Jste tu poprvé?

Zaregistrujte se, stačí jen chvilka

  • Uvidíte, co se chystá
    ve vašem domě i okolí
  • Užijete si sousedské vztahy
    bez papírování a dohadů
  • Vše je a bude
    úplně zdarma
VĚTŠINA ČERSTVÝCH MOŘSKÝCH RYB NA ČESKÝCH PULTECH  JE ROZMRAZENÝCH

Kvalita dostupných potravin i stravování jako takového je v Česku dlouhodobě diskutovanou otázkou. Aktuálně jsou téměř na denním pořádku nejrůznější kauzy týkající se čerstvosti i původu nabízených produktů všeho druhu. Tento problém se týká i ryb, a to především těch mořských. Rybí maso by přitom mělo tvořit důležitou součást vyváženého jídelníčku. Jak ale zajistit, aby bylo opravdu kvalitní a čerstvé? Nejlepší je nakupovat u prověřeného obchodníka.

Marko Šuto je původem Chorvat, v české metropoli ale žije již bezmála třicet let. Je majitelem společnosti chorvatskeryby.cz, která dvakrát týdně dodává na tuzemské stoly čerstvé a vysoce kvalitní mořské úlovky. Každý z nich je nositelem certifikátu čerstvosti, jež zaručuje, že mezi výlovem ryby a dobou, kdy se dostane na pulty, neuplynulo více než 24 hodin.

„Nadstandardní kvalita a příznivé ceny nás odlišují od konkurence. Zatímco průměrné stáří mořských ryb nabízených na českém trhu je týden, a výjimkou není ani deset dní, u našich produktů je tato doba nesrovnatelně nižší. To nejen ovlivní chuť masa, ale i další kvalitativní charakteristiky,“ uvádí Marko Šuto
a pokračuje: Některé druhy ryb jsou navíc na skladování choulostivější, a tak může být běžná praxe při jejich uchovávání skutečným hazardováním se zdravím. Zároveň, na trhu je hodně rozmrazených produktů, jako například pangas, kalamáry, chobotnice a různé filety. Domnívám se, že do budoucna by bylo dobré tuto problematiku legislativně řešit a VIDITELNĚ odlišit rozmrazované ryby od čerstvých, stejně jako je tomu třeba u pečiva. Zákazníkovi by toto mělo být zdůrazněno, neměl by být klamán skrytou deklarací nebo textem s malými písmeny,“ dodává původem vystudovaný ekonom, kterého k obchodování s rybami přivedla láska ke gastronomii.

Jako gurmána ho před lety nadchla myšlenka obnovené tradice farmářských trhů, kterou záhy vystřídalo zklamání nad omezenou nabídkou i kvalitou prodávaných ryb a plodů moře za velmi vysoké ceny. Oslovení rodinných příslušníků a známých, kteří se rybolovem u Jadranu živí po generace, a založení vlastní firmy pak bylo dílem okamžiku.

„Chorvatský trh má velmi vysoký standard a není ovlivněn masovou produkcí, která je typická pro jiné středomořské státy. Ryby jsou nakupovány od drobných rybářů ihned po návratu na pevninu z nočních lovů. Bezprostředně poté jsou naloženy, transportovány na naše území a prezentovány koncovému zákazníkovi,“ popisuje cestu ryb do Česka Marko a dodává: „Obchodování s čerstvým produktem je skutečně náročné. Tím, že dovážíme do Evropské unie, musíme vlastnit certifikát
o původu zboží i splňovat velké množství formálních administrativních požadavků. Pozitivním impulsem je ale pro nás spokojenost zákazníků i jejich zájem, který stále roste,“
komentuje majitel firmy, jejíž sortiment se stal vyhledávaným zbožím nejen
na farmářských trzích, ale i ve vybraných pražských restauracích jako je Kogo,
Da Emanuel, La Terrassa nebo nově otevřené Mercato,
pro které Marko sestavil speciální mediteránskou degustaci.

Z Jadranu čerstvě vylovení mečouni, mořští ďasové, sardinky, ančovičky, pražmy, mořští vlkové, kalamáry, krevety, langusty, sépie a další budou také hlavní položkou menu druhého ročníku Rybího festivalu, který se uskuteční 15. září 2012 od 11:00 do 22:00 v pražské Holešovické tržnici.

 

Další informace naleznete na: www.chorvatskeryby.czwww.rybifestival.cz ___________________________________________________________________

 

CHORVASTKÉ RYBY INFO -  Dovozce čerstvých ryb z Chorvatska.  Drobní rybáři, s nimiž spolupracuje, vyjíždějí na krátké, většinou jednodenní lovy. Ryby jsou od nich nakupovány ihned
po návratu na pevninu, což garantuje nejvyšší  čerstvost, potvrzenou certifikátem o datu výlovu, kterým se společnost jako jediná na trhu může pochlubit. Chorvatské ryby navíc opravdu chutnají mořem. Nejen pro svou čerstvost, ale také proto, že členité chorvatské pobřeží a hornatost dna Jadranu zajišťují silnou mineralizaci a planktonizaci moře, které tak  svým živočichům dává tu nejlepší výživu. Ryby dovážené do Čech z jiných moří se jak z důvodu dlouhého transportu, tak kvůli chudé biosféře (např. studený Atlantik nebo Severní moře, písčitý sever a západ Afriky, bahnité vody delt Jihočínského moře) nemohou chutí  masa  rovnat rybám vyloveným z Jadranu.

 

Fotografie ke článku

Komentáře ke článku

  • Profil uživatele bozena hradecka | Sousedé.cz

    bozena hradecka 21. 11. 2012, 21:36

    je to supr-

  • Profil uživatele Alexander Proklov | Sousedé.cz

    Alexander Proklov 10. 12. 2012, 17:53

    5eknu vám jen to, že kdyby ryby nebyli před prodejem zmražené, to by vyskytlo velké riziko dostat parazita do organizmu.  Na druhou stranu, dovoz čerstvých ryb nese větší náklady.  Koukal jsem  na jeden film kde byla tato téma o riziku, které nese konzumace  čerstvé mořské ryby s ukázkami parazitů, který máji v sobě ty jakoby kvalitní ryby. Ta ryba musí byt ne jen zmražená před konzumací ale to musí trvat několik dnu. Záleží to na temperatuře zmrazeni. Ty parazity jsou moc vytrvale. Proto vyvarujte se čerstvé mořské ryby. To je životu-nebezpečné!

Další články v sekci

Město

Lokality

Společenstva

Poradny

Magazín

TOPlist