Vesnická bytovka – SVJ ano či ne?

Stále častěji se na nás obrací se svými problémy naši uživatelé z řad vlastníků bytů v malých bytových domech, kde jsou 3, 4 byty. Typicky se jedná o malé jednopodlažní bytovky na venkově, kde jsou 4 identické byty, každý má obvykle svoje vlastní topení, odběr vody, elektřiny a plynu.

Vesnická bytovka – SVJ ano či ne?

Mají vlastníci takových bytů povinnost založit SVJ? Dle NOZ § 1198 tuto povinnost nemají, ale dle § 1199 ve znění „Je-li v domě méně než pět jednotek, může být společenství vlastníků založeno, pokud s tím souhlasí všichni vlastníci jednotek,“ ho založit mohou.

Stručný návod jak SVJ založit najdete ve článku Jak založit SVJ

Jaké plusy a mínusy toto řešení přináší?

Mezi mínusy je nutné počítat náklady na založení a také trochu práce vyplývající z povinností daných legislativou, se kterými se můžete seznámit v sérii článků Řídíme SVJ

Jednoznačným plusem však je zavedení řádu a pravidel, dle kterých se řídí provoz domu a péče o společné části domu, které si schválíte ve stanovách. Neméně důležitá jsou jasně daná pravidla hospodaření, která si rovněž schválíte ve stanovách. Vždyť i váš dům platí za odpad, osvětlení na chodbách, pojištění domu a nezapomínejte na to, že je třeba si společně spořit na případné opravy a investice v budoucnu.

Připadá vám to zbytečné? Vždyť se přece známe roky a vždycky se nějak domluvíme? Taková idylka vydrží obvykle jen chvíli a pak nastane dohadování typu:

A kdo má tento týden uklidit schody a odhrnout sníh u vchodu?

A proč Franta neposekal před barákem, když to slíbil?

A proč bych já měl platit opravu zatékání střechou, když bydlím v přízemí?

Kdo zaplatí za deratizaci sklepů?

A jak uzavřeme pojistku na dům a kdo jí zaplatí?

Pokud má dům jasně daná pravidla fungování, ví každý, na čem je, a podobným tahanicím se lze vyhnout. Navíc nikdy nevíte, kdo bude v domě bydlet, až si dcera od sousedů přivede ženicha nebo se babča z přízemí odstěhuje k mladým.

Nedávno se na nás obrátil obyvatel takového domu s problémem, kdy 3 byty ze 4 kromě jeho jsou momentálně nevyužívány a netopí se v nich, a proto mu výrazně stoupl účet za plyn za topení. Pokud by v domě bylo založené SVJ a ve stanovách zakotvena povinnost minimálně temperovat nevyužívané byty, problém by byl vyřešen.

Ať už bydlíte v takové malé bytovce či ve velkém paneláku, nezapomínejte, že vždy na prvním místě zůstává vzájemná schopnost se domluvit, slušnost a ohleduplnost k sousedům a jistá míra tolerance. Že sousedce pořád brečí mimino? No jo no, asi má nějaký trápení! Vždyť já jsem to minulý pátek s Tondou u fotbalu s tím fanděním taky trochu přepísknul!


Mohlo by vás zajímat

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Teplo je již řadu let zařazeno ve snížené sazbě DPH 10 % resp. 12 % od roku 2024, naproti tomu plyn a elektřina nakoupené samostatně jsou v základní sazbě 21 %. Všechny centrálně vytápěné domy nakupují vytápění a teplou vodu s nižší sazbou DPH než bytové domy s vlastní kotelnou, které si nakupují plyn či elektřinu sami. Může váš dům také ušetřit?