Výukový institut LEGO, v němž se soustředí mezinárodní odborníci na výzkum dětské představivosti, tvořivosti a schopností učení.

2003 Skupina LEGO zaznamenává výrazný propad a ocitá se ve vážné krizi. V období let 2004 – 2005 se společnost soustředí na přežití a dosažení obratu ve vývoji na základě jasně definovaného akčního plánu.

2006 Na pulty obchodů přichází nová, zdokonalená verze robotů řady LEGO® MINDSTORMS®. Řada MINDSTORMS NXT přináší zásadní pokroky ve schopnosti slyšet, vidět, mluvit a cítit, zdokonaluje se i v pohybové oblasti.

2011 Na trh přichází LEGO Ninjago. Téma využívá kombinaci spinnerů a hracích karet s klasickými stavebními prvky LEGO, čímž dále obohacuje zážitky ze hry.

2012 Přichází LEGO Friends. Téma je zaměřeno na dívky a jeho vývoj trval celé čtyři roky, přičemž před jeho uvedením na trh proběhlo i testování, kterého se zúčastnilo na 3 800 dívek a maminek. LEGO Friends přináší nový formát minifigurky.

2012 Stavíme nejvyšší LEGO věž!


Mohlo by vás zajímat

7 tipů, jak zařídit malý byt

7 tipů, jak zařídit malý byt

Vybavit dobře a pohodlně malý byt nebo garsonku je výzva! Ale také skvělá příležitost pro kreativitu a inovace. V tomto článku vám představíme sedm svěžích a originálních tipů, jak proměnit váš malý byt v útulný a stylový domov.

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Před samotným malováním nepodceňte přípravu podkladu. Pokud si chcete usnadnit práci, ušetřit čas a nervy, použijte nejdříve penetrační nátěr, který připraví zeď na poslední vrstvu – výmalbu.