Výběrová řízení nedělejte jen podle ceny

Společenství vlastníků bytů i bytová družstva pořizují pro své domy často tu nejlevnější péči. Ta je však mnohdy nedostatečná. Přitom žádný zákon neukládá, aby se rozhodovala jen pro nejnižší nabídku.

Výběrová řízení nedělejte jen podle ceny

„Nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci,“ tak zní známý výrok připisovaný fenomenálnímu obchodníkovi Baťovi. A platí stále, i když se všichni, kteří rozhodují o zakázkách, obávají nařčení z korupce. Nejlacinější řešení totiž mohou přinést víc škody, než užitku. V případě společenství vlastníků bytů (SVJ), či bytových družstev, jež nemívají velké finanční rezervy je, takový postup může dostat do prakticky existenčních problémů.

„Cena vůbec nemusí být rozhodující kritérium. Jen je potřeba, aby ten kdo rozhoduje, uměl dokázat, že postupoval s péčí řádného hospodáře, tedy věrohodně vysvětlit, proč se rozhodl pro dražší nabídku,“ vysvětluje pražský advokát Pavel Rameš. Obava z nařčení z korupce je přitom jen jedním z důvodů, proč se vedení SVJ rozhodují pro nejlevnější nabídky. V jejich čele totiž velmi často stojí lidé, kteří své funkce mají jen proto, že je nikdo jiný nechtěl. Nemají tak potřebnou odbornou erudici, ani netuší, kde získat kvalitní a kvalifikované informace. Případně, což je nejhorší a zároveň dost časté, se o to ani nesnaží, protože „tomu nerozumí“.

Dobře je to vidět například na péči o zateplené fasády, které si majitelé domů nechávají mýt tlakovou vodou. Ostrý proud vody přitom dokáže moderní silikonový, silikátový, nebo akrylátový plášť budovy spolehlivě narušit. Což vede k tomu, že je potřeba jej mýt častěji. Ve spojitosti s negativním působením UV záření, mrazu, řas i plísní to pak vede ke zkrácení životnosti fasády pět i deset let. Nový plášť bytového domu přitom vyžaduje celkem běžně i milionovou investici.

Osobní setkání je důležité

„V mnoha výběrových řízeních chtějí SVJ pouze písemnou nabídku, na jejímž základě se rozhodují. Jakou technologii firma použije, není pro ně vůbec důležité. Zajímá je jen cena,“ popisuje své zkušenosti jednatel Fasádního servisu Jan Hrdlička. Tím, že se nechtějí s oslovenými firmami setkat osobně, si zavírají cestu k tomu, aby si udělali představu o tom, kdo vůbec bude práce provádět. A už vůbec se jej nemůžou zeptat na to, jaké technologie chce používat a proč.

„Čím je fasáda starší, tím citlivější péči potřebuje, což často používaná tlaková voda není v žádném případě,“ upozorňuje Hrdlička. To znamená, že by se na její čištění měla například používat demineralizovaná voda, nebo pára, což většina veřejnosti vůbec netuší.

„Kvalitní firma si projde objekt, zjistí si maximum informací o všech površích, které se zde nacházejí a poté nasadí správné produkty a vhodnou techniku pro čištění,“ upozorňuje i Jiří Kudrna, jednatel společnosti Dema Dekor. „Je totiž statisticky prokázáno, že například více než 85 procent reklamací na poškozený povrch podlahoviny je způsobeno nevhodnými čistícími postupy nebo špatně zvolenými čisticími prostředky,“ doplňuje varující čísla, která ukazují, že mnoho firem se při svých nabídkách nezabývá tím, co je pro předmět jejich zakázky skutečně vhodné.

I to dokazuje, že dělat výběrová řízení jen korespondenčně, podle nejnižší seny, není vůbec rozumné. Protože ten, kdo nevidí kde a s čím bude pracovat, jen stěží může odhadnout, co vše bude potřeba.

Hospodář má podklady

„Kdo přijme funkci člena voleného orgánu, zavazuje se, že jí bude vykonávat s nezbytnou loajalitou, i s potřebnými znalostmi a pečlivostí. To je zákonná definice péče řádného hospodáře. V našem případě výběrových řízení je tedy nutné, aby člen statutárního orgánu byl přesvědčen o tom, že pro svou právnickou osobu našel to nejlepší řešení, věnoval cestě ke svému přesvědčení dostatečně dlouhou dobu a pečlivost výběru a svůj názor měl dostatečně odborně odůvodněn,“ radí advokát Petr Novotný, který působí i v poradně SBD. „Lze tedy jen doporučit, aby si o svém rozhodování uchovával důkazy, na základě nichž bude schopen své jednání spolehlivě vysvětlit a doložit.“

Praktické zkušenosti s osobním výběrem firmy na péči o fasádu popisuje předseda Bytového družstva Pentium z pražských Letňan Jaroslav Černý zde.


Mohlo by vás zajímat

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Přestože v České republice žádný zákon nenařizuje povinnost detekovat nebezpečné plyny v domácnostech, je instalace detektorů důrazně doporučována. Obzvláště pak v bytových domech představuje únik plynu riziko nejen pro obyvatele dané bytové jednotky, ale celého domu.

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Teplo je již řadu let zařazeno ve snížené sazbě DPH 10 % resp. 12 % od roku 2024, naproti tomu plyn a elektřina nakoupené samostatně jsou v základní sazbě 21 %. Všechny centrálně vytápěné domy nakupují vytápění a teplou vodu s nižší sazbou DPH než bytové domy s vlastní kotelnou, které si nakupují plyn či elektřinu sami. Může váš dům také ušetřit?