Vše, co potřebujete vědět o dětských pokojových sestavách

Pokojové sestavy jsou praktickou záležitostí, která vám může ušetřit čas i peníze. Získejte s námi přehled o možnostech, které se nabízí při jejich výběru a nechte se inspirovat našimi tipy. Vše potřebné najdete u nás v sekci Nábytek.

Vše, co potřebujete vědět o dětských pokojových sestavách

Pořízení pokojové nábytkové sestavy může být pro dětský pokoj skvělým řešením, které vám ulehčí život. Jaké výhody vám nákup sestavy poskytne a na co si dát pozor například při výběru materiálu?

Výhody

Pokojové sestavy jsou velmi dobrou volbou, pokud zařizujete zcela nový dětský pokoj. Místo zdlouhavého vybírání každého kusu nábytku a neustálého přemýšlení, jestli se k sobě bude všechno hodit, máte rovnou krásně kompatibilní set. Jednoduše tak docílíte sjednoceného designu a pak už jen dokoupíte pár doplňků. Pořízení sestavy vás také může vyjít mnohem levněji, než kdybyste nakupovali každý kus zvlášť. V neposlední řadě je praktické, že všechny části sestavy jsou ze stejného materiálu a mají srovnatelnou kvalitu, což vám usnadní údržbu a úklid pokoje. Kompaktní sestavu oceníte i při zařizování pokoje pro sourozence nebo pokud vybavujete dětský pokojíček menších rozměrů. Chytře navržená sestava totiž může ušetřit i dost prostoru.

Na co si dát pozor

Pro pořízení pěkné sestavy se tedy najde spoustu argumentů, ale na některé věci si musíte dát trochu pozor. Nábytkové sestavy se někdy úplně nehodí do atypických

prostor. Pokud tedy například zařizujete dětský pokojíček v podkroví se zkosenou střechou, zvolte raději nábytek na míru. Před objednáním si také dobře rozmyslete, co by měla podle vás sestava přesně obsahovat. Standardem bývají sestavy obsahující postel, úložné prostory a pracovní stůl. Lze ale například objednat i set bez postele. Důležité je samozřejmě také zkontrolovat všechny rozměry, aby se vám nábytek do pokoje vešel přesně tak, jak chcete.

Kam v dětském pokoji umístit stůl a postel?

Ptáte se, kam ideálně umístit stůl nebo postel? Vždy bude samozřejmě záležet na individuálních dispozicích vašeho interiéru, existuje ale pár univerzálních rad. Postel je vhodné umístit do klidnější části pokoje, pokud možno ne příliš blízko ke dveřím. Dáte-li postel ke stěně, ušetříte tím prostor a zbyde více volnosti na hraní. Pracovní kout by měl být dostatečně osvětlen denním světlem, proto je optimální umístit ho do blízkosti okna. A při usazování úložných prostor nezapomeňte zkontrolovat, zda máte dost místa pro otevírání všech šuplíků a skříněk.

Materiály, barvy a motivy

Na trhu se dá dnes sehnat nepřeberné množství sestav různých barev a různé kvality. Jak se v tom všem trochu vyznat? V první řadě se zaměřte na materiál, ze kterého je sestava vyrobena. Budete mít na výběr především mezi dřevotřískou s povrchovou úpravou a masivem. Obě dvě varianty mají svá pro a proti. Dřevotříska je pochopitelně levnější a snadno se uklízí a udržuje, na druhou stranu má horší kvalitu, a tak nelze vyloučit v budoucnu opravu či výměnu. Dřevěný masiv je kvalitnější, ale budete se o něj muset lépe starat. Také je objemnější a více se vám pronese. Co se týče výběru barev v dětském pokoji, tak samozřejmě přihlížejte k oblíbeným barvičkám vašich potomků. Není špatné vybírat nábytek spíše v jemnějších odstínech, obzvlášť v odpočinkové zóně okolo postele by měly převládat tlumenější barvy. Hrací část pokoje vždy můžete rozveselit výraznými doplňky.


Mohlo by vás zajímat

7 tipů, jak zařídit malý byt

7 tipů, jak zařídit malý byt

Vybavit dobře a pohodlně malý byt nebo garsonku je výzva! Ale také skvělá příležitost pro kreativitu a inovace. V tomto článku vám představíme sedm svěžích a originálních tipů, jak proměnit váš malý byt v útulný a stylový domov.

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Před samotným malováním nepodceňte přípravu podkladu. Pokud si chcete usnadnit práci, ušetřit čas a nervy, použijte nejdříve penetrační nátěr, který připraví zeď na poslední vrstvu – výmalbu.