V malém bytě se nemusíte cítit jako sardinka. Máme pro vás 5 tipů, jak si poradit s malým prostorem

Vybavit malý jednopokojový byt může být oříšek. Ložnice, obývák, kuchyň, jídelna, to všechno se prostě musí vejít do jediné místnosti. Podívejte se na těchto 5 tipů, které jsme pro vás připravili, a vykouzlete z vašeho malého bytečku příjemné útočiště, kam se budete vždy rádi vracet!

V malém bytě se nemusíte cítit jako sardinka. Máme pro vás 5 tipů, jak si poradit s malým prostorem

1) O jedno patro navíc

Vícepatrový byt neboli mezonet není nic neobvyklého. Může se jednat například o propojení dvou bytů v domě nad sebou nebo třeba spojení nejvyššího patra domu s podkrovím. Máte-li takový byt a chcete ho pronajímat, Flatio je nejlepším pomocníkem.

Pokud se váš byt pyšní vysokými stropy, můžete jej přetvořit v něco podobného, jako je právě mezonet. Týká se to zpravidla starších nebo podkrovních bytů. Vysoké stropy s sebou většinou přináší spoustu problémů – vyšší náklady na vytápění nebo výmalbu, neustálá zima v chladnějším období. Dostavte ve svém příbytku jedno patro navíc a přeměňte tento nevyužitý prostor v jeho hlavní přednost. Je to skvělé řešení nedostatku prostoru. Poslouží jako ložnice, obývací pokoj nebo cokoli chcete.

![](/upload/_public/magazine/img/flatio článek 1.PNG)

2) Patrová postel

S patrovou postelí se většina z nás setkala v dětství nebo třeba za studentských let. Jedná se o chytrou úsporu místa a může vám tak vytrhnout trn z paty při zařizování malého bytu. V rámci prvního tipu jste se dočetli o možnosti dostavět jedno patro v bytě navíc. To však může být finančně náročné nebo prostě bohužel, váš byt nemá vysoké stropy. V takovém případě je patrová postel výbornou alternativou. Patrovou postel dnes seženete v podstatě v jakémkoli obchodu s nábytkem. Důležité však je, aby prostor pod ní zůstal volný. Můžete jej potom využít například pro umístění pohovky nebo úložných prostor – dole obývací pokoj, nahoře ložnice.![](/upload/_public/magazine/img/flatio článek 2.PNG)

3) Oddělovací stěna nebo závěs

Dva lidi, jedna místnost. V takovém případě moc soukromí čekat nemůžete. Vyřešte to jednoduše. Rozdělte místnost pomocí přídavné stěny, nábytku nebo třeba závěsu a dopřejte si o trochu více klidu a soukromí. Taková stěna totiž perfektně oddělí společenskou část pokoje od koutu na spaní.

![](/upload/_public/magazine/img/flatio článek 3.PNG)![](/upload/_public/magazine/img/flatio článek 4.PNG)

4) Chytrý nábytek

Vestavěná postel nebo spotřebiče, skládací židle a další chytrý nábytek vám ušetří spoustu místa. Chtěli byste mít například z jednoho pokoje přes den obývák a v noci ložnici? Teď není řeč o rozkládací pohovce. Vyzkoušejte rovnou vestavěnou postel. Spát každý den na pohovce nemusí být příjemné, matrace je matrace. Vestavěná postel je tak ideálním řešením, když si chcete zachovat komfort a zároveň rozumně využít malý prostor v bytě.

Umístění jídelního stolu se židlemi v malém bytě bývá často hlavolam. Jednou z možností jsou židle skládací. Pohodné asi příliš nebudou, ale aspoň si o ně neukopnete palec. Jinou variantou jsou židle, které perfektně zapadnou pod stůl, aniž by jakkoli vyčuhovali a překáželi vám. Malý byt, malá kuchyň. To jde ruku v ruce. Pokud rádi vaříte, určitě víte, kolik prostoru v kuchyni je potřeba. Pro jistotu vám prozradíme, že je to opravdu hodně. Nádobí, nádobí, vařič, plech na pečení, nádobí, prkýnka a ještě jednou nádobí, to vše a mnohem víc se tam prostě musí vejít. Pořiďte si vestavěné spotřebiče a využijte prostor v kuchyni od podlahy až po strop. V případě malých kuchyňských linek můžete využít také sklopný nábytek. Desku sklopíte a máte prostor na krájení zeleniny nebo přípravu těsta, desku odklopíte a je vám rázem k dispozici vařič nebo dřez. Místo ušetříte také instalací dvouploténkového vařiče místo čtyřploténkového. A hlavně nezapomeňte klást důraz na světlé barvy, které místnost rozjasní a opticky zvětší.

![](/upload/_public/magazine/img/flatio článek 5.PNG)

![](/upload/_public/magazine/img/flatio článek 6.PNG)

5) Vzory a tmavý nábytek nebrat Mohutné skříně z tmavého dřeva jsou pro malý prostor největší zlo. Volte raději světlejší odstíny dřeva, drobnější nábytek nebo police. Vyhněte se závěsům, které pokoj opticky zmenší. Pokud to bez závěsů nejde, volte opět světlé odstíny. Při výběru doplňků buďte obzvlášť opatrní. Spousta drobných dekoračních předmětů, tmavá podlaha a stěny, výrazné vzory vám z bytu udělají temnou kobku.

Pokud hledáte více inspirace, podívejte se na www.flatio.com. Veškeré fotografie bytů použité v tomto článku, totiž pochází právě z nabídky střednědobých pronájmů na Flatio.


Mohlo by vás zajímat

Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

Když jsme mladí a zdraví a nastěhujeme se do krásného bytu ve třetím patře bez výtahu, nenapadne nás, že jednou může nastat situace, kdy se ocitneme v pasti, odříznuti od zbytku světa. Schody se stávají nečekaným problémem.