Vermikompostér – moderní pomocník

Bydlíte v rodinném domku se zahradou a máte na ní kompost? Celkem běžná skutečnost. Bydlíte v bytovém domě nebo paneláku a máte v bytě kompost? Tak to už je trochu nezvyklé. A přitom není zas tak složité pořídit si domů kompostér a nechat v něm zpracovat organické odpady z domácnosti.

Vermikompostér – moderní pomocník

Moderní a oblíbenou formou zpracování domácího rostlinného odpadu je vermikompostování. Při tomto kompostování se využívá schopností konkrétních druhů žížal přeměňovat biologický odpad na hodnotný vermikompost – substrát či hnojivo, velmi bohaté na živiny.

Bytový vermikompostér dnes běžně seženete na internetu, vyrobit si ho můžete celkem snadno i doma svépomocí. Celé zařízení zpravidla obsahuje několik nádob, tři na výrobu samotného kompostu, víko a nádobku na odkapávající tekutinu (tzv. žížalí čaj – výživné kapalné hnojivo pro rostliny). Do prostřední nádoby odkládáte biologický odpad z kuchyně, jako jsou zbytky zeleniny, ovoce, čajové sáčky, kávovou sedlinu nebo vaječné skořápky rozbité na malé kousky. Nevhodné jsou mléčné výrobky nebo živočišný odpad. Žížaly odpad postupně zpracovávají a hotový kompost se odděluje od zbytků jídla. Po naplnění první nádoby hotovým substrátem se žížaly přestěhují do dalšího patra, kde pokračují v přeměně zbytků. Nádoba s hotovou zeminou se poté vyjme a je nahrazena prázdnou. A koloběh pokračuje.

https://hgf10.vsb.cz/546/bmzo/pages/Systemy_vermikompostovani.html

https://hgf10.vsb.cz/546/bmzo/pages/Systemy_vermikompostovani.html

Některé vermikompostéry dostupné na našem trhu jsou i zajímavými designovými prvky, jako vystřižené z magazínu o bydlení. Zařízení nejsou náročná na umístění, ideální je mít je po ruce, poblíž kuchyně. Postavit je ovšem můžeme i do komory, chodby nebo sklepa. Důležité je dodržet teplotu zhruba okolo 20 °C, přesáhnout by neměla 25 °C. Vermikompostér nesmí být vystaven přímému slunečnímu záření, ani nízkým zimním teplotám. Dodržovat také musíme správnou vlhkost substrátu. Více podrobných informací naleznete na odborných webových stránkách věnovaných vermikompostování.

Nemusíme se bát ani zápachu z rozkládajícího se biologického odpadu, žížaly odpad zpracovávají průběžně a ten tak nestihne hnít a zapáchat. Žížaly se krmí jednou až dvakrát týdně množstvím zbytků odpovídajících počtu žížal. Přičemž počítáme s postupným množením žížal v substrátu. Při plánovaném dlouhodobějším pobytu mimo domov, je nutné žížalám zajistit dostatek potravy, nebo poprosit hodného souseda o jejich nakrmení.

Vermikompostéry jsou dnes využívány i v moderních ekologických společnostech nebo například školách a školkách. Na internetové stránce se dozvíte také o komunitním kompostování. Společně se sousedy se dá kompostovat v rámci bytového domu, kompostér může být umístěn ve společných prostorech, například ve sklepích nebo v kočárkárně. Po společné domluvě v rámci sídliště lze realizovat i kompostér společný pro několik domácností z více domů. Kompostér je v takovém případě umístěn na pro všechny přístupném stanovišti. Při umístění venku by měl být izolovaný a uzamykatelný.

Zdroj foto:


Mohlo by vás zajímat

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?

7 tipů, jak zařídit malý byt

7 tipů, jak zařídit malý byt

Vybavit dobře a pohodlně malý byt nebo garsonku je výzva! Ale také skvělá příležitost pro kreativitu a inovace. V tomto článku vám představíme sedm svěžích a originálních tipů, jak proměnit váš malý byt v útulný a stylový domov.